Thursday, April 15, 2010

Orang lain bukan tahu susah kita..

Bila orang tengok rumah kita macam tongkang pecah..orang akan tuding jari pada si isteri yang di anggap pemalas..padahal die bukan tahu yang bini orang tu balik kerja nak hadap anak lagi..nak masak lagi..nak siapkan kerja pejabat lagi..nak layan suami lagi..kemas mane yang mampu jela..laki die pon tak bising yang ko nak bising pehal?

Bila orang dengar kite mengeluh pasal tak cukup duit..mesti akan ade suara2 bisa yang mengata..yela kuat sangat bershopping..beli baju kurung sampai 2 3 ratus..eh tapi die bukan tahu..kite beli baju 2,3 ratus tu sekali dua setahun je (tu pon time raya dan kenduri je)..

Bila orang tengok kite beli barang baru yang mahal sikit..sibokla nak compare barang lepas tu bagitau eh buat pe beli mahal2 kan ade yang lebih murah..die bukan tahu susah kite tonggang tonggek pergi kerja siang malam...kumpul duit nak beli barang2 tu..sukati aku la..duit aku..bukan aku pinjam duit ko kan.

Bile orang tengok kite beli barang cap ayam pon..ade jugak yang mengutuk..kate tak berkualiti la..eh sukati aku jugak laa..kalau ko nak tolong belikan takpela jugak..cakap ngan air liur je tak guna...

so kesimpulannye..nak puaskan hati orang lain bukannye senang...mengata pandai la..saya selalu nasihatkan kawan2 saya..pedulikan je ape org nak kata..diorg bukannye tahu susah kite...

saya ni memang jenis yang tak peduli ape orang kate..susah2 sgt saya laser je balik..tp dah tua2 ni byk senyum je la kalau org mengata pon...tp dalam hati..huh ade aku kesahh??

takyah nak stress2 pk pasal pandangan remeh temeh dari orang lain..yang penting kita tahu ape yang kite buat tu betul dan tak memudaratkan.

25 comments:

atulhani said...

macam melepaskan perasaan je pagi-pagi ni.. apa hal..? Hehehe.. hmm biasalah, mulut orang bukan macam mulut tempayan boleh ditutup. Abaikan aje orang nak kata apa kan...

mancet said...

what goes around comes around
ko rase sesuai tak comment mcm ni? haha

yatie chomeyl said...

btol3x, setuju 1000% with ur opinion ;)

M.i.r.a.n.d.a said...

good one farah. org keliling mmg suke 'part time job' ni. huhu.

fabulous.farah said...

hehehe..jiwa kacau pagi2 lagi?

cakap jer

'ape kukesah~' mcm lagu tu=)

mrsharis said...

aku setuju..aku rasa cam nk suruh jer si langau2 taik kt fb tu baca post ko ni..

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

manusia ni lahir ada otak, so sentiasa ada itch nak guna. cara plg senang nak guna otak is to give comments la kan? so komen apa yg dia nampak.

apa leh buat, kita bukan ada cermin or cctv keliling kita slalu. so tang kita tu kita tak nampak la..kalo tak mesti byk kita nak komen pasal diri kita.

e.l.i.s.s.m.i.e said...

mulut orang memang tak boleh tutup.seb baik tuhan tak jadikan mulut tu mcm tempayan kan..kalo tak meh kita sama2 tutup :P

aNnAsUe'G said...

setuju la sgt2! nak dgr ckp org sampai bile2 la takleh hidup tenang. huh.

liza said...

org ni mmg pandai mengata jer..ada jer yg tak puas hati..dedulu nenek aku suka ngata aku..kalau aku x bg duit..dia kata aku kedekut..kalau aku belanja anak2 pakcik aku yg susah dgn beli barang2 nk bukak sekolah..dia kata aku boros..ada jer tak kena..aku ni kalau org lain mengata boleh lagi buat tak tau tp bila keluarga sendiri..mmg tension laa..blum lagi aku citer pasal mkcik2 aku yg suka kondem keta2 yg fitri beli..

Am said...

jangan fedulik jer cakap2 camtu..janji kuarga kita bahagia sudahh...

aku pun malas bab2 org nk tilik2 tepi kain nih...apa yg kita mampu buat, kita buat...yg xmampu nk buat camner...yg penting, life goes on...

Nurhayati said...

betul pedulik ape orang nak kata.
lagipun bukan kita pakai duit dia pun atau pun susah dia pun. yg penting kita tau ape kita buat..dan family sayangkan kita. sudah.. wat sakitkan otak je pikir menda2 camni.. ;)

isabelle said...

betul tu, farah. i pun dok terfikir2 nak blog psl benda ni.
tapi dgn i, xkira nye tua muda...i laser je sepenuh perasaan.hehehe >:)

lin said...

betul tu..diorg tak tahu dan tak kenal kita so jgn memandai nak campur urusan kita...dulikkan je diorg tu farah..

iem said...

macam meluah perasaan je pagi22 nii..
tapi mmg betulpun,klu ikut mulut org nii sakit jiwa raga..baik buat bodoh je,asal kita tahu sapa kita oklahkan..

MeL MikaiL said...

setuju! laser je balik farah, nyemak je mulut2 longkang tu..

mummy_adam said...

yeszzzaa.. sgt setuju :)

mulut org mmg xleh tutup, janji kita n spouse ok, org2 lain tu boley blah..hehe ;)

Drama Mama said...

betul farah, setuju! i pun rimas ngn orang camtu. dulu kan ada orang kalau datang my house siap check bawah sofa ada toys tu semua i tak sempat nak kemas...sure dia korek semua keluar. then kalau i tak sempat sapu bole remakrs "kemas la rumah nih"..oerli ka hapa???siottttt ja! *aku plak emo* haha

MOMMY NADIA said...

sabar Farah!jgn marah2 ek..
mulut manusia mmg suka jadik pengkritik bebas tak berbayar..
I suka buat dunno aje,as long jgn off my limit!!

Hanz said...

errmmm..bukannyer 'dier' yang bagi duit kat kita atau kita 'hutang' dia kan?

Elyn said...

saya setuju!!

"apa ku kesah"!!!

ElyaElmo said...

btol kak..moral of the story...pekak kan telinga..jadi tikus pekak sudey..:)

hijauoren said...

huhu

dah tua2 ni ko senyom je?

laser je la cam dolu2...

(ckp laser laju2 pon ok ape.. =P)

Dayah x-rumet said...

Farah, aku bengangla ngan sorang kawan blogger ko nih...jeng jeng jeng...mcm title ko ni la...dia bkn tau susah kita!

iEfa said...

sgt suke letak garlic byk2...konon2 cam omputih laa..masak aper sure letak garlic...:D nwey sedap pe mkn ade garlic kn.... tengs for sharing ;-)

Awards ~~thank you!