Friday, July 2, 2010

Pampers murah Vs Pampers mahal

Ape brand pampers yang anak anda gunakan?

Afif mula2 sekali mase dalam pantang kami pakaikan mamip*ko..tapi pelik sungguh..asikla bocor..ramai yang kate tu pampers paling bagus tapi tiap kali afif kencing mesti bocor..mungkin bontot budak lain2 jadi mamip*ko tak sesuai untuk afif..

lalu saya bertukar pada huggies..ade 2 jenis huggies saya pakai..yang biru(dry) dan merah (dry comfort)..lama jugak stick dengan huggies ni sampaila afif setahun setengah..pastu saya nak tukar plak size pampers afif ke saiz L..tengok2 harga kat Giant mase tu..mak aihh mahalnyeeee! silap saya kalau nak beli pampers huggies murah patutnye pergi carefour..budget ok budget kena ingat hahaha

hmm pastu pk pk..stok pampers afif pon dah nazak sgt saya malas nak ke carefour so saya rembat la Pureen (yang paket jernih bukan merah)..murah gile 74 keping saiz L 32 ringgit..pastu untuk pakai time long hour dan lebih selesa saya beli huggies dry pants..beli pek kecik je adela dlm sedozen untuk pakai time kluar berjalan..

elok plak pureen tu..takde plak bocor atau bontot afif merah ke..kalau takat nak pakai kat rumah sendiri atau BS tu memang elok sgt la..lagipon saya memang kerap tukar pampers afif.

So semalam saya ke tesco plak..nak carik pampers afif..Pureen tu takde kat sana..hmm saya pon belasah beli cap Tesco..murah lagi! dalam 80 keping kot tak sampai 30 hinggit pon..semalaman afif pakai ok je..takde bocor.

So sebenarnye perlu ke beli pampers mahal2 ni??

Hmm pada saya..untuk anak first kan memang takde pengalaman lansung..so kite akan beli barang2 untuk anak based on kawan yang recommend atau ape yang terbaik di pasaran la..tapi lama2 bila saya tengok..yang murah pon ok jugak..just go for yang murah jela..jimat!pakaikan anak pampers yang elok sikit bile kluar berjalan je so that kite pon takdela risau pampers tu cepat berat atau bocor tgh2 jalan.



p/s:Niat saya untuk 2nd baby nanti insyaAllah saya akan start pakai Cloth Diaper plak..ramai yang kate sangat menjimatkan.


31 comments:

mrsDudE said...

nasri masa pantang 2 3 hari pakai pureen, provide oleh spital. mmg best dan sgt suka. tp pastu cari2 x jumpa (masa tu pantang kan so tak leh kuar merayap, cari kedai dekat2 umah je pesan kat hubby. now baru tau kat carrefour ada hihi). pastu try mamypoko. tapi nak maintain macam omaigod. masa tu ada beli huggies jugak. ok je, not bad. so stick to huggies sampai skang. hehehe. biru atau merah, dua2 i loike~ skang pun dah berjinak2 dgn huggies pants, pakai gi jenjalan. cd ada, tapi tak fully utilize lagi (malas nak basuh nye pasal). insyALLAH, slowly but surely akan guna cd tu..

Jiji said...

takbleh cakap jugal la ko@!~

aku beli guggies pasal pelekat dia lembot, pakai drypers masa pantang.. pelekat biru tu mcm tajam... terluka peha anak aku (nak ceta kulit anak aku lembut mulus sebenarnya muahaha)

Huggies, okeh gak laa reliable.

Mommy poko, pakai utk mlm.

Beza mahal ngn murah ni (murah brand giant) kemapuan dia nak menampung utk berapa kali basahan...

tengok budak laa kencing kuat tak..

Anis dalam 3 jam sure sarat dah, sebab dia mmg suka minom air bnyk.

littlehumblelynn said...

dr anak sulung smp si kecik nih..masih pakai drypers...murah,tahan lasak & yg ptg anak x alahan kulit..

adianiez AIDA said...

aida pernah guna pureen yg kotak2 biru tu waktu nurin kecik. hmmm... bocor selalu waktu mlm. terus tukar drypers hinggalah lahirkan syuhada. now no more ler sebab da beso...

betul ckp jiji. tgk keadaan.

aida pun rasa nyer mcm nak pakai CD utk baby akan dtg. pun tgh cari maklumat pasal CD.

