Tuesday, May 11, 2010

Destinasi wajib pergi kat Langkawi

Chewahh memandai je jatuhkan hukum wajib yer hahahaha..kalau tak pergi tak dosa pon..just saya nak recommend la a few places yang saya rase menarik kat Langkawi tu..

oppss..beras terbakar,makam mahsuri,telaga tujuh..tu semua takdak dalam senarai yer..zaman2 skolah dulu dah pergi..takde maknanye nak pergi bawak afif ke sana pon..better jangan buang mase dan pergi tempat lain hahahaha gile tak patriotik sungguh la saya ni.

Oh sebelom terlupe..saya recommend anda menyewa kereta sahaja kat langkawi ni..lebih senang nak travel rather than naik taxi..kami sewa Myvi for RM180 untuk 2 hari..kancil/viva RM160 dan vios/nissan sentra RM 200..orang kate kalau kat airport harganye lebih 20 ringgit dari jeti kuah..kalau kite sewa myvi kat jetty boleh dapat RM160 la..pastu takyah susah payah tawar menawar sebab diorg dah pakat siap2 harga standard je semua..daddy afif cakap kalau kitorg berdua je sah sah die sewa scooter je..comel la plak!

jangan risau pasal sesat kalau btul2 berpandukan map langkawi ..bayangkan la daddy afif yang kuat sesat kat KL ni pon berjaya bawak kami ni hahahaha plus jangan malu2 bertanya..orang2 sana agak frenly ..lagi plak die tengok kite melayu.

Destinasi pertama: Langkawi Cable car

Ni lepas check in ,mandi dan lunch..terus ke sana.

Tiket masuk:RM12 untuk dewasa (kena tunjuk Mykad) kalau tak normal price RM25..budak bawah 3 tahun adalah free!


daddy afif semangat nak naik cable car..sebab die memang gayat..so nak test la ni berani ke idak.



kat bawah punye la panas..naik atas plak sejuk..daddy berjaya maintain macho di atas hahaha.

Destinasi kedua (on 2nd day):Langkawi Wildlife Park.

Tiket masuk:RM12 untuk dewasa (kena tunjuk Mykad) kalau tak normal price RM22..budak bawah 3 tahun adalah free!

tempat ni sangat bes sebab kite boleh feed the animals..so boleh tunjuk kat anak2 ni binatang ape..selalu tengok dalam buku je kan..buah2/sayur untuk bagi makan kat binatang2 tu bleh beli kat kaunter..

daddy sedang menyuap kacang panjang pada sang kancil

turn saya plak menyuap sang monyet ngan pisang...ngade tau monyet ni..die campak je pisang tu..berlagak btul!

afif sungguh seronok mengejar burung.
rabbit pon ade..

Destinasi ketiga: Mangrove river tour (from Tanjung Rhu)

Sebenarnye kitorg berhajat nak mandi manda di Air Terjun Durian Temurun..which dekat je ngan Wildlife Park td..tapi pergi2 sana air sungainye tak semeriah mane..saya rase sebab musim kemarau ni kan..so orang2 kat situ pon rekemen la kami Mangrove Tour ni..dieorg cakap pergi je kat area Tg Rhu..so mengagau la kami mencari jalan ke sana..nasib baik dekat jugak.

Pakej Mangrove River Tour :
1. Fish Farm - boleh kasi ikan makan dan pegang ikan tu.
2. Melawat gua kelawar
3. Melalui gua buaya -takde buaya pon
4. Eagle feeding
5. Sight-seing sepanjang sungai..layan permandangan indah.
6. berhenti jap kat Dangli Island (tak sure btul ke tak nama pulau tu)untuk mandi manda-takde dalam pakej tapi suka2 request kat orang yang bawak boat tu..nasib baik die layan je kitorg ni hahaha

Aktiviti ni mengambil masa 2-3 jam... rate plak RM170 for 2 person (budak kecik tu depa tak kire)..haaa nak dapat murah punye anda kena pergi terus ke Tanjung Rhu..jangan amik pakej yang kat airpoirt/Jetty..diorg caj double (yela kenala kasik komisen sikit kat aiport/jetty kan)..kalau dari airport..caj RM160 per person! plus boat kami ni plak..hanye kami bertiga je yang naik..so sangat bes la sebab takde orang lain sibok2 kacau hahahaha..

kat belakang tu tempat tinggalan orang langkawi bakar kayu arang

Eagle feeding..diorg campak kulit ayam kat sungai tu

bergambar bersama monyet kat belakang tu..
daddy afif with belangkas
melalui gua buaya..bumbung gua tu sipi2 je nak kena bot..kalau air naik lagi memang takleh lalu..


