Wednesday, April 28, 2010

Cara saya mendidik anak

Ok..sekali nak ulang tajuk..cara SAYA mendidik anak saya...dan saya taknak compare2 atau provoke (eh btul ke saya gune perkataan ni)dengan orang lain cara mereka mendidik anak masing2..sebab setiap mak /bapak tahu ape yang terbaik untuk anak masing2 kan..yang buang2 anak tu bukan manusia..tu setan!

hehe entry ni untuk yang bertanye macam mane kami ajar afif itu dan ini ..saya skang dah tak sempat nak balas komen..saya balas dalam entry terus la yer ..saya harap takde yang kate saya dah sombong lak..komen anda sgt dihargai..mekasihh

ok pasal mendidik anak ni..saya pon asalnye tak tahu..dan obviously..takde panduan/manual untuk mengajar anak dengan cara yang betul ni (kalau ade sila share)..semuanye datang dengan spontan dan guna pakai konsep try and error yer..sebab nama pon anak pertama kan.

dan frankly speaking..anak saya bukannye behave sangat ..ade mase2 datang angin kus kus..die meragam jugak..cuma tak selalu la.

1. Mendidik afif duduk diam dlm carseat..

- saya ajar die dari umur 5 hari start duduk dlm carseat sebab time die kena jaundice..daddy die sorg2 bawak die amik darah ...sampai skang alhamdulillah..die dah tahu..bile naik kereta je..die terus tunggu kat pintu belakang (carseat die kat belakang kan)..janji jangan die lapa/haus je..so kena make sure die kenyang dulu..kalau die dah mengantuk lagi senang..nanti die lena sendiri kat belakang tu..sedap kena aircond kan.

2. Mendidik afif untuk tido awal

- husband saya memang dah bagi rule..anak kena tido awal..paling lewat pon pukul 10pm..sebab lepas tu 'only us' time hahahhaa..ok so pukul 9 je Afif memang dah kena masuk tido..saya tak tahula budak lain..tapi afif ni kalau dapat nenen macam dpt candu tau..die akan cepat lena..compare kalau kite biar die tido sorg2..memang kena tunggu sampai die letih baru die nak tido..so lame2 die dah adjust kot mata die..kol 9-10 tu time tido la..kalau die tak tido siang,asik sibok main kat umah bbsitter lagi awal..pas maghrib dah lena..cth macam skang ni..kol 8 dah tido..sebab tu saya leh type entry ni hahahahaha

3. Mendidik afif makan nasi

- Hmm saya rase ni keturunan la..ahahaha sebab kitorg pon suka makan nasik..tp dari segi rase tu..saye pernah baca kat mane ek..baby yang fully BF ni memang suke makan makanan ape yang mak die makan..sebab rase tu dah ade dalam susu badan mak die kan..sebab tu agaknye afif reject nestum atau makanan pelik2 (yg saya sendiri jarang makan)..

4. Mendidik afif untuk tidak melalak time mama die memerut/mandi.

- haaa yang ni kejam sikit..mula saya bior je die melalak kat luar pintu toilet tu sambil bukak sikit la pintu (alaaa bukan ade sape kat umah saya )...pastu tak lama kemudian..saya tutup pintu terus dan biar je die melalak sampai satu hari die dah boring agaknye..mesti die pk alaa mama pergi berak pon nak melalak..ape kes kan..so die pon pk layan tv lagi bagus..

5.Mendidik afif supaya tidak mengamuk bila barang die kena rampas.

yang ni macam pelik sikit..kalau kite cakap terima kasih..die bagi barang tu kat kite..kalau kite rampas macam tu je memang mengamukla..pastu kalau die tak bg jugak..tukarkan bende yang die pegang tu ngan bende lain.

ok 5 cukup la...satu bende yang saya masih fail..ialah memisahkan tmpt tidor afif ngan kitorg..padahal katil die sebelah je..tp die boleh merangkak tgh2 malam pindah katil kitorg ok.

so kesimpulan di sini..takde cara yang tetap untuk mendidik anak....dengan afif saya buat macam ni..mungkin dengan adik2 afif lain plak sebab perangai lain2 kan..walaupon kuar dari satu perut.oh lagi satu husband saya cara die layan anak macam layan adult jugak..die suke slow talk dengan afif..walaupon afif tak paham..saye lain..jenis garang sikit..elok sgt la tu hahaha

tp yang penting bagi kami ialah..nak didik anak apape pon kena start dari awal..means dari die dalam pantang lagi..kalau tak macam susah sikit la..contoh mcm tidor dlm babycot tu..start mase afif dah 8 bln..so die dah pandai pilih2 katil yer.

20 comments:

atulhani said...

bagus bagi tips... awal pagi update blog..? hmm mesti masuk2 opis terus update blog.. pekerja cemerlang nih hehehhehe..

Farah said...

atul...update blog memalam..kat opis dah tak sempat..ni schedule entry harap maklum.

atulhani said...

farah.. wat schedule entry.. hm lagi commited ;) anyway hang mmg baguih la banyak share tips2 utk kawan2...

