Tuesday, May 4, 2010

Sapa kate ade anak takleh nak dating tengok wayang

kami kate..boleh jeee.

haaa dah masuk 3 kali kami bawak afif tengok wayang sekali ngan kitorg..sebab kami memang jenis main redah je kan..takde plan2 punye..kalau plan2 sure tak jadik.

Last sunday,ikut daddy afif pergi office kat subang and then Pavillion plak..awal2 bulan ni daddy afif sibukla nak sign claim bebudak die..so sementara daddy afif siapkan kerja..saya pon try la jenguk2 kat GSC tu kot kot la ade tiket Ironman2 lagi kan..tahu jela movie tu baru kluar..sah sah harapan tipis kan.

tengok2 ade la plak..time tu dah petang kol 6..tiket available lagi kol 9.45pm..hmm seat plak tepi sekali 3rd row dari depan..oklaa tu..belasah jela.

dah la afif pakai seluar pendek..tp nasib baikla opis daddy ade towel free..so rembat towel kat sana buat selimut afif hahaha..selesai satu perkara.

Movie time plak..afif behave je..khusyuk gile tengok Ironman..adela berbunyik sikit agaknye die cakap "citer ni bes la mama" pastu sambung balik tengok..nasib baikl..pastu dah separuh movie..die mintak nenen kejap n then tido..legaa die dah tido..sebab die memang jenis tak heran bunyik bising..tahu jela ironman kan action movie..kebabom sana kebabom sini..tp sikit pon die tak jaga.

habis movie tu..saya ngan husband borak la pasal anak ni

saya:agaknye kite ni kalau anak dah 2 boleh lagi ke kita bawak diorg tengok wayang sama2?

husband:ape takleh plak?nanti kalau nak masuk anak 2..afif dah masuk 3 tahun..by the time ade adik, die dah leh bercakap semua dah paham dah..pastu die pon dah kena ade seat sendiri ..yang adik jela kite pegang.

saya:aah ek..btul jugak.

mcm kitorg yang takde maid ni..memang susah sebenarnye kalau nak tinggalkan afif kat bbsitter..kalau tinggalkan kat mak pon sah sah ade perasaan bersalah kan sebab dah la weekdays kerja..pastu weekend kena tinggal lak..so simple solution angkut jela sekali..kalau tak jawabnye memang tak dapat la nak berpoya2 dgn tenang kan..

Pada kami,anak tak pernah jadi halangan untuk kami buat favourite activity macam tgk wayang ni ..yer saya selalu dpt anggapan negatif dr org bujang yang kalau dah ade anak ni takleh nak ade mase berhibur dah which is totally wrong(saya bukan berhibur kat kelab malam pon... plg habis pon karaoke,bowling ngan wayang je)..

lagipon saya dan husband bukan jenis particular sangat..nak perfect bagai ke..biasala kalau dah ade anak ni memang ade part2 kelam kabut sikit kan..tetiba anak berak la..tetiba nak susu la..kang lapa plak la..kat situla adventurenye bile ade anak kan hahaha...tapi apape pon kami make sure anak tu selesa la..makan dah,pampers tak berat,susu sedia ade (BF lagi senang!)..so kalau anda jenis macam kami maybe leh try jugak kot.

23 comments:

Am said...

aku pun plan2 nk bawak syira tgk wayang tp rasanya lepas musin exam selesai baru la lega sket... xde org mencarik n abiskan sumer 'utang2' marking huhu...

tp xtau la syira kalo kat panggung camner...dah la mulut dia becok... haishh... risau kalo org lain plak xselesa sbb dia asyik tanya itu ape, ini ape... haha

mrsharis said...

Aku pun x pernah tinggalkan hannan & nuha klu g mana2. Even klu papa diorg kena keje ujung minggu, aku kuar gak ngan dua budak lasak tu.. Haru mmg haru tp at least diorg enjoy. :)(reason tk pernah tinggal anak: xde org nk jaga, mak mertua sibuk d kedai mkn dia, mak aku pulak nun jauh di sana..sedey)

Elyn said...

cayalah afif bule duk diam lam wayang. wafiq memang takle la nak bwk masuk dalam farah. dalam gelap pun die bule berjalan pi tegur semua org. hmmm so buat masa skang kami mmg tak tgk wayang la jawab nyer....

azzamoro said...

aku tak pernah bwk airyll masuk wayang lagi... tunggu shrek nanti la buat testing... (kalau tak terberanak lg..:P)

eiNa said...

power la afif leh relaks n cool dlm wayang, kalau aira sure dia kacau org.xpun dia bising..ekkeke.. tapi tingin gak tengok wayang ber3 nih..