BF rock!! hehe kat mane2 pon boleh..

dah selamat tidur..

time ni...

saya:abang..awak tahu tak skang ni pukul 2 pm?panas la!
husband:biar laa..saya nak tanned kan kulit saya ni..awak taknak join ke?
saya:*dalam hati* ape la laki aku ni perasan sangat jadi omputih ni..layan jelaaa..
saya:errr takpelaa..saya dah cukup tanned dah ni.



lepas tu layan air kelapa dengan laksa kat tepi pantai..pergh syok!

Destinasi ke-empat-Jalan2 kat Pekan Kuah.

Di sebab kan pagi tu kitorg bangun lewat plus flight pon awal kol 1pm..so kensel plan nak ke Underwater world..kitorg jalan2 kat pekan kuah jap untuk beli souvinier..kang ade plak kawan2 yang majuk tak bawak balik chocolate ekekeke..

sambil2 tu menyinggah la jugak kat tepi jalan untuk tengok permandangan cantik kat sana.



belakang kami ialah airport langkawi..

ok..tujela destinasi-destinasi yang sempat kami pergi untuk 3 hari 2 malam bercuti di Langkawi..satu je tempat yang tak sempat pergi iaitu Underwater World..takpela daddy kate nanti kite pergila Aquaria kat KLCC tu tengok fish yer.

16 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

bestnya jalan2..hubby ko nak tanned kulit dier aper kes?hahaha.lawak tol!weh, share la experience kene delete belog, dan nak buat apa kalo kena delete belog???

Ieda Al-Habsyi said...

beshhnyer ke langkawi! dah lama takg sana :)

Fid said...

SAYA SETUJU NGAN FARAH
BERAS TERBAKAR BAGAI TOKSAH PI HAHAHAAAA

NI WAT KOBARAN KIBARAN SASARAN NAK KE LANGKAWI LAGIK NIH
HUH!aikk cap??halal la yaa
malas nak betulkan
saya tak shout tauuuu

MeL MikaiL said...

hehe amboi ur hubby baik punye landing tanning kulit ek. i pun suka langkawi, mcm2 aktiviti bole buat kat situ. tapi cable car tu gayat gak kan?

MRS. K said...

tak pegi underwater world pon tak pe kot.. sebab dah tak banyak haiwan dlm tu.. rugi jer.. huhuhu

Drama Mama said...

bestnya mangrove tour tu!dulu masa study slalu la ada aktiviti2 sebegitu.

i dulu pi langkawi hanyalah bershopping semata2. ada gak my aunty ajak pi mana tah visiting tak ingat. but like u said...takat beras terbakar segala baik takyah!

azzamoro said...

ok pas beranak bile bby dah besar sikit, sure nak pi langkawi...

fabulous.farah said...

ouh..best nye kalo jalan2 naik skuter kan??

Hanz said...

bestnyer cuti2 mesia....hubs memang x pernah gi langkawi seumur hidup, silap2 dia ajak gi tempat2 bersejarah tu..me mesti malaslah..yang penting gi tempat sopping2 & rileks jer, kan.. :>

LIP (^_^) said...

afif ok tak dlm flight?restless or behaved?=)

~ As ~ said...

naik cable car tu mmg idaman ku nak gi langkawi...

p!nkerton said...

besttnye!
cop, satu soalan, afif dok celah mana time korng bergambar berdua atas bot tu? hihihi

Cikpid said...

huhuhu..tengok gmbr2 kat Langkawi..tekonang2 wktu hanimun..rs cam nak pegi lagi..

MamaDamia a.k.a Haiza said...

Island hoping tu saya akan jatuhkan hukum wajib untuk gi...cable car pun wajib..hihihi tapi betul la makam mahsuri ngan beras terbakar takyah gi kot...underwater world kena gi kot sebab ada dak tecik...hihihi thanks for ur info...tak sabar dah ni nak ke langwaki..

mummy_adam said...

menarik nyer Mangrove River Tour tu, next time boley lah i try :)

Peanut said...

nak tumpang tanya, kat langkawi u all suggest stay kat chalet/hotel maner? yang harga berpatutan tapi berbaloi.. saya nak pegi sana & family nextweek.. ada idea?

trima kasih

Awards ~~thank you!