Thursday, May 13, 2010

Tips on how to travel light for mommies

Orang perempuan..bila sebut je nak pergi travel ke holiday ke..mesti dalam kepala otak dah pk..ok baju berapa pasang nak bawak ni..tudung berapa pasang lak..oh kasut jangan lupe..baju hijau kasut mesti hijau jugak hahhaa..ok matila kalau nak bawak semua kaler baju dengan setiap pasang kasut..saya tergelak tengok Gulliana and Bill mase diorang travel ke Hong Kong..kasut si Gulliana tu je dah 1 bag besar..baju ,bag lain plak.....ha! tu belom die ade anak lagi tu??mesti nak sedozen bag yang die kena bawak nanti..

For a start,pack barang keperluan anak dulu..make sure semua dalam 1 bag sahaja supaya tak susah kite nak mencarik nanti..but for babies yang minum FM,i'm sure pasti lebih dari 1 bag..sebab satu lagi bag penuh dengan barang2 keperluan untuk susu kan.Tak kisah la janji barang keperluan anak cukup..sebab mcm susu /pampers kalau tak cukup mase travel nanti kang payah plak mencariknye especially kalau anak kite memang sesuai dengan product tu sahaja.

Lepas tu baru packing barang kita dan suami plak...mcm saya..saya lebih prefer saya satu bag..dan husband satu bag lain plak sebab nanti die suke selongkar baju2 dalam bag tu sampai dah tak jumpe barang saya hahahaha..so senang asingkan!

so kat sini saya nak bagi tips on how to pack light especially for mommies..

1. Check the weather!!
- kalau pergi holiday dalam negara,of course la kita tahu kan skang ni cuaca panas..sweater,baju tebal2,boots,tudung berlapis2..sila tinggalkan yer.takde maknanye nak bawak..dalam flight sejuk? kalau dalam fireflyz hari tu saya siap pakai kipas tangan lagi..panas ok. oh! sunglasses is a must hahahaha

2. Tentukan warna2 baju yang anda nak bawak.

-kalau anda jenis particular sikit macam saya ni bab2 mix n match warna baju..make sure anda bawak baju2 yang warnanye tak lari jauh sangat..so that senang nak mix n match.example:kalau anda bawak pakaian warna pink..bawak la baju2 lain mempunyai scheme kaler yang sama..macam purple ke..so tudung boleh bawak 1 warna je either light pink or light purple untuk di pakai bersama kedua2 baju..

3. Pilih pakaian yang anda perlu bawa dengan bijak.

- black/white shirt is a must!easy to match with any skirt or pants.
- 1 jeans dah cukup..jeans memberatkan bag anda..so pakai mase pergi dan balik.
- just bawak maximum 2 jenis kasut -1 flat and 1 heel yang boleh match dengan semua baju.


4. Toileteries tak payah angkut semua!

kalau anda plan untuk tinggal di hotel yang selesa...anda boleh skip bawak barang2 toileteris..even berus gigi pon mereka ade sediakan..oh lupe plak..towel pon takyah bawak..hari2 boleh request mintak housekeeping tukar towel baru.


5.Bagi yang bertudung,saya recommend anda bawak tudung jenis ariani tu (tak semestinye brand ariani) sebab nak sarung pon senang,tak leceh dan menyebabkan anak dan suami yang excited nak berjalan ni tertunggu2 anda melilit tudung anda nanti.

kat bawah ni ialah bag2 kami mase balik dari langkawi..

yang atas sekali bag afif,coklat bag mama,biru bag daddy.
Dalam bag daddy (orang lelaki kan tak byk barang)..kitorg sumbat coklat berplastik2,kain batik 5 pasang,dan minyak/air gamat 2 plastik..so no extra luggage ! mcm tula pergi..macam tu la balik.

yes..for afif ,bag tu je yang kami bawak..since die pon BF takde barang keperluan untuk susu yang perlu di bawa..pampers mase pergi di sumbat dalam bag daddy (byk ruang dalam bag daddy)..bawak pon tak byk ..agak2 la nak stay untuk berapa hari kan..so by the time balik,pampers dah tinggal 2,3 keping je dalam bag..makanan afif plak..tak perlu bawak sebab die dah start makan nasi..everytime pergi makan..kitorg order sup and nasi putih separuh untuk afif..tapi biskut2 tu bawak la jugak.

So itu sahaja tips2 saya..tak byk pon sebab baru travel2 dalam Malaysia kan..kalau kat luar negara maybe perlu angkut lebih sikit sebab nak kena tambah dengan bahan makanan plak kan..

Kalau anda ade tips lagi boleh la tambah2 yer.

18 comments:

fabulous.farah said...

ouh..saya tak reti nak packing barang sikit..mesti lebih..rasa nak buat hotel macam bilik sendir. saympoo nak guna yang sendiri, shower cream pon nak yang sendiri. haha

liza said...

babe..aku plak bila pg holiday..aku ngan fitri akan share satu beg jer n wafiy satu beg dia..sebabnya laki aku ni dia tak sentuh pun beg tu..kalau dia nak apa2..dia akan mintak aku amikkan..apa yg aku bg..itulah yg dia pakai..jadi tak bersepah..hehehe..

Diyana Zulkifli said...

hmm.hehe.saya pun sama ngan liza.suami reti hulurkan tgn je.jadik bawa 1 beg je..huhu

Jijahh @ f.k said...

hiks ... Jijah tak suka packing .. sbb rasa semua macam nak bawak jer .. hehhe ..
time nak travel la nak teknologi macam poket doraemon tu ...

