Monday, April 12, 2010

Tips on how to travel with toddler

Yer hari ni semua cerita pasal toddler hahaha tadi pasal carseat..skang ni pasal travelling lak..

ok tapi kali ni saya bukan nak bagi tips yer..saya nak bertanya kan tips2 pasal next month kami plan untuk bercuti2 Malaysia ke Langkawi! yeaahaa akhirnye dapat jugak pergi bercuti..

tapiii saya ade banyakkk kemusykilan since ni adalah first jugak travel dengan flight bersama afif..

1.Mula2 saya ingat taknak bawak stroller..since afif dah start berjalan eh bukan dah berlari dah.. so kami belikan afif harnest..tapi bile test bawak jalan pergi the Curve on sunday..MasyaAllah dugaan btul rasenyee..letih nak menarik die je..orang pergi kiri die pergi kanan..saya jalan depan die pusing2 ke belakang sampai terbelit plak tali kat badan die..last2 fedup terus dukung je die..alahai letih makcik k.

ini bukan afif..pinjam gambar dari google.

2.Saya cadang nak bawak stroller..boleh ke bawak stoller naik flight?die kire berat stroller macam bagasi lain ke? eh sorry kalau ni adalah soklan bodoh.. saya serius tak tahu pasal ni k.
saya sedang mencarik stroller yang ringan dan leh lipat mcm kite bawak payung tu..kat ner nak carik ek??tak silap saya stoller jenis tu murah je kan..eventho afif dah ade chicco liteway yang ringan tapi bagi saya still tak sesuai nak di bawak travelling dengan flight..kalau naik keta tu lain la citer kan..ni ngan bag besar lagi kang pasti huru hara.

3. Ade masalah apape ke yang perlu saya aware bila bawak budak umur setahun 4 bulan naik flight?Sila highlght pada saya yer..thanks!


16 comments:

Ibumuadz said...

stroller boleh bawa naik flight..tak perlu bayar pun..1st time saya bawa muadz naik flight masa umur dia 2 bulan..abis pantang balik ke terengganu..hehe..bila kapal nak take off awk bagi afif hisap something mcm bagi susu ke etc utk elakkan telinga dia berdengung..so far tak ada apa2 problem masa saya bwk muadz..tapi kena standby la toys takut dia mengamuk..hehe..have a safe journey ok!

honeylanz said...

stroller adalah free. x dikira dgn berat bagasi. boleh bwk stroller sampai ke tangga flight, kena inform kt staff ms kita check in tu. ckp masih nk guna stroller ni...nnt dorang tampal sticker. ni pengalaman sy naik air asia, lcct-langkawi, last year...

FaznFaz said...

salam...

sebab dulu aku selalu travel, dulu laaa.... boleh laaa nak bagi tips seposen dua....

1) pada aku, stroller is still a must even anak dah boleh jalan... sbb, kalu anak ngantuk nak tdo tgh2 jln, xke masak nak dukung? kalu dlm stroller, selesa skek...

2) stroller is totally different dr lugagge, it's consider as special item. wkt ko check in, bgtau nak check in stroller sekali, nnt dia bg tag, tp ko x yah check in dulu dgn bag. dekat pintu kapal terbang kang nnt ada petugas yg akan ambik stroller tu. bila nak turun dr flight plak, most of the time stroller ko akan muncul kat depan pintu.

3) bawak stroller yg super duper ringan adalah essential utk travelling especially dgn flight (pd aku laa). aku pakai combi yg just 4kg. tp, takkan nak beli yg mahal utk pakai sekali sekala kan??? apa2 pun, make sure stroller/buggy yg boleh recline (posisi baring). sbb main purpose bawak buggy pun utk diorang tdo.... akng terlentok jer kepala diorang bila tdo, kesian...

4) aku ada gak beli buggy murah sweet cherry. harga dia rm100 jer. ni sbb tertinggal stroller n nak patah gak tangan aku dukung si kecik nih!!! oklaa buggy, setakat nak pakai sekali sekala, tick all the boxes, such as ringan, boleh recline n boleh tutup kepala. cuma operation dia semua manual, so, x canggih laaa.... saje jer bgtau point nie, kalu ko rasa stroller ko membebankan...

ok, aku rasa byk dah tips tue.... happy hols!!!

kyra said...

farah,u should bring stroller lah..susah la kalau baby tdo..aritu aku g singapore 4 hari bawak baby sling..but penat je jalan kat orchard road sehari suntuk bawak baby 7 kilo kat badan..so i tink,stroller is a must jugak;)..
stroller lipat macam payung tu kau pinjam je fatih punye maclaren..hhaha...kalau nak save budget sebab sekali sekala je pakai beli je mydear punya.u can get as cheap as 79 tak silap.tp kena double check on weight bapa leh carry.
tips nak bawak anak jalan ialah...masa nak packing barang,barang anak will double brg mak,so start packing light for urself!:p

aNnAsUe'G said...

stroller yg ringan tu buleh cari kat toysrus. kat tmpt lain pon ade je rasanya.
kalo tanak telinga afif berdengung, bg hisap something [tp yg ni tak jln gak utk aidan, so kene tahan je die mengamok]. ataupon mintak je seat yg depan skali. gud luck k! ;)

azzamoro said...

anakku ade stroller murah yg ringan dan boleh dilipat spt payung..

