Monday, May 24, 2010

Dilema seorang isteri

yer saya tahu saya bz..tp skang waktu lunch..saya leh berblog lagi hahaha..

saya rase tertarik nak share a few status FB kawan2 saya yang masing2 sudah berjaya menjadi surirumah sepenuh masa.


dan sorang lagi..

untuk baca lebih lanjut note ni bleh pergi link ni yer..sangat menarik untuk di baca.


saya tahu mereka memang sedang bergembira dengan cara hidup mereka sekarang..Alhamdulillah..alangkah bagusnye kalau satu hari nanti saya juga berpeluang untuk jadi FTHW..tapi beranikah saya?

beranikah saya nak menentang mcm2 dugaan dan mulut2 orang yang kadang2 takde insurans ni menganggap isteri yang tak berkerja sebagai beban pada suami?

ini bukan soal gaji suami ko banyak mane? bukan soal cukup ke suami tu nak sara isteri dan anak2 die...dugaan yang lebih hebat ialah apa anggapan orang luar pada si isteri tu tadi walaupon gaji si suami sudah mencecah lebih 5 angka..macam2 yang dengar.contoh:si isteri tu pemalas..tak sayang ke belajar tinggi2 pastu tak kerja?eh gaji laki die bukan besar sgt dah nak berhenti kerja?nak senang hidup la tu..taknak kerja dan macam2 lagi.

ha tak ke berdesing telinga??

sedangkan saya yang masih bekerja ni pon ade je mulut2 yang mengata saya banyak spend duit husband saya untuk kepentingan sendiri..ade je yang kate alaa tu beli dengan duit laki die la tu (hello saya bukan jenis meminta2 ok..kalau suami nak belikan perlukah saya tolak?)..tapi pedulik ape saya dengan mulut2 tu..hanya saya dan suami je yang tahu macam mana kami uruskan kewangan kami.


perlu ke saya cerita..oh ni duit husband saya separuh..ni duit saya separuh..perlu ke? bila dah berkahwin..duit tu ialah duit bersama..ape yang kami beli pon adalah kepentingan bersama..duit suami ke duit saya ke..perlu ke saya bagitau satu dunia?

Pada saya bila si isteri bekerja..itu ialah kelebihan pada si suami...tapi tak semestinye isteri tak bekerja tu pula membebankan..ingat jadi full time housewife senang ke?? plak tu kalau si suami kerja memang tak menentu masa dan jarang2 di rumah..semuanye kena buat sorang2..boleh menangis jugak kadang2 ok.

Salah satu alasan saya untuk masih bekerja ialah saya ade ego yang tinggi..saya selesa berbelanja dengan hasil titik peluh saya sendiri ..kalau saya dengar orang mengata saya suke perabihkan duit husband saya atau kata2 sinis pasal duit ni..mungkin saya akan melenting on the spot!..percayalah saya bukan penyabar orangnye hahaha jadi lebih selamat..biarla saya bekerja dulu.

Semua isteri ade alasan tersendiri untuk kekal bekerja atau pon memilih menjadi surirumah tangga sepenuh masa btul tak? yang penting ialah kite sentiasa dapat moral support dari keluarga dan juga suami sebab kedua2nye pon bukanla satu tugas yang mudah.



26 comments:

Fid said...

saya nak jadi ibu dan isteri yg dok kat rumah tapi...kihkih tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

sya said...

mulut orang tak akan berhenti bercakap/mengata...saya lebih suka ambil kaedah 'tutup telinga'.. :P

yang penting, kita rasa senang dengan kehidupan kita.. bukan diorang hidup dengan kita pun, kan..

aNnAsUe'G said...

setuju sgt2! thumbs up!

liza said...

pasal notes fini tu..mmg best baca..apa dia kata tu betul..
thanx for doing a special entry for this issue..jadi mak and isteri ni bukan suatu menda yg mudah..kalau yg tak bekerja kena macam aku..org duk kata aku duk relax jer kat umah..suka hati belanja duit suami..tapi kalau yg keja mcam ko plak..lain plak org mengata..apa pun,aku malas dh nak pedulik apa org kata..buat sakit hati jer..

mrsDudE said...

ohoho aku rasa being a fulltime housewife lagi penat kot dari kite yang working mom ni. pengalaman sendiri la bila setiap kali cuti, mesti rasa macam, eh baik laa aku keje, tak penat sangat macam ni! :p

apa2 pun, mmg aku pun teringin sangat nak jadi fulltime housewife, nak besarkan anak dengan tangan sendiri.. tp, belum masanya lagi..

