Friday, April 23, 2010

Salmon for babies


Happy friday!bessnye esok dah sabtu kan hehe..pastu hari ni gaji plak muahahaha lagi seronok!

okla kali ni nak share pasal lagi satu makanan yang saya dah introducekan pada afif..iaitu ikan salmon..


ha mesti ade yg kate kan...amboi kecik2 dah ajar anak makan ikan mahal..haishh!kalau makanan tu betul2 berkhasiat nak berkire apenye..lagipon afif kan BF..saya dah jimat banyak tanpa perlu beli susu formula dan die pon tak makan nestum2 ni(jimat lagi)..so why not saya berbelanja lebih pada solid food afif kan..lagipon bukannye selalu..dalam seminggu saya akan belikan sekeping je which saya boleh masak untuk afif 2 kali.

Antara healthy benefit yang boleh anak kite dapat dari salmon:

1. Rich with DHA and Omega 3 - penting untuk perkembangan otak.
2. Kaya dengan protein dan rendah kalori.
3. Protection againts cancer and heart disease.

"Enjoying Salmon or Tuna Just Twice Weekly May Help Raise Omega-3 Levels at Least as Effectively as Daily Fish Oil Supplementation"

for details klik sini yer.


cara penyediaan sup ikan salmon cara mama afif:

1. tumbuk bawang putih seulas dan halia pastu goreng tanpa minyak dalam periuk
2. masukkan air,kentang/carrot yang di potong dadu kecik2 dan didihkan
3.masukkan ikan salmon yang sudah di potong dan tidak bertulang (selalunye yg jual kat pasaraya memang takde tulang dah tp check la incase)
4. tambah garam sikit (tak sampai setengah sudu camca kecik) ..
5.tunggu sampai ikan salmon bertukar warna keseluruhannye (masak dah la tu) dan hidang bersama bubur nasi.

saya tahu ade yg kate tak perlu letak garam pon takpe..tp bg saya since afif dah setahun lebih plus die jarang makan junkfood atau ready food (yang selalunye contain byk sodium)...garam ni tetap penting untuk tubuh badan..takyah byk2 letak sikit je untuk anak.
boleh refer guide mcm kat bawah ni yer..for details klik sini.

  • less than 1g (0.4g sodium) a day from 0-12 months,
  • 2g (0.8g sodium) a day from 1-3 years,
  • 3g (1.2g sodium) a day from 4-6 years,
  • 5g (2g sodium) a day from 7-10 years, and
  • 6g (2.4g sodium) a day from 11 years.

Pada saya,seronok sebenarnye masak untuk anak ni..serious kalau ikutkan..saya ni memang tergolong dlm kategori malas memasak, tak caya tanye husband saya hahaha..tapi bile tengok afif berselera makan..hari2 masak pon tak kisah...okla mahu sambung buat kerja....sehingga berjumpe lagi di minggu hadapan..tata~~

14 comments:

~ As ~ said...

bila org malas masak (mcm saya)... seronok lg masak utk anak dari utk laki...ahahaha...derhaka derhaka...

azzamoro said...

sedapnyer. kalau masak untuk airyll sure aku masak lebih supaya aku pun leh sental skali. hehe

p!nkerton said...

thx for the recipe farah! dah lama nak try bagi athirah tapi takde idea nak masak camne ;)

yatie chomeyl said...

kat sini masa musim sejuk murah lah jusak slmon, tp blum pernah try bg kat baby SN lagi. nanti nk try la

isabelle said...

tiba2 i terasa nak buat bubur salmon balik nie.
tq for the idea (mmg drooling, kalo x , xde la i tempted)

MOMMY NADIA said...

haha,me too love to buy salmon for Adam..
sekeping yg 100g boleh makan 3-4 hari,br RM7 kan??
betul,dah save bnyk kat susu,I rather to enjoy my todd with hi nutreint foods..
Farah,try mix with code fish pun best,n put some pumpkin..ur kid sure enjoy it so much!

fabulous.farah said...

xpe mahal pon..yang pentingkhasiat tu kan=)

Drama Mama said...

tak pernah lagi try sup salmon untuk irfan, sedap eh? bole try ni nanti...boring dah asyik chicken soup ja. budak tu pun dah naik muak makan chicken..hiks

thanks for sharing farah!

nieda said...

betul kalau tgk anak selera makan mmg kita happy. lately ni humaira kurang selera rasa mcm malas nak masak..last week rajin mummy dia masak sebab dia mkn byk...nak try salmon pula pasni..

^wirda^ said...

dulu 1st time nk bg solid kat irfan aku buat bubur salmon nih laa..
skali irfan bwekkk bwekk aje..dia tak minat..maybe sbb bau dia kuat sket..dan masih baru lg ngan solid food..hahaha

skrg dh ok..

tp kalo salmon tu dh mahal sgt..
ganti ngan ikan tongkol (yg org buat nasi dagang tu) pun ok juga. murah dan berkhasiat jugak...

mummy_adam said...

menarik nyer, nak try jugak lah utk adam :)

Twiggy said...

ho yeah!!! my little chempedak looooves her salmon too!! tapi salmon dia blend terus ngan bubur la kan, gigi tarak, hehehehehe

:: m.u.n.i.r.a :: said...

wow bestnya!
teruja nak buat tuk zahraa..
ekceli me tak bape suke salmon..
tak ske rasa hanyir itu!
tapi still nak cuba kat zahraa..mana tau dia suka!

Elyn said...

i nk try gak tp takut wafiq takmo. die skang ni ssh tul nk suh mkn!!

Awards ~~thank you!