Nurhayati said...

pasal diapers ni mmg wat bahan eksperimen.. yati dah try semua brand.. semua tak sesuai tuk zara, naik rashes pastu bocor lagi macam2 ar. dan akhirnya jumpe satu je sesuai tuk dia mami poko.. so nak takank kena stick pada brand tu je la.. hopefully adik dia nanti sesuai pakai yg murah sket. ;)

Ummi said...

Salam;

dedulu pakai imported brand, tapi la ni dah pakai Diapex (buatan M'sia). So far so good, anak pun ok, 1 pack RM 28.90

setakat untuk "bisnes" si comel, perlu ker yg mahal? oh tidak...

masa awal2 tu memang nak guna CD, tapi atas beberapa sebab terpaksa batalkan..

yatie chomeyl said...

i pulak beli pampers yg tgh ada sale hehehe

aNnAsUe'G said...

dulu masa baby, aidan pakai diapers sampai umur sethn pastu bile dorg tukar packaging terus asyik bocor je. pastu tukar pakai petpet sampai skrg. so far so good. :)

MRS. K said...

petpet i heart u!
cap lain semua tak sesuai utk hadif. berlaku kebocoran di sana sini! dulu penah try pampes cap tesco jugak! tapi bontot melecet plak... hermm

reet said...

depends la farah.kadang ada baby yang skin dia ok je utk apa jenis pampers pon.like me i go for huggies waktu siang and malam pakai mamipokai.hahahaha.stock huggies pon beli time murah.td beli L68 for rm 28.99.i'll make sure tak beli waktu terdesak cos nnt i kena bayar lebih.strategy tuh.kalau asik pakai mamipoko je mmg pokai la mummy.hehehe.

MeL MikaiL said...

mika sesuai ngan mamipoko, so far langsung tak penah kena rashes n tahan lama. xpayah nak kerap tukar klu dia kencing je..huggies pun penah try, not bad..xpelah mahal sket janji xkena rashes kn..

aryanie fairuz said...

anak saya pun pakai brand tesco je, dh mcm2 cuba.. sekali cuba brand tesco sesuai plak... so, teruskn je la.. banyak jimat..

Liz Rohaizat said...

masa batrisyia kena pakai pampers dulu, kami belikan Drypers. Alhamdulillah, xde masalah.

tp lps jumpa cloth diaper, terus beli sikit2 dan akhirnya batrisyia fully CD sejak umur 7 bln.

now x payah pening kepala peruntukkan duit utk beli pampers utk dia.

AdD said...

Masa anak 1st sblm beranak dah survey siap2.. beli MamyPoko pack NewBorn je itu pun masa sale... lepas tu pki drypers... Stop pki drypers sbb peha Ebby jadi mcm gelap berline, pastu dia pnya klip kan tajam (setuju ngan jiji).. dekat 1thn gak lah guna drypers, pastu notis huggies xde le mahal sgt... dekat Hero selalu je murah kekadang below RM30.. beli sekali byklah... kt tesco plak ada time murah RM29.90 ada time mahal giler RM44++.. skang ni tgh mahal.. smpi 2nd baby still stick to huggies.. paling best 2 2 anak pki size yg sama... Ebby dah 22month, Ameen 3month... tp pki size sama untungkan... hahaha... hr tu ada perasan Pet Pet pun dah tukar klip dia mcm huggies... lebih murah...

Drama Mama said...

haaa i pun start mamy poko. then huggies pack purple tu. last2 my mum gi beli Hey Baby sebab time tu tengah promotion. dia pakai ok plak. tahan pun tahan. murah pun murah! hehehe

cuma skang dah bertukar ke drypers. ok lah tak mahai sangat pon. and now tak sabar nak toilet train sebab dia pakai size XL pun macam dah nak ketat nih! hehehe

i memang drool tengok CD nih. cantik2! cuma tak rajin basuh la. and kalau dapat anak yang jenis berak 3-4 kali sehari macam si irfan ni seksa gak la nak membasuh! hahaha

Farah . 5577 said...

aku pun sama cam ko, skrg pakai fitti n huggies jer.. ok, elok jer..

xtau kenapa Nadhrah n Aqilah takleh ngan mamyp*oko, ada bbrp kali Mamypoko wat sale kat bwh ofis dulu, beli byk2.. tp klua rashes n bocor. dia tgk budak kot kan..

nieda said...

saya pun terfikir bilalah nk tukar pada CD...org kata tesco choice lagi bagus dari tesco value..

semut-terbersin said...

anak aku first diaper yg dia pakai = pureen..lahir2 je hosp dah pakaikan pureen..cantik dan nampak lagik ok dari huggies aku rasa(walopon huggies lagik mahal)..yer aku pon rasa bontot budak lain2 laa..anak aku bocor pakai huggies..drypers pon sama!siap ruam2 gik tepi2..cam ketat gila..tak sesuai tuk peha die yg besor..huggies kan selim gitu..bila aku try huggies problem ngan anak aku, aku tkt nak try yg lain..kalo huggies yg agak mahal tu pon problem kat anak aku, lagiklaa yg murah kan..tp tu laa..blom coba blom tau..

aku pon!! plan next anak nak try cd..[harap2 aku mampu!mampu,rajin n gigih nak basuh cd]

CHeeSYaNa said...

