Thursday, April 22, 2010

Susu badan sedikit? Usah risau...

Oh lamanye saya tak bercerita pasal breastfeed kan...Alhamdulillah,saya masih lagi meneruskan perjalanan fully BF afif skang ni ...yer walaupon orang kate anak saya kurus..saya tak pedulik janji afif sentiasa sihat dan mendapat khasiat yang terbaik..yang penting tawakal dan yakin yang susu saya cukup untuk afif.

hari ni saya nak share pengalaman seseorang yang mana selama beberapa tahun menyangka yang susu badannye sedikit..selepas bersalin anak yang ke -5 baru die tahu konsep sebenar breastfeeding ni..takpe tak kisah la kan..masih belom terlambat pon..tak kire la anak ke berapa pon..di mana ade kemahuan di situ ade jalan..chewah!

oh orang yang dimaksudkan ialah bbsitter afif (saya panggil kak W la yer)!

alaa kan saya dah pernah cerita pasal adik afif haritu..hehe anak pada bbsitter tula yang skang ni dah berusia 3 bulan.

Dulu mase kak W pregnant die selalu tanye saya pasal BF ni dan die selalu cakap yang susu die sedikit..memang keturunan die susu sedikit (katanye kakak dan mak semua macam tu)..anak2 die yang lain dapat rase susu sekejap je..dalam sebulan mcm tu dah kering..ok bila saya dengar macam tu..saya tak komen apape lakan..lagipon die lebih senior (dah 4 orang anak time tu)..tentula die lebih arif..tapi saya tetap share la pengalaman saya bila di tanye..

so bila anak ke- 5 die lahir..kak W ni pon macam biasa la bagi susu badan dulu..die cuba jugak bertahan tak campur lansung dengan FM kali ni..kena plak anak die ni memang sangat kuat menyusu..setiap sejam nak menetek..biasala kan budak baru lahir..afif dulu macam tu jugak..

bila anak die tidur..kak W ni pon start la pam susu (die pakai manual je)..tapi katanye tak byk pon dalam 1 oz je die dapat...setiap kali die ngadu kat saya die pam dapat sikit..saya selalu cakap takpe kak..mula2 je tu..nnt lama2 byk la..sabar sikit yer..hehe mestila saya kasi semangat kan.

Alhamdulillah berkat sabar..kak W masih lagi meneruskan fully BF...katanye "eh banyak plak susu akak kali ni".. dan skang ni kak W dah mula buat stok susu simpan dalam peti ais..tak silap die kate minggu lepas tu adela dalam 10 botol dalam freezer die..eh okla tu kan..since die kerja kat umah je..memang anak melekat jela ngan die 24 jam tapi tak semestinye die takleh nak buat stok kan..incase la die nak tinggalkan anak die tu ke sebab ade urusan..

saya selalu cakap dengan die..sebenarnye konsep BF ni senang je..die based on konsep demand dan supply ..cuba kita bayangkan macam toilet flush tu kan..bile kite membuang pastu flush tentula air mencurah2 kluar..pastu die refill balik kan untuk sesi memerut orang lain plak..haaa sama la konsep ngan BF(saya mintak maaf la kalau konsep yang saya bagi ni agak tak senonoh sikit)

bila kite selalu BF anak kita dan kite kerap pam maksudnye breast akan tahu yang "oh kantung sudah kosong ni..nak kena refill balik"..dari situla penghasilan susu terjadi..kalau setiap kali breast kosong..die refill..begitula yang berlaku sebaliknye..kalau kite jarang BF dan seterusnye tidak mengepam (terutama bagi yang bekerja)..tentula breast kite akan translate yang "oh takde sape pon nak minum susu ni..buat ape nak produce lagi" ha begitulaa senang citer yer..so lame2 susu kite pon makin surut dan terus tak ada.

saya yakin dengan konsep demand dan supply ni..kalau saya rase susu saya menyusut..saya akan kerapkan mengepam di opis..kalau biasa 2 kali..akan jadi 3 kali..so that breast tahu yang saya perlukan lebih susu.

so kepada ibu2 yang tak berjaya lagi untuk BF..cuba la lagi k..insyaAllah berkat sabar pasti berjaya..chaiyo!