Elyn said...

cara u no 1 dan 2 mmg sama cam i nyer farah. tapi bab suh mkn nasik tu..... i kot yg ilang kalori sebab kene kejar die huhuhu

yatie chomeyl said...

bagus tips2 u bagi ni farah. good sharing utk maybe i leh apply 2 baby SN as well . thanks ;)

Lea Shmea said...

eeee jelesnya afif senang tido. hehe. next baby kena ikut cara kak farah ni. :)

fabulous.farah said...

huhu..bab cakap tq bila nak rampas barang tu my mom buat untuk adik2 i. memang berkesan. so nanti adik i dengan bangga nya bagi barang tu sambil cakap'welcome'
huhu

Cikpid said...

oho..senang Afif tido eh lepas dapat candu..patut leh buat keje n update blog..

Bak kata ko tu..Afieq ni kene layan die sampai penat dulu br die tido..kdg2 ngan aku2 skali dah tertido..tu yg blog asyik x berupdate..hahahaha..

Aku kalau dpt peluang update..terus buat schedule entry utk 2-3hari..sbb skang susah tul nk update

aNnAsUe'G said...

aha! sgt berguna utk anak2 seterusnye. tq farah! ;)

Nurhayati said...

1. carseat: sama la.. dari awal dah didik dia.. senang nanti kami nak pegi keje..

2. tido: ha ni susah sket..d ia suka ikut kami. kalau lambat lambat sama.. huhuh

3. makan nasi: zara tak suka makan nasi..sbb kami pun jarang makan nasi. roti or biskut feveret dia.

4. time mandi: takde masalah..dari kecik dah leh tinggalkan dia. letak kat depan tv je.

5. barang mainan: sama gak. tak de masalah nak sharing2x.. dan kalau pegi kedai toy.. tak beli pun takpe.. dia tak kisah..lega betul part ni hihhi

p!nkerton said...

setuju2.. sbb tu org kata 'melentur buluh biar dr rebungnya' kan..
bab tido katil sendiri tu so far aku berjaya (sbb start dr lps pantang). tapi satu bab aku tak berjaya- athirah tanak org huhu ni aku takde solution ;p

sarah kalam said...

love ur tips,keep on sharing...

Hanz said...

agree wif no.3 & no.5, a lot has been said, BF baby less picky with food..sebab kandungan susu ibu sentiasa bertukar mengikut waktu dalam masa 24jam..apa mak makan & minum..itulah dapat kat anak...

and, no.5, sama cam hambali, bila dirampas benda yang tak sepaptutnyer diambil, dia akan mengamuk..kalu diambil ngan baik2, cakap elok2 & kalu tak jalan jugak..distract ngan benda lain pastu say thank you..dia memang akan dengar...

azzamoro said...

aku nak tiru cara ko didik anak kat car seat tu nanti. eh ngan tidur awal.. hehe (kene la semangat BF)

isabelle said...

i think most of the tips sama dgn i. cuma part dok dlm car seat tu mmg fail, sebabnya dari kecik bila otw nak hntr ke sitter..hubby drive & i akan bf dia. so, dah terbiasa dia di pangkuan i. huhuhu...camna wei...adakah sudah terlewat?

mummy_adam said...

nenen i x candu lah.. nenen dia nenen gak.. pastu bangun main jap, pastu "mummy bayeng" sbb dia nk smbung nenen..haha.. sesuka hati dia jer order kan..

5577 said...

:) as usual good tips farah..

hehe.. sama laa, i buat kat 2kenit i pun camtu.. kena bertegas dr awal..

tp bile masuk 3thn ni dia kekdg degil sket, dia rs dia ada her own mind, nk ikut cara dia.. aqilah pun boleh tahan kaki amuk. bo-layan je..

LIP (^_^) said...

good tips farah..tapi masih tak berani tinggalkan dia sorang2 kat luar time mandi..kang entah apa yang dicapainya kang kat luar sensorang

hijauoren said...

hanan so far mmg tak pnah masuk car seat lg dlm kete.. masuk car seat bile car seat tu jd carrier je waktu kat dlm umah hoho =p time2 nk membilas kain ke nk masak ke br le die nak diletak dlm car seat tu.. provided smbil2 wat keje tu aku pggil2 die.. hanan so far mmg nk ngn aku/laki ngn atuk/uwan die je.. akak aku pegang aritu pun die menjerit cam ketakutan teramat (smp akak aku kate 'bagoz2 nnt xyah la maklong kene tlg pegang ke ape ke sbb hanan mmg xnk kt maklong' bleh??) bl naik kete mmg salu aku pgku.. xtau le camne keadaannye t kalo letak dlm car seat dlm kete.. hanan tu kalo menjerit leh thn jugek kuatnye.. tido mmg stil tido ngn kitorg.. bab mandi/memerut, aku mmg xkan mandi/memerut slagi hanan x tido lena/ade org jg die sbb nnt mmg kuat gile menjerit smp tegang2 kaki tgn bl die tgk xde org dkt ngan die..
yg lain2 tu aku lom ade exp lg la hihi

nieda said...

bagusnya anak bujang u ni

Awards ~~thank you!