Wednesday, May 5, 2010

lanjutan entry membawa anak bersama ke panggung wayang..

lanjutan dari entry sebelom ni..meh la saya share serba sedikit pengalaman bila bawak afif bersama ke panggung wayang yer.

ok..ingin saya highlightkan..mungkin ape yang saya kongsikan ni tak sesuai utk semua budak dan parents..yela perangai lain2 dan keadaan masing2 tak sama..cth macam afif..nak senyapkan die hanyala dengan bagi nenen...kalau bagi toy pon mungkin die baling je toy tu dah kena org lain plak dalam panggung hahahaha...pastu ade sesetengah parents die tak suke ade kekacauan time2 tgh feeling tgk wayang ni..tetiba anak merengek terus hilang mood ke..so takleh nak buat ape la kan.

oh lagi satu..ade sesetengah parents/bakal parents memang tak suke bawak budak2 pergi wayang ke apape la tmpt yg di rasekan tak sesuai..jangan bawak pi disko sudahh!..tapi pada saya takde salahnye kalau kena cara..takyah la pergi tgk wayang kol 12 tgh malam..boleh amik tiket awal sikit..macam afif time tido kol 9-10..memang lepas kol 10 mata die akan layu..so cantik sgt kalau amik tiket wayang kol 9 ke atas..pastu make sure anak tu berselimutla supaya tak kesejukan..pandai2la sesuaikan dgn keadaan..kalau semua nak ikut buku..memang tak kemana la kitorg kan..sampai bile2 la duduk kat umah hadap muka anak ngan laki je..pastu stress sendiri hahahaha

serius saya bukan jenis orang yang suke merungut2 pasal life yang saya ade..kalau saya dah start merungut2 tu maksudnye saya dah start tak happy la tu haa..jadi saya kena buat sesuatu untuk saya happy (saya sendiri yang kena buat sesuatu bukan harap org lain buatkan)...sebab tu saya akan carik jalan untuk bergembira dengan cara saya sendiri serta tak menyusahkan orang lain hatta mak saye sekalipon..dan juga tak perlu meminta2 bende yang saya dan suami tak mampu nak adakan cth mempunyai org gaji..jadi kena berani cuba dan redah je..kalau menjadi Alhamdulillah..kalau tak jadi cube lagi..

first time saya bawak afif ke panggung wayang..suku pertama cerita tu saya tak dapat nak enjoy sebab mulut afif yang macam bertih jagung tu sibok nak tegur org..so saya terpaksa kluar sekejap untuk tidurkan die..serius saya lepak je kat satu corner TGV sunway pyramid time tu utk tidorkan afif k dan saya tak marahkan husband saya pon sebab tak ikut saya kluar sekali sebab filem tu memang die nak sgt tgk dr awal plus time tu tengok sama2 ngan opismate husband saya..biarla die enjoy kejap tp pastu tak lama die kluarla jenguk kitorg...bila afif dah tido je saya masuk balik dan sambung tengok.

2nd time bawak afif..Alhamdulillah die dah reti behave..bile lampu gelap je die nak start turun la plak..nak pergi mane ntah..dah la seat kitorg time tu sempit..nak gerak byk2 memang takleh tp time tu kol 10pm dah memang time tido die..so cepat2 sumbat nenen dan tidokan die..selamatttt

3rd time bawak afif...sebelom masuk wayang tu..die dah buat perangai sikit..menggeliat nak kluar dari stroller..agaknye letih kot ikut kitorg kehulu kehilir..lepas bagi makan dan nenen..die berak la plak..btul2 5 minit sblm wayang start hahahhaa..pergila tukar pampers dulu...start je movie ironman2 tu..die terbeliak biji mata dah sebab movie tu start2 je terus bunyik bising..memang concentrate la bila die tgk scene2 action tu kan..selang2 tu die mintak nenen la jugak..pastu tukar2 kedudukan..pastu tidor..selamattttt lagi.

see mane de smooth sailing sepanjang mase...ade je cabaran..ni baru sorang..saya tak tahu esok kalau anak dah berderet2 saya berjaya ke tak lg buat camni hahaha..tp saya tetap akan cuba jugak...sebab tu saya kate..kalau hangpa jenis tak kisah macam kami ni maybe la bleh cuba..kalau tak, baik jangan ...kang ade plak yang stress balik dr wayang kang..gud lak yer!!

p/s:saya bercerite ni bukan nak cakap yang saya ni bagus sgt ke hape..atau beruntungnye saya dapat afif yang behave dlm wayang...it just that this is how I enjoying my life.