Ummi Aisyah said...

hmm..memng pompuan kalu g travel tak bawak lebih 1 bag memng tak sah..:)good sharing..kalu saya nak g mane2 skrang, barang2 baby yang banyak kena angkut dulu,barang sidiri kedian kira

Nurhayati said...

bagus tips ni.. yati kalau travel slalu takde masalah sangat.. sbb jenis simple.. kasut pun satu je. suar 2 helai paling byk. baju byk tshirt. tudung jelebih sket..kekadang peluh leh tukar..takde la kepam rasa hehe

CiKaYu said...

good info...saya pack 1 bag sekali dgn hubby. sib baik hubby jenis selongkar beg sesuka ati....

Drama Mama said...

haaa i kalau pegi holiday bawak 1 trolley bag for me and hubby and irfan. terer kan. tapi kena gak bawak one diaper bag untuk sumbat susu segala. and then my own handbag, usually i'll opt for the biggest handbag so that bole sumbat macam. style belakang kira. hahaha. kasut pun i tak bawak extra unless ada plan untuk proper event.tapi usually holiday for us casual ja, asal boleh. haha :-)

CHeeSYaNa said...

nice tips...
aku kalau boleh.. mmg satu rumah aku nak angkut.. sbb aku takot ler tetiba tudung kotor sbb peloh ker.. baju kotor sebab kene tumpah kuah ker.. hahahha.. pastu, nanti, laki aku yang cantas balik baju2 aku tu..

mama zharfan said...

travel abroad kalau musim winter jenuh nak mengusung winter jacket ke sana ke mari..

Elyn said...

kalau nak travel i sediakan je brg2 nyer.... part packing serah pada en suami. kang yang dikata tak perlu akan direject. sejak jadi mak ni semua mende i nk hangkut tau kekekeke. tq info ni farah!!

The Queen Bee said...

kalau nak travel dgn anak2 kita mesti lah travel light tak leh nak cun melecun mcm anak dara. Kalau blh pakai sling bag or backpack. put all essential anak2 dlm back pack. ape2 pun kite kena make sure anak selesa.

sib baik gi langkawi je kalau overseas lg pensannn huhukk

lin said...

klu ktorg lak bwk extra bag yg dimasukkan dlm bag troli.so nanti blk ke sini jadi 2 beg.1 beg tu penuh brg shopping je.kakaka

p!nkerton said...

tu la, dah ada anak ni, mmg dok dulukan barang2 dia dulu la. mak bapak nye baju ala kadar aci sambar aje ;p tp tudung (mcm ariani) tu sgt membantu aaa time travel hehe.. senang takyah gosok & tahan lasak, i like ;)

MamaDamia a.k.a Haiza said...

saya kalau gi holiday atau balik kampung ke mesti bawak satu beg jek to sumbat my baju n hubby...next week gi langkawi dah plan nak bawak beg besar skit untuk Damia coz dalam beg tu nanti lah nak disumbatkan hasil2 belian kami di sana...neway gud info ni...terutama tang tudung ala-ala ariani tu coz tudung tu yang beshnya tak perlu nak di iron2...hehheeh jimat masa dan tenaga di situ

Farah said...

fab. farah:dulu akak gitu jugak..semua nak angkut k! pastu lagi sakit hati tertinggal plak!

liza:waah isteri mithali la ko...asri suka die pilih pakaian die sendiri..kalau aku bg kadang2 die kate tak match la..yer itula laki aku..sangat cerewet pasal pakaian.

diyana:lagi senang 1 bag kan!

jijah:aah la jijah..kalau dpt poket doraemon mmg bes!

Aisyah:hahaha..yela skang ni dulukan anak je.

yati:hah lagi simple! i bawak jugak 2 kasut..1 lagi heels hahaha..nak jugak heels tu

cik ayu:ekeke..tula ade org suke satukan lagi senang..i plak serabut tgk beg kena selongkar hahaha

bai:yes.agree!simple and casual je yang terbaik!

yana:waaah bagusla laki ko..hahaha ko nak angkut satu rumah tu nak pi mane beb

mama zharfan:itulaa i pon agak macam tu..yela kalau tgk kat airpot org bag bagak2 ni sah pi oversea.

elyn:en faiz mcm pegawai kastam la ni hahahaa

queen bee:yer makcik baru dpt gi langkawi..nanti kalau makcik dpt gi oversea lak makcik kasik tips lain hahaha

agree with anak mesti selesa..brg2 die kena cukup kang payah lak.

lin:haa bagus tu..takyah beli extra luggage kan incase bawak balik br shopping byk ke

fatih:yela fatih..tudung tu memang membantu btul..kalau tak asri mesti jeling2 aku siap lambat hahaha


haiza:aah babe! elok sgt la tu..u pon suka pakai tudung jenis tu kan..

ha haiza..kalau part food plak..jgn makan kat pantai chenang..most food die tak sedap+mahal gile.

selamat bercuti!!

isabelle said...

memang hazab kalo ada yg travel tapi nak bwk tudung segala kaler, brooch je 1 beg. mekap segala lagi. but hey, my in-law does that. giler annoying!

mar!ahaf!z said...

i gi sabah aritu, bawa 1 luggage besar, bubuh mak, bapak, anak 2 org punya baju skali. pastu 1 diaper bag, 2 buggy anak. sib baik ok.
luggage 22 kg je.

Awards ~~thank you!