Tuesday, June 1, 2010

Umpan terbaik untuk anak habis semangkuk bubur

Muhamad Afif Idlan sekarang memang banyak akal..lebih2 lagi sejak dah botak kepala ni kan..makin ringan kepala la katakan lagi banyakla idea2 masuk dalam kepala otak tu..kejap nak jadi pomen..kejap nak jadi tukang kemas rumah tapi lebih kepada tukang sepah..kejap nak jadi drama king..berjurai-jurai air mata sebab tak dapat bende yang die nak...pastu mulut pon dah makin banyak skang..nasib tak paham je..kalau tak ntah apela agaknye yang die bebel tu.

Paling mencabar skang ni ialah time nak bagi die makan..tak reti duduk diam..satu suap..lari sana..satu suap lagi..lari sini..kalau tak tahan sabar mmg masuk 2,3 suap jela..tp nak suruh die makan jugak..terpaksa la kejar die yer..adela sejam baru habis semangkuk tu..

tanye kat bbsitter,die kate takdela masalah sgt nak bagi afif makan kat rumah die sebab ade 2,3 budak sebaya so time makan semua makan..so maybela ade kawan2 kan jadi semangat sikit nak makan..

hmm jenuh gak dok pk macam mane nak buat ni..akhirnye saya temui jugak satu umpan terbaik nak suruh afif duduk diam2 time makan dan habis semangkuk bubur dalam 15 minit.

haa nila umpannye..


syok layan upin & ipin..kepala pon sama botak

Misi memberi afif makan menjadi lebih mudah hahaha tapi risau jugak takut die banyak sgt cakap mcm upin & ipin tu esok2..jenuh plak saya nak menjawab.

16 comments:

nieda said...

kena kreatif nak bagi anak makin..afif semakin membesar, akal pun makin panjang.sama mcm anak saya kalau nk bg mkn

Izan Ishak said...

farah...tang botak tu mmg izan setuju, jadi lebih panjang akalnya.
same je dgn anak2 izan kalau baru lepas botak, mcm aksi plak yg dia buat.

cikayu said...

danisha pun susah nk mkn....dah bagi segala umpan pun tak menjadi....lebih 2 jam baru abis makan...perut saya yang kembung.

Am said...

hehe...budak2 umur baya2 tu mmg camtu kut...syira plak akan makan last minute masa kita dah abis makan or dah xde intention nk kejar dia suruh makan...so aku biar je dia ke sana sini n last2 dia akan datang n makan... tp dia mkn suap sendiri...skrg ni tgh buat rule baru-makan kat meja makan jer...hehe

fabulous.farah said...

hahaha..ok pe budak banyak ckp. farah suka=p

~ As ~ said...

alahaii ada jg kawan c azam ni susah nak bagi makan, umpannya susun lego pastu puji melambung dia pndai susun...sabar jelah...

Jiji said...

im my situation BARNEY!!!!!!!!!!!!! Aman dunia aku kejap baca novel.

|| NaFiRaa || said...

hehehehe.. abes semangkuk.. kreatip sungguh mami dia nih~

isabelle said...

ehehe..i ingat u nak guna taktik sitter tu..MEMBERI KAWAN kpd afif...heheh

btw, rajin ye u ikut/kejar dia utk bg makan. i xnak buat mcm tu..konon nak terap pemikiran "kalo ko x dtg kat mama, lapar le ko..." (sbnrnya i yg malas nak berkejar)

ummikhayra said...

umpan kalau nak khayra duduk diam, adalah pocoyo.. hahaha suka now bila pocoyo tu menari.. siap dok wat aksi menari lagi...

bab makan, dah biasa dengan rutin makan sesama kat meja makan. so khayra akan duduk atas kusi dia makan.

Drama Mama said...

wah wah wah afif layan upin ipin!!! cayalah...

haaa irfan pun mulut becok cam upin ipin, kekadang nak tegelakkk kekadang nak naik hangin gak. haahhaha

http://twinkywinkystars.blogspot.com

fizamior said...

afif cute ape botak... lagi nampak cheeky!!!!! :D

liza said...

hehe..bagus2..sangat kreatif..aku dulu..wafiy leka gak tgk barney/karton..so aku dapat suap..skrg makin panjang akal..nak makan sendiri sebab lepas makan boleh sepah2 kan..biar mama penat kemas..huhu..tak bagi makan sediri dia mengamuk

Elyn said...

wafiq pun skang mkn kene umpan dengan GBS farah. kalau tak berlari satu umah. lelagi skang ni dh reti sebut ari ari = lari lari . huhu jenuhhh

Lady of Leisure said...

amboi kids skrg umpan bukan main hehehe

mummy_adam said...

adam sgt susah makan sekarang, umpan ngan cartoon pun xjalan.. dia suka tgk tv smbil lepak, xsuka makan..huh :(

tp upin n ipin tu bagus, byk gak message..pernah tgk sekali haritu, cute.

Awards ~~thank you!