13 comments:

Liz Rohaizat said...

one suggestion.. kalau risau sgt anak buat hal di kali pertama bwk dia tgk wayang, apa kata pilih filem berunsur kanak-kanak utk kali pertama tu.

kalau anak aktif ke, nangis ke, riuh berckp ke.. org takkan marah sbb cerita tu pun cerita kanak-kanak. sah2 ramai kanak-kanak kat dlm panggung. dan selalunya, cerita camni, budak2 takkan duduk diam.

kalau rasa tak dpt nak layan, jgn bwk pegi tgk love story. takut org marah pulak kalau anak kita nangis je manjang.

aNnAsUe'G said...

farah,nak tanye. buleh bawak stroller ke?

isabelle said...

hehehe.good boy!
aunty syg afif!

~ As ~ said...

aku baca entry ni, aku ambik motivasi tentang nak happykan diri sendiri...buat aku terfikir 'sikit'...ehehehe

M.i.r.a.n.d.a said...

nak sgt try bwk adib tgk movie. tp bile saya ckp kat mak die tak bg. die kate nak tgk movie tiggal aje adib dgn die. huhu. kalo redah aje tgk tak bgtau die kang rasa bersalah pulak..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

lom pernah lagik bawak nuha.nak try jugak laa nanti!

FaznFaz said...

hahhah!!! 1st tie bawak faheem tgk wayang citer upin & ipin, waktu tue dia 4bulan lagi, angkut plak adik aku n adik al.... giler aaa... 2 adult jaga 2 kids n baby.... tp ok jer!!! 2nd time tgk harry potter.... sib citer tue tak best, so, al sacrifice half way gi bawak faheem jalan2 kat luar.... 3rd time, tgk alvin, faheem duk nyanyi sama2... fun sesangat!!!

pada aku lak, since kitorang suka sgt tgk wayang, kalu nak bawak faheem, kena carik citer yg sesuai dgn dia, xder laaa dia ngamuk sgt.... tp weekend nih mmg nak bawak dia redah tgk ironman.... hopefully dia ok....

yup, bf mmg membantu!!! sumbat jer susu, dia layan susu, kita layan wayang.... hahahah!!!!

MOMMY NADIA said...

such a gud info!
nk kena proceed to my hubby!..
mmg everytime buat proposal to my hubby, i suggest amik time Adam tdo..around 9-10..surely bila I bf mesti tido,ditambah aircond sejuk tu..tapi yakut dia menjerit bila light off aje..
plus kalau dia dah tdo sblm start masuk cinema..lagi cantek kan..letak aje dalm stroller..
harus di testing dulu ni!

LIP (^_^) said...

ye betul tu farah..takkan nak duk umah je then tertekan and risau if bawak anak kuar dia merengek ke pe..belum cuba belum tau..pernah bawak emill ke stadium and he was well-behaved..movie..soon..

fabulous.farah said...

kene sabar la kan..tapi selalu nya org kurang sabar. kagum ah ngan u

Drama Mama said...

haaa setuju part kita yang kena make ourself happy, kan farah. macam if u tengok orang tu dapat handbag mahal gitu gini dari hubby dia, look and appreciate what ur hubby give u. the attention, the time spent together, all sorts of things kan.

haha keluar tajuk plak. part bawak anak gi wayang tu i memang tak terfikir nak cuba lagi, tunggu irfan besar and faham sikit kot so that dia enjoy. like i said, macam kitorang ni senang sbb memang mak2 ni nak manja ngn cucu over the weeknd, so kalau tak tinggal ngn diorang..tak dapat la merasa tengok wayang ka hapa ka.

whatever it is, bravo to u for making ur own effort untuk berseronok with family!

Farah said...

jie:boleh..u letak either kat atas sekali atau bawah sekali..insyaAllah takde orang curik punye..make sure u pilih seat tu dekat2 la ngan tmpt yang boleh letak stroller.

ummikhayra said...

dah 2x bawak khayra masuk panggung... heheheh alhamdulillah, khayra tak banyak ragam.. dengan dia-dia sekali tengok.. :P tapi kami tgk cite yang dia pun boleh tgk gak la... and sama dengan farah, suka pilih time khayra dah boleh melelapkan mata... senang sikit... :D

Awards ~~thank you!