Tuesday, June 8, 2010

Sempat ke ?

A few people asked me...sempat ke you nak siapkan semua bende hari2? nak pam susu lagi..nak masak bubur lagi...nak masak untuk diri sendiri lagi..nak kemas rumah lagi...nak jaga anak lagi.

jawapan saya...sempat-sempat kan laa hahaha..(yer saya mmg suke gelak di hujung2 ayat)

kalau buat kerja lemah gemalai mungkin tak sempat..jadi kena pantas dan bermultitasking la kan..

kalau kat dapur tu..sambil masak bubur afif..sambil cuci pinggan mangkuk,botol2 afif dan basuh baju(yela mesin basuhkan ade)..

bila jadi mak..memang automatic la jadi aktif..lagi2 kalau jenis mak yang semua bende pon ko nak buat sendiri.

kadang2 kan..kat opis ni punyela mengantuk gile ni..siap announce kat kawan2 ...ni balik ni nak tido la..ape jadi pon nak tido terus..tapi sampai umah je..terus pegang penyapu dan sapu sampah dulu haaa..pastu sambung la ke mop plak..dan sampailaa setel semua kerja..baru tido.

pelik jugak mane ntah datang kudrat tu..padahal rasenye energy saya dah tinggal 20% bila balik dari kerja..

so kesimpulannye..bila jadi mak ni..secara tak lansung kena jadi ligat sikit..kalau mekap pon takleh la nak sejam depan cermin dah kan skang ni..paling habis pon 5 -10 minit..touch-up sana sini sikit..tak sempat lagi..sambung plak dalam kereta..kalau tak,memang semua bende pon tak sempat buat..lagi satu pengurusan masa..kalau kite boleh manage time kite dengan baik..semua beres la!

16 comments:

Lin said...

btul tu fara...lg 1 kena set dlm mind, sape lg nk wt..bkn ada org lain kt umh yg lh dihrp..klu ada maid tu lain citela...huhu...akak aku pn kagum dgn aku..dlu kitnye mls.dh kawin ni berubah terus..hehehe

~ As ~ said...

kaum ibu je blh buat mcm tu kan? kaum bapa tak multitasking...hahaha...tp aku tetap mekap 20min...aahaha

Am said...

nak mandi and mandikan anak, ambik berus, cuci toilet n lantai skali...nk pg keje, sidai kain, balik keje kutip kain.. sambil tgk tv lipat kain.. hehe...b4 tido pastikan sinki kosong.nk pg keje buang sampah, huisshh mcm2 la keje...xabis2 keje kat umah,kan..

isabelle said...

atas dasar itu jugak la i punya bleeding & spotting berpanjangan.
x sedar diri kena berehat. huh.

tapi fikir2 balik...mana la dtg kudrat tu ye?

liza said...

iyer betul..kalau jadi mak..tenaga superhero datang dgn banyaknya bebila masa memerlukan..hehehe..contohnya macam aku..dah drive balik dari kelantan 8 jam..drive sendiri hokey..dalam hati dh set..balik nanti nak terus tido..alih2 balik umah..kemas barang dulu..basuh baju..main dgn wafiy..layan movie..n end up tido kul 2-3 pagi..sampai dr kelantan kul 10malam..lagi satu,ramai kawan aku kata jadi housewife blehlaa bangun lambat2.maybe laa aku bangun lambat sket dr org keja..tapi dlm kul 830pm dah siap mandi n duk ajar wafiy baca buku..takder laa tido sampai ke tengahri n mmg langsung tak tido siang..kaum ibu ni semua bleh buat..kita mmg supermum:)

|| NaFiRaa || said...

tabik spring kat u.. ai ni anak dah besar pon rasa tak cukup kaki tangan.. adesslahhh.. pengurusan masa x betol kot..hehehe

p!nkerton said...

aku setuju! bila jadi mak, tiba2 kita jadi super power kihkih. but after all, it's about making decision too. bleh je tak nak buat semua tu, biar anak makan instant food, biar rumah sepah, dll, tapi kite emak2 bertanggungjawab kan :D

Diyana Zulkifli said...

