Friday, April 16, 2010

Garlic for babies

Adakah anda tahu sebenarnye bawang putih/garlic adalah bagus untuk anak anda?
hehe saya pon asalnye tak tahu..tapi di sebabkan afif ni kan ade alergic to certain food mase die baby dulu..so saya akan buat research setiap bende yang saya akan masukkan dalam mulut afif..takut kes afif allergic pada telur tu jadi lagi.

memandangkan afif ni ialah pemakan bubur nasi yang tegar..jadi lauk yang sesuai untuk toddler umur afif ialah sup la kan..takkan nak bagi kari plak hahaha..kalau untuk orang dewasa..biasanye macam2 bahan kite letak dalam tu..tp untuk anak..saya masakkan yang simple2 je...cukup hanya dengan bawang putih ditambahkan sebagai perasa dan garam sedikit (tak secukup rase pon takpe ) pastu campakla carrot,kentang atau pumpkin ke..dah sekejap je sup dah siap..bukan susah sgt nak masak untuk anak...10 minit dah siap..kalau sup ikan/ayam plak saya tambahkan halia sikit.

ok meh saya nak share kat sini ape die khasiat bawang putih untuk babies/toddler ..saya copy dari sini.

  • Garlic helps protect the body against infection and may even help prevent the common cold – or at least help the body recover more quickly. This is due mainly to the compound allicin, which has both anti-bacterial and anti-viral properties (and is also responsible for garlic’s strong smell!).
  • Garlic has anti-inflammatory properties, meaning it may help protect against conditions like arthritis in later life and may also reduce the symptoms of asthma.
  • A diet rich in garlic can help protect the body against many forms of cancer. The allicin in garlic acts as a powerful anti-oxidant and more and more studies are showing just how important garlic may be in the fight against this disease.
  • Garlic supports heart health – it may help lower cholesterol levels and reduce the risks of high blood pressures, strokes and heart attack in later life.
  • Garlic contains a range of useful nutrients, including lots of vitamin C,
  • plus vitamins B6 and B1, manganese, selenium, potassium and iron.

Untuk maklumat lebih lanjut boleh la klik pada sini dan yang saya bagi atas tu yer...

happy weekend everyone!



17 comments:

fizamior said...

oooooo... makcik baru tahu... selama ni masak tak letak garlic pun... garam pun tak letak sbb ada kajian mengatakan jgn bg anak mkn garam sehingga berumur 3thn utk mengelakkan darah tinggi sedari kecil... :D

mancet said...
This comment has been removed by the author.
MOMMY NADIA said...

yeap,garlic is good!
Nadia pun letak garlic inside my lil one's bubur..even the smell is good..bubur/soup lagik best :)
even my MIL sgt encourage us to put garlic inside the foods..(chinese petua!!)

farah,share la how do you cook soup for ur kid.:)

Elyn said...

yeap wafiq sejak 6 bulan i dh campur garlic dlm bubur die..... sebab mamat ni perut kan mudah masuk angin... so garlic elok gak buang apa yg ptt ekekek

lin said...

heheh..i dh lame tahu..i wt sup or nasi goreng utk sara mmg letak bwg putih je seulas..ada rasa sikit tau makanan.memang sedap..klu kita wt nasi goreng utk kita mkn pun lagi sedap guna bwg putih saje...tryla..mmg sedap :)

p!nkerton said...

yeap yeap benar garlic mmg bagus ;) thanks for the info shared
(haha ape kisah nizam kambing tu cet? ;p)

~ As ~ said...

aku selalu bubuh garlic jg sbb azam suka makan sup ikan kunyit letak garlic... tak sangka khasiat banyak..

fabulous.farah said...

sihat walafiat afif ni..=)
i pon suka letak garlic banyak2 dalam food

CuppyCakeMommy said...

i pun since Mia 6 month lagi..porridge dia i tumis garlic with olive oil..very the yummy n good oso ..garam je lom boh lagi

Am said...

kalo masak pape pun aku letak garlic n halia sbb bagus.. halia bagus utk peredaran darah...chinese suke makan halia byk2 supaya badan panas...same gak cam garlic...cuma kalo byk snagat nnt ade bau badan...

Hanz said...

Farah, me memang buat bubur anak2, memang tak pernah tak tinggal garlic & halia sometimes especially ayam & ikan..kalu daging tu, dependslah..just nak kurangkan bau & rasa hanyir & knows it's good. Diaorang mana ada angin2 & sembelit..alhamdulillah....

P/S : I dah start bagi Hambali makanan orang dewasa, pedas2 sikit & masin2 sikit..as long takder ajinomoto & pengawetlah...since dia pun dok suka mengecak..bagi sikit just for rasa2..no need to really follow by the book coz yang tulis buku2 tu kan Mat Salleh, makanan diaorang kan hambar jer..mana ada pedas2, rempah2 bagai...

Jiji said...

Yang aku nak tanya Afif dah cucuk vaksin MMR ke belom??

Kata alergik telor kan??

mummy_adam said...

thanks 4 sharing :) & happy weekend!!

lily lotus said...

woooo diriku baru tahu. thanks for sharing yer

Drama Mama said...

haaaa i pun slalu letak garlic kalau masak untuk irfan. good sharing ni farah.

isabelle said...

heee...adam mkn je apa yg i mkn. harap2 dia x de penyakit pelik2 yg pakej tu nanti.

i pernah beria mkn garlic utk fight cholesterol. sekali dia tolak angin...terus mcm gastrik daa...

Ummi Salsabila said...

xth elok ltk garlic ni.tp sllu mmg maskkan aufa mmg ltk garlic.bg sedap.heehe

Awards ~~thank you!