Tuesday, March 9, 2010

Travelling cost us too much

Pernah tak anda tanye diri sendiri..mane duit aku pergi ek setiap bulan??apesal rase mcm duit gaji rasenye dah cukup dah tapi hujung bln still rase mcm nak tercekik lagi (bulan ni memang terasa betul sebab gaji feb dapat awal..dan gaji mac dapat hujung bln).. bila jadi macam ni saya akan kluarkan buku conteng2 saya dan selidik balik ape yang kami dah buat for the past few months..

bile saya selidik balik baru kami perasan yang kalau ikutkan..almost every month kami ni ade je event2 besar dalam family or sedara mara dan almost every month kami akan travel jauh..

paham2 jela..bila dah kenduri adik beradik sendiri takkan plak kite tak balik kan...and satu lagi takkanla kite sebagai abang dan kakak takde tolong2 sikit kan..walaupon tak byk nilainye..sikit2 tu kenala hulur sebab kami tahu banyak duit nak pakai bila kenduri kawin ni..sebagai abang dan kakak..kalau dapat tolong2 sikit tu dapat la kurangkan beban pengantin kan.

pastu cost traveling dah satu hal..i'm talking about both side..saya tak kate travelling ke terengganu sahaja..even belah saya sendiri pon..dah nak dekat2 kenduri ni memang kerap travel ke klang..klang-kota damansara bukan la jauh sgt tapi kalau dah kerap..kos minyak,tol semua kena amik kire..dalam tak sedar..duit kite habis untuk perjalanan je..btul tak?ni yang bahaya sebab duit kite mengalir tanpa kite sedar.

sebut pasal travelling ni..bile dah terlalu banyak travel..tentula kereta pon kerap kena servis..serious sejak raya tahun lepas.. every 2 month kitorg servis kereta..sekejap je milage dah bertambah 5000km..ni next week nak servis lagi ni sebelom balik ke terengganu..prepare jela 400 ringgit dalam poket yer..kalau major servis..prepare jela 600 ringgit and kami plak memang concern pasal condition kereta bila travel jauh2 ni..taknak la tetiba kang rosak tepi jalan..ha kalau rosak kat jalan bukit besi tu tgh2 malam sapa nak tolong???

kami kena plan btul2 bab travelling ni so that kami tak membazir duit kat jalan raya..sebab tu kami kensel plan untuk beli second car sebab takmo sekali lagi duit dihabiskan dengan duit minyak dan tol...saving is very very important untuk kami sebab yela kitorg bukan dari family kaya raya..yang mak bapak boleh tolong sponsor itu ini...semuanye kumpul hasil penat lelah sendiri..tapi tak kisahla tu rezeki masing2 kan..cuma dalam kes kami ni..kami sentiasa beringat la yang apape pon semuanye sendiri.


21 comments:

~ As ~ said...

bkn travelling je, malah p kerja..laki aku sebulan rm300 tu baru dia sorang... nasib baik takde tol kat sabah..

yatie chomeyl said...

erm tu la, org ckp klu duk KL mmg duit byk hbs utk travel je. i duk KL 2mggu hr tu pun travel sana sini riban jugaklah duit yg bwk blk dr sini habis tgh jln je huhuhu

mancet said...

betul tu farah..sebab tu aku suke pegi ioi mall je dekat ngn rumah wakakaka
samela kite kene beringat semua sendiri..aku rase nk kene buat tabung la..cover duit toll kekekekek

Drama Mama said...

hahhh this month kitorang baru terasa sebab banyakkkk la nak travel this month. kenduri sana sini kalau tak pergi kesian plak member baik kan. tapi jauhnyaa! huhuhu

memang kena plan and budget kan kalau tak membazir ja then end of the month like u said, tercekik! uhuhuhu

liza said...

TRAVEL2 ni mmg makan duit..kita tak sedar sebenarnya banyak yg kita spend kat sini

5577 said...

betul, travelling cost.. mmg effect monthly expenses kite kan.. this few months bile i ulang alik keje naik keta, hntr 2kenit ke rumah my mom, n gi keje.. singgah sini situ sket2 pun dh brp dh a month.. blum masuk bile jam teruk time ujan..

aah, especially kite yg jenis independent, semua tanggung sendiri mmg terasa.. i pun dh tak jd nak beli kereta i sendiri tahun ni/tahun dpn kot.. taktau laa, lmbt lg kot.. xpelah, keta one pun byk berjasa, baik jaga dia tul2 buat skrg ni.. yg tu nanti2lah..

xsbrnya nak tunggu 7 minggu ni..

lin muhamad said...

lagi 1 tensen dok kl ni byk tol! ngabehkan duit aku je..huhu

Elyn said...

farah ini kot yg dinama kan cost tersembunyi. sebab dalam tak sedar suit larik ke situ heheheh

fabulous.farah said...

huhuhu..betul. kalau dok kl kalau jalan sikit jer memang terasa

CikLilyPutih said...

agreed with you. even klu tiap2 malam kuar pegi makan kat luar pun cost jugak. tapi x penah perasan pun kan.

fizamior said...

tol kat selangor ni mahal & byk sgt....