Am said...

byk choice kat toysrus..stroller is a must!!bleh bwk naik flight...sumer org dah bgtau la...tp nk jugak tgal jejak haha..

owh, kalo ko xkesah anak ko pakai bj2 pantai, ko g beli kat sana pn xpe..diapers pun xyah bwk byk2..kang rugi space jer.pg langkawi kena bwk brg seminimum mungkin sbb balik nnt sure overload luggage ko...xpe, beg2 kat sana pun murah2 jer...

p!nkerton said...

time kasih la buat entry ni sbb aku pun 1st time nak bawak athirah naik flight wiken ni huhuhu.. stroller aku mmg bawak jugak aa. cuma brg mak bapak dia aa nak kene reduce byk sbb brg anaknye mcm banyakkk aje nak angkut huhu.. good luck utk kite yg 1st time ni hehe ;)

isabelle said...

baru jer nak tunjuk terer, sekali tengok dah berlambak tips kat atas nih.
so, i ingin mengangguk kepala je la.
hehehe.

stroller? i x prnh bwk travel. adam mmg x reti dok dlm stroller.

lagi 1, standby a few toys baru yg menarik minat afif.
start BF masa take off/ landing...dan kalo dia buat perangai, u distract dgn toys tu.

fizamior said...

owh! stroller boleh bwk babe... part nk take off tu kene distract dia dgn benda yg melalaikan sikit... haru biru haritu naik flight dgn mia.. mengamuksss sakan time nk take off tuh... lg satu bila plane nak turun.. perubahan aras tinggi ke rendah tu akan buat telinga dia jadik pekak and sakit la kot... so that's why budak2 tend to menangis time tu... good luck !!! :D

lin muhamad said...

masa aku gi sabah dulu,aku bwk stroller ala payung tu.tak termasuk dlm berat.stroller tu letak kat tangga flight tu,diorg simpankan.by the time dh sampai sana, diorg letak kt tempat yg sama gak.hehehe..tapi amat berguna esp bila sara ngantuk+tak larat dukung.

mummy_adam said...

kena bwk stroller tau.. nnt u nak soping2 tu kalau afif nk tido senang..

langkawi sgt panas masa i pegi last month.. so jgn lupa sunblock tau.. utk afif jugak..

mylongjourney said...

Bawakla stroller farah senang lg pon free. No additional charges pun. Cari yg ringan n leh lipat2..senang nk usung kesana ke mari.hehehhe..aku g beijing hrtu tahan ajela layan awal tawaf dlm flight 6 jam stgh..huhu time die tdo lega ckit. Tp nk g langkawi xlah jauh kan so okla aku rase ;) Pasal brand stroller ape tu dh bnyk suggestions kat atas. Aku pun hrtu bawak mclaren sbb ringan je 4kgs plus leh lipat2..good luck!!

yatie chomeyl said...

1) kalau xnak telinga di abengang, bagi minum masa take off and landing tu.

2) bawak toys utk dia main kat atas flight, kalau x dia bosan then dia ngamuk pulak

3) stroller leh bwk smp depan pintu flight, xde masalah.

4) bawak fav finger food e.g crackers, coklat etc , so that kalau dia lapar, senang nak suap makan

Farah said...

nurul:hehe zaman berdua dulu mmg selalu naik flight ke terengganu..dah bertiga ni dengan kereta lebih selesa sebab brg anak je dah separuh kereta hahaha,,thanks for the info yer!

honey:ohoo begitu ke..baik2 akan saya bgtau kat staff air asia nnt.tq!

illa:ekeke sungguh berguna sungguh pengalaman ko tu byk tips ko leh bg aku...thank yer!..ok aku try carik stoller tu nnt..kalau tak bawak jela chicco tu je.

kira:yela babe..tak larat nak dukung anak ni..huh afif plak nak masuk 10kg..memang leh patah pinggang aku nnt..thanks for the packing tips!

jie:ohoo nampaknye kene nenenkan afif la time take off and landing nnt.


azza:anakku-ingatkan anak ko punye .aku baru plan nak pinjam..hahaha baru teringat brand anakku..thanks azza!


Am:haah ek..beli jela baju kat sana yg murah2..alaa nama pon pergi island kan..mesti la style baju pon ala2 hawaii skit hahahha

fatih:ekeke itula bagusnye berblog..leh share2 info kan..korg nak cuti2 dimane?

isabelle:erk nampaknye kena carik toys baru utk afif ni..

fiza:baikla babe..aku akan ingat pesanan ko ni..tq!

lin:itulaa nasib baik bukak post ni..baru tahu pentingnye stroller mase travelling.ingat nak tinggalkan je dah

anem:erk..awal takmo duduk ke dlm flight..tula aku harap afif pon x buat perangai dlm flight nnt..budak2 ni dekat ke jauh ke die bukan kire hahaha

ena:panas ke babe! alaa makin hitam la aii hahaha..afif pon ai sapu sunblock sekali nnt

yatie:ok ok..finger food mesti masuk dalam senarai.

MamaDamia a.k.a Haiza said...

Den pun nak ke langkawi next month dari 18hb-20hb May...tip ka?...Damia haritu masa bawak gi Sarawak ok je naik flight....cuma memang kena sediakan something untuk dia cam biskut ke supaya dia leka skit...kalau tak habis satu flight tu dia jalan cam stewardess....hihihi

rasanya barang untuk pegang kat tangan mesti tak lebey 7kg...kalau stroller tu tatau la plak kalau dia kira lain

Awards ~~thank you!