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

ikut islam, tugas isteri is to jaga suami & anak. Moreover islam beratkan isu IBU as PENDIDIK.

as we all know, tak ramai antara kita dpt peluang utk laksanakan tanggungjawab seperti yg Allah suruh ni kan. we should be supportive.

even i lepas dah pernah bekerja fulltime, then now a fulltime mom & prttime student, i rasa bila nak mula kerja nnt, i nak kerja parttime aje. cari kerja yg boleh masuk halfday or 2-3hari seminggu aje. i rs happy yg i dpt laksanakan tanggungjawab i as how Allah nak, but at the same time i can build my career. betul kan?

isabelle said...

kalo org penyabar, buleh buat kaedah tutup telinga...
bagi i pulak, kalo xnak telinga kao menanah, baek ko tutup mulut. hehehe. garang x?:P

xpe la, farah. selagi kita selesa keje, kita keje la. i agree with u, kita selesa guna duit sendiri.

mrsharis said...

aku pun sgt menyampah pd manusia2 yang jenis suka sibuk hal rumahtangga aku. Jaga rumahtangga sendiri sudah la, hubby kita pun cakap macam2 diorg lak yg sibuk. Orang2 macam ni mmg aku jauhi..

Elyn said...

farah aku pun igt nk je duk umah gentel anak.... tp pikir mampu ke aku jd wife dan ibu yg baik. huhu bili pikir2.... baik hold dulu.

fabulous.farah said...

memang susah..tambah2 kalau dah ade degree. penat belajar 5 tahun. tapi i xkesah..kata lah~

Lin said...

ikut ati syok ape jadi surirumah tapi rasnya aku tak boleh thn kot..huhu

sueella said...

mulut org.. bknnye nk blh tutup.. hehe.. sy dulu pun mcm tu.. dlm 1-2 thn tu.. mmg berdesing telinga dengar.. org asik mempersoalkan knpa nak berhenti keja.. dah ada kerja tetap tp dh 4 thn berlalu tp sy still keja ngn suami, bkn jd suri rmh sepenuh masa, bantu suami dlm perniagaan.. itu lbh baik .. lama x jengah blog farah ni.. hehe

5577 said...

aah.. betul sgt..
ada je org nak ckp kan..
i punye kes pun sama.. jd wahm pun org ckp gak..
seriyes tak paham.. i ambik maid org pertikaikan gak.. hmmphs..

littlehumblelynn said...

yea...bukan senang nak jd h/wife & jugak bukan senang nak jd career wife...ada pro & cons nya...
dulu merasa jd h/wife,balik umah MIL..teruk kena bahan dgn SIL..sinced that day,bertekad nak cari keja yg setimpal dgn degree yg ada..(mmg sakit bila org ingat kita nih pemalas)tp bila dah keja..(ada jugak mulut yg mgata..)moral of the story..jgn dgr kata org!but i loved to become career mummy..

Mrs.R @ Emi said...

bekerja untuk diri sendiri...perlindungan diri sendiri jugak...blm tau apa akan terjadi di masa hdpn...

Drama Mama said...

i suka post nih farah, thumbs up! suka hati lah kan kita nak perabih duit suami..sebab tu SUAMI I bukan suami you! hahahha. patut cakap camtu ja kat orang camni. hiks.

jadi SAHM and working mom sama ja penat i rasa. so sama2 la menghargai sesama kita. :-)

mummy_adam said...

seronok jugak kalau dpt jadi FTHW tp rasa mcm belum termampu lg.. bukan senang tu, tak semua orang mampu.. jadi sama2 lah siapkan diri utk itu plak..

Lady of Leisure said...

abaikan apa orang nak kata yg penting kita gembira dengan pilihan kita...

