Tuesday, June 15, 2010

18 months

Semalam saya belek2 gamba afif mase baby dulu....alaaaa rindu sangat nak tengok die chubby balik.


nak tau tak..afif dah berumur 18 bulan masih lagi pakai pampers saiz M dan berat dia tak naik2 pon..9 kg maintan dari umur die setahun...saya macam apekah??? nak kata tak makan..die makan..walaupon ade hari2 yang kadang2 semangkuk bubur hanya habis separuh..tapi die tetap makan 3,4 kali sehari bersulam dengan menyusu yang kerap.

so mane pergi ilang semua yang die makan dan minum tu??? Babysitter die cakap afif tengah lasak..budak tgh lasak memang kurus je..die makan semua jadi tenaga..uhuk..terima jela..walaupon dalam hati risau sebenarnye.

saya masih lagi teruskan supplement scott emulsion..sehari sekali untuk afif..die memang suka makan scott emulsion.

saya ingat nak start bagi afif daging merah la..maksud saya daging lembu..selalu bagi die ikan dan ayam je..maybe saya akan blend daging lembu tu dan masukkan dalam bubur afif atau campurkan dalam kuah spaghetti..senang sikit afif nak kunyah nanti..eh dia dah boleh makan spaghetti la skang ni..hari tu saya try bagi mase birthday party anak munirah.

and then lepas 2 tahun saya akan start campur susu FM..ade yang rekemen Pediasure tapi apape pon saya akan refer paed dulu la sebab afif ni ade allergic kan.

lain2 perkembangan afif saya anggap normal...mulut yang makin pandai bercakap..die boleh ikut ape yang kite sebut..

duduk,tido, mamam,t* t*k (kalau nak susu)..satu,uwe,tigaa!,btul!btul!btul!(mcm upin ipin tu),amboiii.

dah pandai kutip dan buang sampah dalam tong sampah..senang nak mama nak mengarah skang sebab dah reti dan paham ape yang kite cakap.

kuat sangat jealous..ni kalau pegang budak lain sure mengamuk.

afif skang memang nampak sangat waktu siang dihabiskan dengan bermain dengan kawan2 kat umah BS tu pastu malam tidor awal..kol 9 mesti dah lena.

Apape pon,mama tetap teruskan fully BF afif walaupon ramai yang suruh campur susu sebab tengok afif kurus..takpe kite tunggu sampai afif 2 tahun k...sikit je lagi ni.

25 comments:

Yan said...

afif 18 bulan - 9kg..
qis smpai dah dekat 2 tahun nipun stil 8.5kg tau..
klu orang tgk dia mesti kate 'comelnye badan' sebab dia mmg kecik jek budaknyer..
nak dirisaukan ape selagi dia nak makna.. mcam qis ni ade hari dia nak makan berkali2.. ade hari plak.. dia langsung tak nak makan.. harap susu jek berkoyan2..
tgk dia sehat.. aktif.. bijak.. jadi saya tak kesah sangat kata2 orang pasal anak sy yg kecik..

~ As ~ said...

muka time keecik ngan skrang tak jauh beza kan???

Ibumuadz said...

since Muadz umur setahun saya bagi Pediasure..ni paed yg suggest..dari segi berat badan ada peningkatan..makan banyak, menyusu pun banyak..jangan risau Fara..paed cakap selagi dia nak makan dan menyusu tak ada ape nak dirisaukan..budak tengah lasak..biasa la tu..

CHeeSYaNa said...

tak kesah ler die kurus.. janji sihat kan? neway, kalau obese susah gaks nanti.. ehehhe..

5577 said...

alolo comel.. masa baby n skrg tak jauh beza.. :D

as i said hr tu dear.. dun worry too much, berat tu tak kisah sgt, asalkan dia sihat healthy.. slim shady..

nadhrah pun maintain je berat dia dr setahun lebih, naik turun tang situ jer.. skrg dh masuk 3thn babyfat semua ilang..

Nurhayati said...

pakai size M lagi.. wah mmg kurus cam maknye jugak. zaraku dah pakai size L.. adakah??!!

isabelle said...

kalo kuat jeles lagi..lama lagi mummy/daddy kena tunggu utk terus berusaha.hehe

Elyn said...

farah bile ko cite pasal afif kecik ni aku teringat cakap laki ko aritu...