setuju.dan bila nak mandi pun,kena buat yg wajib je mcm sabun n cuci muka.tak sempat nak belai2 diri. klu nak belai2 rambut2 ke,ketip2 kuku dlm bilik air ke kenalah kite tnggu anak2 tido.tak pun tnggu papa die selesai mkn,mandi,solat suma...haha

Liz Rohaizat said...

rasanya mak je leh multitasking. ayah mcm x berapa reti kot. diorg suka siapkan satu kerja, then baru buat kerja lain.

kita? sambil kupas bawang,siang ikan, nasi tgh tanak. then sambil2 tunggu sambal masak, kita leh basuh kain, basuh botol, basuh pinggan. sambil tgk tv,leh gosok baju and siapkan beg nursery anak. sampai lelaki leh geleng kepala tgk keje kita tak siap-siap!

rindu nak mandi setengah jam dlm bilik air!

Elyn said...

aku lak kalau buat keje mulut pun sama berkerja sbb geram laki aku suruh buat 3 kerja 1 je jln. heheheh kite ni mcm2 bule buat die ade je tak sempat kan??

aNnAsUe'G said...

setuju jgk ckp kak elyn, bg 3 keje 1 pon blom tentu siap. huh. ;p
kadang2 pepagi nak pegi keje sempat pakai compact powder dgn lipstick je. kesian diri sendiri.

Drama Mama said...

haaa betul betul kita terpaksa jadi supermom. semua kena baut kalau takdak maid. kalau suami rajin tolong kira legalah sikit tapi kalau takkk, redha ja lah. hahahhaha

chaiyok farah!

http://twinkywinykstars.blogspot.com

Jiji said...

true enuff!!! rasa jiwa kacau je kalo benda tak setel.. pasal kalo tak setel esok esok bertimpa timpa kerja.. lagi laa ambil masa nak buat@!~

salina said...

itulah keistimewaan sorg wanita bergelar ibu, kan. tak sampai hati tgk umah bersepah2....pastu semua benda nak settle by sekian-sekian time if not mulala tak lena tido :p

Farah said...

lin:tula pasal..dah takde maid tu kenala buat cara takde maid kan hahaha

As:hahaha ko memang!

Am:itulaa..husband balik keje leh terus rehat..kite balik keje sambung lagi buat keje.

isabelle:uishh u baik kurang2 kan sikit buat kerja tu..i plak yang seriau.

liza:uishh aku hari cuti pon takde bangun lambat mane..mata tetap celik kol 6 lebih..pastu nak sambung tido takleh sebab pk nak masak bubur afif dulula..nak mop umah la hahaha..ptg2 baru tido balik

nafiira:uishh i biasa2 je..kalau weekend tu buat yang wajib2 je..nak sapu sawang satu rumah sebulan sekali baru buat hahaha

fatih:yela semuanye based on our decision la kan..nak atau taknak je.

diyana:ekekeke nak belai diri sendiri pon terhad skang ni.

Liz:aah la..org lelaki die boleh buat satu bende je satu masa..pelikkan?

elyn:itulaa..memang aku pon kadang2 hangin sbb tula hahahaha

jie:ekekek nasib baik sempat ko


bai:tulaa i pon dah redha je ni hahahha

jiji:hahaha btul2..kalau part kain baju tak tahan tu..kalau miss lipat habislaa bertimbun

salina:ya btui..apesal kite takleh jd cam org lelaki ek..nampak pinggan mangkuk bertimbun dlm sinki pon boleh buat dek je.

Queen of Pirus said...

sgt2 setuju Farah...time2 anak2 dara dulu mmg hidup mcm queen..semua mak buatkan even nak keluar umah pun, kasut dah tersedia depan muka pintu...& selalu terpikir, mcm mana la aku kahwin nanti nak settlekan semua keja umah...alhamdulillah, mmg kuasa Allah swt, bila dah kahwin semua benda boleh uruskan walaupun tak lah perfect 100%, but at least ada tenaga lepas keja utk uruskan semua tu, even though masa zaman anak dara dulu rasa mcm imposible je.

Awards ~~thank you!