20 comments:

Am said...

aku pun suker jer bila org mtk advise pasal bf...xpe, wpun advise free tp bile bb tu dapat bf dari maknye rasa happy sgt...berbaloi2!!!:D

azzamoro said...

thanks for the tips farah.. aku akan cube berfikiran positif nanti. hehe .. doakan.

yatie chomeyl said...

thanks babe,i punya tsok EBM pun merudum lately. nak kerapkan pam kat kampus, ada kelas pulak sem ni huhuhu. dpt pam masa lunch hour tu je. sgt2 la bersedih nih sbb dh tpaksa campur FM utk baby SN but anyway I akan cari masa utk pam lebih byk kali kat kampus huhuhy

isabelle said...

betul tu, farah.
lagi byk kuar, byk la yg diganti.
satu lagi, stress akan mempengaruhi BM production gak. kalo kita susah hati fikir susu takde, anak nangis ke kat umah (masa outstation)...mesti tergugat skit hasilnye :P

Cikpid said...

setiap kali ko cite psl BF ni aku bekobar2 ok..n harap2 nnti anak 2nd aku leh fully bf..ko laa idola aku..eceh..

tp serius laa kalau ko citer mcm bg semngat ko tau tak..
ade certain2 blog tu kalau citer psl bf cam blagak sgt..jd mnyampah baca..

aNnAsUe'G said...

teringinnye. tu la,yg tak dpt bf tu bkn tanak cume tu la..haihhh. harap2 yg 2nd nnt buleh la, kalo dpt dlm 2 bln pon dah ckp vangga. kalo lebih apatah lg! :))

NZZ said...

Hi,

I'm a silent reader, thanks for the tips, i kengkadang rasa nak give up gak bila susu perah tu sikit...but tgk baby kesian pulak...

MOMMY NADIA said...

me too on my way to achieve 2 yrs exclsv bfeeding!good luck to u too Farah..:)
suka sgt bila kita boleh encourage people to bf..its such a pleasure kan?

fiza said...

Congrats farah kerana masih berjaya fully BF afif (^_^). Masih ada lagi yg tak berapa faham konsep BF nih & tak yakin dgn diri sendiri. Hopefully utk anak yg no. 2 ni i bley fully BF sbb yg 1st dulu gagal di sebabkan kurang ilmu.

mummy_adam said...

betui tu, sgt setuju :) thanks for sharing farah..

Elyn said...

betui tu!! saya sokongggg

fizamior said...

susuku juga sudah semakin berkurangan... aku cam x gigih la nk pam 3 kali kt opis...selalu pam 2 kali jekkk... :D

Drama Mama said...

bagus tips ni farah. tetiba rasa semangat nak BF, kena cepat2 dapat anak lagi nih!

nanti kalau i dapat no.2 bole la refer kat u eh kalau ada problem in bf:-)

iEfa said...

betul2..aper2 kene mind set kan...saye lu mind set sampai baby 6 bln jek nk fully..pehtuh nk campo sampai 2 thn...cemtuh laa jdnyer...awal2 dulu cam tk byk join2 bace info2 intenet...rase hebat sgt dh fully bresfeed sampai 6 bln...huhuhuhuhuhuhuhu

ainhany said...

salam ukhuwah

nilai setitis susu ibu...rupanya mcm konsep derma...lagi byk mnderma lagi kelapangan ALLAH beri....Ohhh betapa bernilai susu yag tak de expired ini selagi ia bersama ibunya..
trimkasih ALLAH

jom jengah info di:www.susuibu.com

Hanz said...

mesti BS Afif happy sesangat! :>

senioritasara said...

suka konsep ni.simple senang ikut.mmg betul.mmg berkesan

5577 said...

hrp nnti no 3 dpt laa bf lagi lama.. nadhrah dulu 2bln, aqilah dekat 4bln.. kejap je..

ms aqilah tu start luka, susu makin kurang, n lama2 kering. walaupun dh minum susu byk nak pastikan byk susu.. pam gak walaupun sakit..

5577 said...

eh lupe nak ckp.. thanks for tips farah! u mmg bg i semangat, suke bc tips2 u..

sya said...

dah lama tak singgah sini...
selalu bgtau orang tentang ni.. tapi, tak terfikir lagi tentang analogi pam tandas tu.. senang orang nak faham, kan? :P

Awards ~~thank you!