Wednesday, March 10, 2010

Kehabisan idea nak masak ape untuk anak

Dah hampir sebulan ,afif saya bekalkan dengan bubur nasik tanpa di blend..sejak die dah pandai mengunyah ni.die dah start reject bubur blend skang (bile suapkan die buat2 macam nak muntah)

So setiap pagi saya akan bangun awal sedikit untuk masakkan bubur die ni..kalau dulu blend2 leh simpan untuk 2 hari sekali..tapi skang ni tiap2 hari kena masak..bubur saya akan masak pagi..tapi sup untuk afif saya masak malam sebelom masuk tidor..esok pagi tinggal kluarkan dari peti ais dan panas kan dalam microwave..


baru sebulan,saya dah habis idea dah nak masak ape untuk afif ni..kalau dulu senang..saya campak je epal ke,pear ke ,pumpkin ke dalm bubur tu dan blend..tp skang ni die lebih suke bubur nasi + sup..saya plak dah agak kehabisan idea nak sediakan sup ape untuk afif ni..yela saya bukannye terer sgt bab masak2 ni..masak mane yang saya tahu jela.
takat ni saya dah masak :

1. sup ayam +kentang + daun sup -ni memang feveret die la sebab agaknye bau daun sup tu kan wangi.

2. sup ayam +carrot

3. sup sawi +kentang

4.sup carrot +kentang

5.sup kentang +ikan bilis - ni tak di rekomen sangat oleh bbsitter sebab saya kadang2 termiss buang tulang ikan bilis tu..so agak bahaya takut tersangkut kat tekak afif..boleh jadi nanah tau.

ok nampak sangat saya hanya pandai masak sup je hahahaa (sebab tu paling senang!)...sebenarnye plan nak tukar jugak menu afif taknak la sup je...tapi saya tak reti....atau kot2 laa anda ade idea untuk saya masakkan afif menu lain ke..sila la share2 yer...thanks in advance!

saya belom pernah lagi ajar die makan spaghetti..tp mee tu dah pernah cuba la bagi sikit..dahla mee tu pedas..die bedal jugak!



17 comments:

MRS. K said...

hadif suke makan mee dan nasi ayam!

aNnAsUe'G said...

serius, sama la kite. dah mati akal dah nak masak lauk ape. dah la aidan ni pon memilih jgk.
spaghetti dah penah try, ok la sbb tak pedas. :)
sup ikan dah try? i tak try sbb tak terer. muahaha. org kate ikan buleh buat otak budak cerdik.
buat stim ke, erm nyumnyum!

azzamoro said...

anak aku pun suke gile sup wey..

selera sungguh dia makan..

ape kata ko try sup ikan merah pulak..

~ As ~ said...

anak aku makan sup apa yg mak dia ni makan...hahaha..lagi2 sup ikan yg letak kunyit tu...

liza said...

betul2...try sup ikan plak..ikan bagus tuk pembesaran...macaroni n cheese ke?

mancet said...

sup ikan merah sedap weh..
betul ckp liza tu..ikan bagus utk brain development..klo nk bagus ko masak skali ngn sisik ikan wahahahhaha

senioritasara said...

kan kan kan? i pon fenin dah...cuba bg pasta.yg utk kids tu.sos dia...u guna rebus sayur sekejap, campur susu ( ebm or fm ), masukkan cheese...sedaaaaaappppppp

lin muhamad said...

sila la godek blog aku..under tag baby food.hehe...sara skrg ni sume dia belasah..

Am said...

masak kicap yg cair2...pastu letak kentang..lempeng pisang, cekodok, cucur bilis,cucur jagung, bihun goreng budak2... telur dadar.. syira plak kari pun makan hehe

fabulous.farah said...

a ah..try lah bagi pasta.pasta macam-macam jenis. variasi sikit..hehe

^wirda^ said...

aku pun penin.. tp aku pun dok buat bubur yg lebih kurang same je..
takde la sup2..
ko kire rajin lg laa..hahaha

try la sup ikan..
org ckp ikan dori mcm ok..
tp aku susah btoi nk jumpa..haha

Drama Mama said...

haaaa bagus soalan u ni farah i pun asyik masak sup ngn kentang, tomato, daun sup, carrot, chicken. sebab soup memang dia punya fave.

nak try gak all those recommendations. hehe

try la speghetti...irfan kalau plain spaghetti pun dia bedal. huhu

Mrs.R @ Emi said...

ikan stim,ayam masak kicap,ikan singgang pon bleh..
ikan stim n ayam msk kicap bleh ltk sekali carrot atau sayo2 yg die ske makan...

mummy_adam said...

adam pun suka sup.. tp i slalu gak tukar2 ngan lauk telo kicap, msk pindang or pasta ngan mcm2 sos..

Hanz said...

Farah..u nak x buku resepi untuk baby & toddler? Check kat my blogshop ya...:>

MamaDamia a.k.a Haiza said...

sup tu memang makanan wajib tuk Damia gak...hehehe tapi u try la bagi spaghetti...Damia memang pulun habis kalau dapat makan spaghetti...

Yan said...

klu qis.. dia ske mkn sayur kacang..
especially msk lemak..

dulu ms bru masuk setahun... kuew tiao pedaspun dia bedal..

tp skang sensitif.. pedas skit dah komplen.. nak air nak air.. pedas katanya

Awards ~~thank you!