Liz Rohaizat said...

betul, nak ber aktiviti, bwk la anak. anak dah besar sikit, boleh je bwk dia tgk wayang skali.

setakat nie, anak sy dah tgk Harry Potter, Time Traveler Wife, Alice in Wonderland.. ape lg eh.. mcm ada yg tertinggal lagi je.

mmg mencabar sikit. tp mcm awak ckp, make sure kita dah siapkan dia. tukar pampers, cukup susu.

paling penting, mesti dptkan seat di bahagian tgh (seat paling hujung). senang nak keluar masuk kalau ada kecemasan dgn anak. hehe

MOMMY NADIA said...

wah Afif such a good boy lah Farah..
I selalu gv idea to my husband nk bring my son to movie,tp selalu kena reject..
kalau Adam tgk barney, mmg dia boleh concentrate smp 2-3 kali ulang pun..tapi takut nanti bawak masuk movie dia mengamok karang..huh parah!
seriously, I tak berani..bukan sb pantang ke pape,sb tak berani nak faced kalau dia menjerit dlm cinema tu..
neway dear,salute u!

so senang cite,mmg susah nk tgk movie skrang!

Amalina said...

salute la ko farah!!!aku x mampu nak wat camtuh...anak aku suke menjerit...klu pegi makan pun, tetiba je dia akan menjerit.kompius kita org....hahaha...tapi macam manapun...aku n azry amalkan amik cuti weekdays , then kita org spend time together.selalunye gi makan n wayang jelaa...

nieda said...

bagusnya afif, nanti nk try bawa humaira tgk movies plak..hehe

fizamior said...

owh! afif ni bagus betul la... very behave... aku tunggu damia dh setahun baru nak ajak gi tgk movie.. hahaha... kalau tgk time dia baby lagi ni, alamat menjerit 1 panggung wayang tu lah gamaknya.. tak pasal2 aku kene maki dengan org lain..hahahaha....

isabelle said...

i setuju sgt2. kalo nak, 100 daya.
ni i dah ajak mrhubby dating isnin dpn, dia ajak tgk wyg..tapi i ckp, kita bwk la adam skali. dah 2,3, movies bwk dia, ok jer...

lgpun, kita x susah nak bwk susu/flask bagai...selak jer... hehehe

salina said...

ehh..sapa ckp tuh..teett..
hahaha kitorg boleh jee..sama mc farah jugak lah..redah kasi pecah jer..kalau tak sampai bila nak terperok jer kat umah kan..and thankful anak2 kami behave je so far..baik mia atau wafiy...bolehla takat nak tgk wayang ke bowling ke...

aNnAsUe'G said...

gerun plak rasanya nak bwk anak i yg dah sedia hyperactive tu. huhu. silap2 terpaksa amek seat yg paling bwh skali. buleh la aidan berlari2 kat depan tu luaskan. haha!

Anasfadilah said...

cayalah afif sopan santun dalam wayang,di bawak Ziyyad dalam wayang,habislah diukur wayang tu karang..kedepan kebelakang

p/s:: saya masa kecik mak saya cakap saya macam tu..heheheh.

Cikpid said...

aku x berani juge..

Afieq tu dahlaa suke jerit x tentu pasal..karang mengganggu ketenteraman awam plak..hahahha

tunggu die besar sikit

Drama Mama said...

hahhh ada anak pun boleh dating tau. macam i ni senang, ramaiii yang ada senang hati nak menjaga. kalau mak takleh, MIL ada. maklumlah weekend ja diorang dapat jumpa cucu kesayangan. haha. ni pun tengah plan jugak nak tengok Ironman ngn hubby, best eh Farah?

mancet said...

bestnyee anak ko farah..untungg..aku takut nk bawak basil masuk..sebab die tak reti dok diam..dh tu mulut die bising hahahha..nti org lain pandang2 plak..tp aku mmg nk try suatu hari nanti

Lady of Leisure said...

jom pi tgk ironman jom ekekeke

atulhani said...

belum ada anak lagi, hubby dh banyak kali ckp tak suka tgk org bawa bdak2 gi uptown.. rasanya..wayang pun sama.. mesti dia tak bagi bawak... hmmph... tp sepnjg kawen pun, baru skali tgk wayang..

Diyana Zulkifli said...

dah penah try bw yg kakak,tp itu mungkin first n last.haha

p!nkerton said...

aku pun tak penah try lagi huhu.. nnt kalo dah berjaya komfem aku buat entry jugak hehe..

Yati said...

Farah,
tengok la wayang selalu selagi boleh. Nanti bila anak dah ramai, ntah boleh tengok ke tidak.
Masa kak Yati anak sorang, sama la dengan Afif, anak pertama tidor waktu kita orang pi karaoke. Skrang dah anak 3, hmm... karaoke kat rumah je la. :D

fabulous.farah said...

huhuhu..setuju..boleh ape angkut anak sekali kan..slagi dia tak buat perangai. kalau x pressure

Awards ~~thank you!