Wednesday, June 9, 2010

Jangan la cepat melatah bila susah..

Saya selalu cakap ngan husband saya..kadang2 saya rase beryukur sebab saya lahir dari family yang dah biasa susah....kalau mak goreng ikan kembung 2 ekor pastu kena bahagi - bahagi makan ngan 6 orang beradik + mak dan abah ..itu adalah perkara biasa ..sebab tu mula2 masa kawin ngan husband...umah MIL saya hidang makanan berlambak2 macam ade 10 orang nak makan saya macam pelik padahal yang makannye 4 orang je..

saya rase trend skang la..kalau kite ni dah biasa pakai LV je sepanjang masa..bila kena downgrade sikit ke GUESS ke (contoh la yer) pon dah cepat melatah..rilekss la ok.

saya kadang2 kena downgrade compact powder dari M.A.C yang harga RM 170 ke compact powder Silky White RM7.90 tak kecohhhh pon!!

tu pon orang still tanye "eh u pakai compact ape ek..nampak flawless la muka u "hahahahahaha serius wei ade orang tanye macam tu..yela kan kadang2 time kite perlu gunakan duit ke bende yang lain yang lebih penting takkan nak demand jugak beli bende2 yang kurang penting kan..agak2 la..takat kena pakai compact powder murah takdenye sampai berkurap kulit muka tu..pastu takkan nak sanggup berhutang semata2 nak jaga sangat standard tu..takat pakai kad swipe2 pastu hujung bulan tgk bil pening kepala..nak buat ape kan?


jangan terkejut ok..sebab kecik2 mcm ni je boleh sampai jadi punca bercerai tau skang ni .. true story u know..

sampai isteri keluar dari rumah tanpa kebenaran suami (nusyuz la kan)kunun2nye tak sanggup nak hidup susah..WTH!just sebab kena downgrade lifestyle dah nak bercerai berai..pastu bila laki tu senang nak merayu2 rujuk balik la..ape jenis pompuan la mcm ni?

sila berpijak di bumi yang nyata yer...banyak lagi orang yang susah kat dunia ni..yang kadang2 nak beli lauk ayam pon tak dapat.hari2 kena makan telur je..lagi kesian ok!

p/s: part memakai compact powder silky white tu adalah benar belaka..tak tipu ok..compact powder M.A.C cicir mase balik dr langkawi huhu nak beli baru..kena tunggu gaji ujung bln ni la yer.

24 comments:

~ As ~ said...

farah, ko buat entry ni buat aku terfikir...rupanya ada jg org mcm aku...ahahahaha...

Mrs. Kown said...

makeup and facial care sudah lama kena downgrade. sbb anak nak masuk dua, pastu kecoh nak beli rumah bagai, so redha je lah ngan apa yang ada. adam je sorang tiap2 bulan susu and pampers kompem abes 400. huhuhuhu, abes celah mana nak beli clinique tok nenek semua tuh. tunggu esok anak beso baru la upgrade balik. ekekekeke.

Hanz said...

setuju belaker..kadang2 puasa sebab nak cut lunch allocation sebab nak layan addiction..ada tak org macam me?ekekeke...

Zety Zin said...

oh bab downgrade tu adalah biasa... lagi2 bila dah ada anak2 kan. kadang2 dengan anak2 pun kena downgrade gak - tukar dari diapers mahal ke diapers murah. hehe. nak hidup kan. pepandai le adjust sana-sini.

mrsDudE said...

aku suka entry ko ini! hehehe

isabelle said...

semoga golongan high maintenance membaca entry ni... hehehe.
weh, sapa le yg terjumpa ur MAC yg cicir tu ye? huhu

MeL MikaiL said...

absolutely true farah! thats why i menyampah sgt baca blog pompuan yg kononnya high maintenance ni. pandang yg branded je, yg cap ayam nak jeling pun tak hengen, hate it!

tak salah pun klu kita sesekali downgrade brg2 yg ada, mcm u kata makeup tu kan. bg i silky girl pun okey ape, not bad! ;)

aNnAsUe'G said...

teringin nak try silky girl. takpe, habis je compact powder yg skrg nih terus je beli yg tu. jimat berganda2! ;D

Nurhayati said...

aku tak pakai compact powder langsung.. lgi tak melatah hahaha

M.i.r.a.n.d.a said...

btol farah. masuk dlm hati kasi simpan baek2 utk peringatan sy jgk. hehe.

mummy_adam said...

hahaha.. like this ;)

i apa2 pun tak kisah, janji bahagia :)

CiKaYu said...

biarlah susah sekarang, jgn susah kemudian...lagi susah kan..

Lin said...

betul tu farah.aku pn dh biasa idup susah.sbb dtg dr family susah.sbb tu aku agak tekezut ngan inlaw aku gak.nak apa,semua dpt.aku dulu takde ar cmtu.nak apa lom tentu mak ayah mampu tunaikan.sbb tu skrg pn tak kisah.takpe biarla besederhana..

bab cut cost tu bkn ko je..aku dulu abis je stok clinique tukar downgrade ke syahirah.huhu...bebulan² ar tunggu nk beli set baru.huhu...

Yan said...

ermm takde istilah downgrade psl mmg idup sederhana saje.. tak pnah pakai ape2 yg branded... dgn anakpn tak diajar..

CuppyCakeMommy said...

haha..sama je kita ni.ada duit bolehla beli lebih.xde duit belasah je apa yg ada

Elyn said...

sejak ade anak byk gak aku dh downgrade farah. so kalau nk beli brg sendiri smpn la dulu dgn ikat perut ekekekek.... tp aku pun mcm culture shock lepas kawin sebab dulu mak aku ajar mkn ikan share2. tp dgn family ni mkn ikan sorang 2 ekor kot ekekek

Amalina said...

i loikeeee entry gini farah...sesgt betoii...bagi aku yg dah 2 bln tak bli2 lagi moisturiser muka aku nih sebab bnyk sgt nak kena pk...ataupun aku sendri agak terleka dgn kesenangan yg Allah bagi...

liza said...

huhu..aku tak pernah pakai MAC..siannya aku...

Foxy Farah said...

i pakai pixy! quality sama mcm mac :) 16hennget je pon kat watson. alhamdulillah ok je ngan kulit. zaman material skang, mmg ramai melatah. and tak lupa juga yg pandang rendah kalau kang kita bawak kuar compact powder yg murah tu. huhuhu.

MamaDamia a.k.a Haiza said...

better downgrade untuk perkara-perkara yang tidak penting...daripada hidup menanggung hutang..betul tak?

5577 said...

i lglaa teruk, skrg tak makeup pun.. ahahaha.. hmm, tp tulah kena gak lepas ni, sebelum ni byk sgt benda lain nak kena pikir, terus tolak tepi tang makeup2..

yupp.. setuju!! downgrade tu perlu kan bile dh kawin n berfamily ni, kena tau yg mana lebih penting..

Intan said...

Den pon tak pakai compact powder...hee hee :D

Tapi betol lah apa yg farah tulis tu...belanja ikut kemampuan!

salina said...

betul tu farah.bagi saya, kalau ada duit, layan apa yg nak. dah tak ada, dok sengap2 kata org utara. buat apa melalak kalau dah tentu2 tak mampu kan...

Ummi Aisyah said...

setuju sangat part..bila dah biasa hidup susah..tak ralat pun kan bile kena downgrade skali skle..yang penting kena ingat kalu kita susah..ramai lagi orang lebih susah dr kita kan??

Awards ~~thank you!