MeL MikaiL said...

bkn tu je..klu dah nama duk kat kl & sel ni, travel cost nak gi keje pon dah kira beban jugak. minyak, tol, parking lagi. duit byk hbs kat kereta je..pelagi klu travel jauh2.

CuppyCakeMommy said...

btol2..tak kira dekat ke jauh,travel mmg byk menghabiskan duit..tol + minyak..makan lg..

Nurhayati said...

tue la travelling ke kerja sangat byk pakai duit.. mmg tiap bulan rm300 tu dah kena put aside tuk gi keje.. ngan tol dan minyak bagaikan. nak cuti apentah lagi huhuhu

Diyana Zulkifli said...

saya tinggal di kedah[yg living kos nye org kate rendah] dan mak metua org sabah[kire jrg le balik],tp duit bln2 tetap habis jg ,bkn habis ke travelling cost tp habis kat lain..huhu..

*nyway,slmt berkenalan.;)

LIP (^_^) said...

memang kerap gak jadik kat i tetiba je duit lesap and terover budget..i travel to work and go thru dua tol tiap hari. tol je pergi balik dah rm7.60 for a day.tak masuk duit minyak lagi..huhu..tetiba lak meluah perasaan kat ruang komen u nih..hihi

Ummi Salsabila said...

mmg btol..if travel ni mmg mkn byk cost.tapi tpaksa pi juga kan..

duk kl ni mg byk kos,nak pi mn2 sume kn tol..

isabelle said...

skrg ni when i drive the car by myself (no more car pooling with mrhubby), baru terasa spending on fuel.
aritu i ckp kat dia.."eh, kan baru ni mama dah isi minyak penuh. dah nak abis?"
sekali dia jwb "tu la..sape ntah yg gi ngular shopping smpi ikea..."

hahaha.
werarely go balik kg, though...3,4bulan sekali baru balik salah satu kg. keji kan? (u jgn ikut contoh ni).
tapi well, nak blk dgn tgn kosong,xsyok gak...
so, i selalu sekalikan dgn urusan rasmi. kalo keje tu dpt pilih ke penang or johor, i'd take it.save sikit.

Amalina said...

farah aku pun teramat-amat sokong laa statement ko...every month aku nye tol nak cecah 200.minyak dalam 350.so around 550/month utk minyak+tol...huargggghhhh...tu laa..aku travel jauh...bangi-KL..sob sob...nak cari rezeki katakan...terpaksala...

Iron Butterfly said...

bayangkan aku ni yang duduk bukit raja tapi keje kat jalan sultan ismail dekat pavilion nih.

mak aku sokmo heran apsal salary aku cukup2 je. sheesh. opis dia 5km dari rumah memanglaa isi full tank tahan 10 hari.

Farah said...

As: sabah takde tol?? heavennyeee

yatie:itula kan..tu baru 2 minggu.

mancet:hahahha oo pandai taknak kluar tanah jajahan yer..huhu aci tak bayar duit touch n go guna siling hahaha

baizurah:aii memang tercekik bln ni..gaji feb masuk awal sgt! hishh marah kat hr sebab bg gaji awal kan dah abis cepat.

liza:itulaa...ngan kereta yang nak di servis lagi huhu

farah:huhu i pon kensel jugak sebab taknak duit gaji habis ngan bayar tol ngan minyak untuk 2nd car..dah tak larat!

lin:haah memang ngabihkan duit!

elyn:kos tersembunyi yang bahaya ni..tak sedar duit abih kat kat situ

fab farah:aah kluar je umah sikit dah tol.

cik lily:ye btul..tp kami takdela selalu sgt makan luar..weekend je la plg kerap pon.

fiza:aku plg bengang tol kesas..sikit2 tol..mahal lak tu

mel:huhu setuju2..i taknak kuar mane2 aa pasni hahaha macam boleh jee!

cuppycake mommy:tulaa macam kenduri2 ni tak pergi tak boleh..jadi kenala travel jugak

yati:tula budget nak pergi kerja pon kena asingkan

diyana:habis ke bende lain kalau macam shopping brg ke..holiday ke..makan ke takpe la jugak..kite nampak..ni duit habis kat jalanraya ni memang rase mcm sia2 je

salam kenal..saya add awak yer

lip:mak aii byknyee tol! macam i nak balik klang jugak la ni dr kota damansara.

US:yup..terpaksa pi jugak..kang kena buang sedara lak hahaha

isabelle:uishh 3 4 bulan skali kire ok la tu.

am:huaghh byknye belanja ko nak pi keje!

AĆ”:keh keh keh takat 5km dr umah..tu isi 5 inggit pon cukup ahahha

Awards ~~thank you!