Am said...

haha...aku pun melenting bila org sibuk2 pasal perabih duit laki... apehal kan...keje pun salah ke kalo nk belanja? penat2 tunggang tebalik keje, skali skala beli brg best2 utk diri sendiri n anak2 apa salahnya...pastu cakap pakai duit laki kite..haha..bukan laki ko pun kan... kalo aku xkeje xtau la...agaknya siang malam pagi petang la kut dok kira duit org haha

Fid said...

i mmg dgn jayanya memegang status tukang perabih duit laki...depa yg kata..i tak kata
walaupun sbnrnya i bantu laki
i ttp dicop pengabih wang
kalau i tak abihkan sapa nak abih kan??
hahahahaaaaaaaaaaaaa

redha saja la
kakakkaka

cute said...

hahahah i likes post nie...

gud arr farah...ape yg nak di dilema kan....buat mcm i motto idup ku.."ade aku kesah ke??"

duit laki aku sukati aku la nk perabihkan...yg korang nk susah2 hati dan perasaan smpi nk sakit pikirkan buat per kan...takde kene mengene pun..kalu aku tak habihkan duit laki aku ingt laki aku nk bg kat ko ker??kim slm...heheheh

hijauoren said...

hahahaha

farah aku lg 2 mggu akan jadik FTHW.. tgh preparing ni ape org akan kate.. dh keje 6 years straight ni dh penat la.. nak rehat jap.. ase mcm dh keje 16 tahun lak (poyoness)

xtau la bile ati terdetik nk keje kembali.. mebi bile dpt offer yg bleh membeliakkan bijik mate la kot hihi *mate duitan

^wirda^ said...

kalo beli guna duit laki kite pun ape salahnye..laki kite..bukan laki dia punnnnn....kan kan kan?

ya aku pun kadang2 meluat ngan ayat : "ala laki kayaa..blehhhhh la, guna duit laki dia..."

ITU DENGKI ATAS KESENANGAN ORG LAIN.

org yg tade duit akan suka mengira duit org lain..hahhaha
dan automatik dia akan mula mengata...itu lumrah..huhuhu

Hidayah Shafiruz said...

hmm..in my opinion, xde istilah memperabes duit suami. Dalam duit suami tu ade bahagian isteri. Itu hukum islam siape brani tolak? Dan xjadi hals la kalo blaja tinggi tapi nk jadik surirumah. Bukan ke menuntut ilmu itu dituntut sepanjang hayat? Sy pon bercita2 nk jadik surirumah bila ekonomi keluarga dh stabil nanti. Saya bangga dilahirkan sebagai wanita dan SAYA BANGGA KALAU DAPAT JADI SURIRUMAH! (",)

MeL MikaiL said...

i pun bangga jd fulltime housewife! da lali pun dgr org ckp psl perabih duit husband. xde kesan dah. cuma i pantang org kata housewife ni goyang kaki ahaha!

biasalah org luar xtau suka judge mcm2. yg penting i ngan my husband xde prob, i cudnt care less ape org lain nak ckp. janji ku bahagia hihihi ;P

Mama Iman said...

Kisah yang diceritakan Lukman Hakim.
Ada ayah dan anak ni nak travel ke satu tmpt dgn seekor keldai. On the way tu, ayah naik keldai dan si anak tuntun keldai tu. Smp di satu kg, org kampung dok ngata si ayah kerana kejam membiarkan si anak berjalan kaki. Si ayah kemudian menyuruh si anak naik keldai tu dan si ayah berjalan kaki. Di satu kg yang lain, si anak dikecam oleh org kg tu kerana menyangka si anak berlaku kejam terhadap ayah yang berjln kaki. Oleh kerana rasa serba salah dgn pandangan org, mrk mengambil keputusan utk tidak menaiki keldai itu. Sebaliknya hanya menuntun keldai sambil kedua-duanya berjalan kaki. Smp di satu kg yg lain pula, org kg itu pula mengata yang dua beranak itu bodoh. Memikirkan semua serba tidak kena, si ayah mencadangkan agar kedua-dua mrk menaiki keldai tersebut. Smp di satu kg yg lain pula, org kg di situ marahkan mrk kerana bersikap kejam kerana memberikan beban yang berat dengan menunggang keldai yg kecil itu.

Manusia tidak akan berhenti mengata. Kita tak blh puaskan hati semua org. Yg penting, kita tahu apa yg kita buat. Kalau sy diberi peluang, I prefer to stay at home so that I can manage the house and family. Huhuh....

Awards ~~thank you!