Wednesday, June 23, 2010

Kenapa bila pam susu sedikit?

Oh lamanye tak bercerita pasal BF..hehe kali ni nak share satu email lagi dari reader blog ni bertanyakan pasal kenape bila pam susu,hasilnye sedikit?

Actually soklannye banyak hahaha tapi saya fokus pada yang satu ni la sebab saya rase ramai jugak yang hadapi masalah yang sama kan..pastu bile tengok susu tadi sikit ade yang terus give up dari menyusukan anak..takpe2 maybe mereka tak tahu cara yang betul kan so meh saya share sikit pengalaman saya mengepam susu ok.

Mungkin ade yang dah familiar dengan terms let down reflex (LDR) ni atau ade yang milk ejection reflex.

Saya malas nak copy paste maksud die dari google..so saya translate ke ayat saya sendiri lebih senang..

LDR ni adalah dalam satu2 keadaan kite dapat rase susu kite macam tak saba2 nak kluar..die macam ade rase sakit sikit..tapi kalau dah biasa dah takde rase ape sgt pon..

Contoh keadaan yang menyebabkan kite rase LDR ni ialah:

1. Semasa menyusukan anak,kalau perasan kan time LDR ni datang..breast sebelah lagi pon menitik2 susu keluar dengan sendirinye.

2. Semasa anak menangis kelaparan,ha yang ni macam magic tau (kuasa Allah Maha Besar)..contoh kalau saya duduk kat hall leka tgk tv...tetiba LDR datang (susu menitik tiba2)..and time tu jugak afif yang tgh tido dalam bilik menangis nak susu..seolah2 breast ni tahu yang anak ni lapa dan nak susu tu.

3. Semasa saya di pejabat,tiba2 teringatkan anak saya kat rumah BS..dah makan ke blom anak kite ni..susu cukup ke td..ha mesti tak lama pastu saya akan dapat rase LDR td.

Kalau nak tau LDR ni sangat sangat membantu time nak pam susu..sebab time ni la susu turun dengan mencurah2...so semasa pam tu, cuba pk pasal anak..atau bayangkan seolah2 kite sedang menyusukan anak..insyaAllah kite dapat rase LDR ni dan susu pon keluar mencurah2 dengan sendirinye.

Sebab tu siapa yang pakai pam yang boleh double pumping (mcm medela freestyle) lebih untung dan jimat masa...sebab boleh pam kedua2 belah dalam satu mase time LDR datang.

Macam saya ni guna spectra 3 je..tapi alhamdulillah walaupon dah lebih setahun setengah mengepam..saya masih lagi boleh dapat 3-4 oz every session untuk setiap breast dengan bantuan LDR ni.

So cuba la teknik2 yang saya sebutkan di atas tu yer..ibu mesti ade feeling macam menyusukan anak tu penting waktu mengepam,faktor2 lain macam minum air yang banyak,makan makanan yang menggalakkan production susu pon ade membantu jugak.

All the best and good luck!

14 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku pun pernah mcm tu gak.terasa b* sakit,mak aku kater tu tanda my nuha nak menyusu.

Drama Mama said...

haaa masa pantang memang rasa camtu. perit nya macam kena cucuk jarum. hiks

ur post ni meningkatkan semangat i nak bf next baby! nak nak nak!

CHeeSYaNa said...

kadang2, aku gentel2 nipple sambil fikir pasal hubby, instead of anak.. baru ler LDR tu datang.. tp, aku biasanyer dapat susu lbh kurang 4-5oz for both breast.. skit jerk.. huhuhu

Hanz said...

massage sikit boob masa mengepam kasi urat2 susu yang tersumbat jadi lembut

Farah said...

yana:hahahahha pk pasal hubby?? oppss lain macam je bunyik

nieda said...

thanx for the sharing..x tau istilah tu tapi mmg selalu jadi susu menitik2..pasni nak google pasal term tu

Diyana Zulkifli said...

tq.tq.info yg sgt bagus.tk penah amik tau pun psl LDR tu.tp mmg btul..klu tingat psl anak kat umah pengasuh je..pastu mesti sakit tang situ..and baju pun basah lencun dgn susu.and smlm saya buat rekod sendiri skali pump 6 oz.*takjub tgk susu sendirik.nyesal tk susukn dgn elok yg si kakak tu dulu sdgkn susu jns byk.

Sue said...

salam..tak tahu pulak ada istilah LDR tu..tapi kalau tgh bf anak, mesti yg sebelah pun akan kuar susu jugak..anyway, thanks for the info..:)

fizamior said...

ermmmm.... betul! betul! betul!
:D

Elyn said...

aku rindu dgn "rase" itu!!!

isabelle said...

lama x rasa mcm tu...
xlama lagi rasa la balik.
tapi i pakai la pam bapak mahal tu..huhu

littlehumblelynn said...

baru 10 bulan menyusu......pjg lagik perjalananku...........risau lak nak posa2 nih!!

hijauoren said...

spectra 3 pon bleh buat dual pumping kan farah? aku beriye beli 2nd corong tu tp skarang hanya tinggal knangan je laaa huhu *sedihh!!!!

ummikhayra said...

hehehhe kalau tengah pam and tetiba laju je susu tu kuar.. memang rasa best kan? tak sabarnya nak tunggu lepas ni.. :D

Awards ~~thank you!