"takpe afif kecik... nanti besar daddy bg supplement utk besar" ekekekek.....

Jiji said...

sama je kes ngn anak aku 9.2 kg 18 bulan@!~

pediasure okeh sebab banyak banyak susu dia yg paling kurang kandungan lactose.

Satu je tanda untuk ko risau.. berat tak naik.. dan anak agak passive... kalo lasak mcm nak runtuh rumah dia jerit, tak cukup lantai dengan mainan, tak cukup kaki nak mengejar.. takyah risau farah

Drama Mama said...

hahahahah comelll gilaaa afif tembam camtu. hiks

i pun suka tengok gambar irfan time tembam kecik2 dulu. skang ni pun dia kurus keding walau pakai diapers XL(sbb dia over tinggi). selalu lah i dapat remarks sebab apa dia kurus sangat, tapi nak buat camna. bukan tak bagi makan pun. dah nak keding apa mak dia bole buat. huhuhuhu

http://twinkywinkystars.blogspot.com

liza said...

anak aku ni..org duk kata kurus jer..tak padan dgn mama n papa..huhu..wafiy lagi 4 hari cukup 2 tahun..10.5kg..maintain jer..aku dah campur susu formula..maklumlaa dh nak masuk 2 tahun..sebenarnya plan nak wean off dah tapi macam sedih plak kalau wafiy stop neneng..bilalaa aku nak betul2 stop ni..dah tua dah si wafiy tu..malu aku bila dia jerit nak neneng tgh2 org ramai sambil tangan selak baju..sabar jer laa.

liza said...

btw,yg penting anak kita sihat..ada anak jiran aku kt kg..anak dia baya afif..berat 20kg ok..kan dah obese..apa citer..

Lin said...

sara pn kuat melasak skrg ni..berat naik sikit je..ala susu campur pn tak de makna farah.sara berat tak naik pun.sama je bf ke tak.dia tgk melasak skrg ni..nak makan pun main dulu.

p!nkerton said...

kita serupaaaaa~
hhaha suap je la selagi boleh. janji sihat cukup hihi

fizamior said...

samalah dgn damia.... berat tak naik2 asyik 7kg jekkk... padahal makan banyak betul... erm, takpe la kan.. asalkan sihat...

fabulous.farah said...

bagus la u farah. cekal bf. normal ku die tgh lasak

:: m.u.n.i.r.a :: said...

farah..zahraa pon dok takat tu gak.
tak naik2 dari 9kg!
my mom cakap mungkin sebab tak cukup tido kot!
kalau ikutkan terlebih tidur..cuma zahraa tido lewat bila malam..dalam kul 12..mayb sebab tu kurus kot!

Lady of Leisure said...

agree biar kurus tapi sihat... lagipun u bf kan, sure zat semua mencukupi.. kita fit lah kan..

azzamoro said...

dah besar ni...boleh start plan bagi afif adekkkkk..keke

LIP (^_^) said...

boy memang lasak..xpelah yang penting dia dapat khasiat susu ibu sepenuhnya!!

aNnAsUe'G said...

anak saya pon kecik je farah. lagi la pulak susah betul nak bg makan,asyik nak main je. takpe la,janji sihat.

Iryani Noor said...

yang penting afif sihat...
budak tengah lasak mmg badan akan susut sikit..
dun worry too much k

MeL MikaiL said...

afif mmg jenis halus2 gak cm u. mika pun stay 11kg je dr dulu, naik ciput2 je..tapi xperlu risau la kot kan. nnti dia besar makin beratlah kot..

nadnye said...

salam farah,
normal la kids, within that age akan kurang makan sampai satu stage 7-8 years akan banyak makan balik,
3 orang anak semua serupa jea, cuma kalau gene/body type dia kurus mmg nampak la kurus.. asalkan dia sihat sudah..yang penting dia lasak :P

Zety Zin said...

anak dara saya umur 2 tahun lebih beratnya menten 9-9.5 kg. minum pediasure tapi berat tak tambah pun. tinggi je lah yang nampak beza. pakai pampers pun saiz M lagi. takpe... jimat sikit kan. hehehe.

yang penting dia aktif & happy!

Awards ~~thank you!