Zarif waktu lahir, spital pakaikan pureen (rasanye, mostly spital gune pureen).. Pastu, aku try mamipoko and huggies.. Dari segi cutting, aku prefer huggies sbb peha zarif besar.. tp, slalu bocor biler die poo.. even pakai huggies ultra yg kaler purple tu.. anak aku nyer poo berterabur kot? hahaha.. so,skrg stick to mamipoko tapi, aku just beli time sale.. yg RM45 below per pack.. if tak sale,RM50+ tu, mmg aku tak beli ler.. pokai aku!
but, teringin gaks nak try brand lain...

Diyana Zulkifli said...

sangat jimat dgn cd.believe me.:).mia ali share ja pun kat rumah pakai cd..huhu

iEfa said...

depends ngan kids kot...dulu2 try gak ma doter pampers murah...tk ingt brand aper...akibatnyer tgh tdo bocor...so kene tukar selalu...n compare if gune yg mahal sket...tkyah tukar slalu...kire2 balik same jek rege nyer nanti...huhhuu

now pakai huggies...sbb maisarah tkley pakai pelekat plastik tuh...t sure dier nyer peha melecet...drypers okey..tp tuh laa pelekat nyer plastik...

n saye tk penah beli pampers rege yg sebenar2nyer...mean if huggies tuh tk silap mau sampai 40 ++ kan...tk sure laaa ingt lupe...tp tesco or care4 ke tmpt2 cemni...kan derang ader promotion period kadag2....

so bleh dpt 29.9 or 31.9 cemtuh laa...tk ingt paling murah berape dier penah turun...if tggh rege cemtuh sye angkat sampai 4 or 5 ...kdg2 ader budget byk amek 6 terus...jimatt disitu ;-)

owh tuk jln bawak drypantz...hihih senang sarung ajaa...tp beli time tgh turun rege jgk :P

Mrs. Kown said...

adam has been using mami pokok since birth. tapi puas hati, kering semua, tak bocor.

masuk 6 bulan, bagi pakai huggies pulak bila duduk rumah, tak kisah lah yang biru ke merah. mami poko tu buat jalan2 je, sbb dia comfy. kalau yang mami poko pants lagi cepat ajo tukar. sarung.

tapi pureen pun pakai jugak sbb beli kat kedai pemborong kat selayang, RM17 aje sebungkus ada 70 keping ke? tapi cam packaging kat supermarket lah, cuma harga damn cheap rm17. cuma pureen tu, peha adam besar, ahahah so tak kaver nicely kat tepi, bocor gak. tapi hentam la kalau takat duk umah.

as for me, awal2 tu pakai mahai sikit, konon2 takut kulit baby sensetive, tapi after a while, dah masuk setahun, badan pun dah get use dengan germ tok nenek, kulit pun should be fine nak turun taraf pakai pampers murah. hehehehhe.

kaklong nuzula said...

nanti (next baby) boleh cuba cloth diapers plak... dah ramai yg dah bertukar kepada CD.. :)

hijauoren said...

hanan pakai drypers... dr newborn smp ke S smp ke M skang =)

mancet said...

aku tak pernah becadang nk pakai cloth diaper sebab sgt malas,hukhuk,tp basil kulit super sensitive lah,mami poko ngan huggies comfort or ultra je sesuai,uuhuhu.tp kdg2 pon naik gak rashes
so aku dgn relahati dan gigih tukar ke cloth diaper,mlm nk tido pakai mamipoko

Yan said...

yer betul tu... 2nd baby pakai CD tau/// tp klu nak start dari afifpun boleh ape..
start wat stok dari skang.. try pakaikan kat afif..
CD tu sok bole lg dipakaikan kat seken baby.. takde masalah..
yan on & off pakaikan Qis CD.. campur2la ngan DD pasal stok CD baru ade 9keping.. tp jimatla.. pasal dulu beli 'DD hey babies' tu sebulan 2 pack yg 84pcs.. skang sebulan cume 1 pack yg 48pcs jek..

mancet said...

oops nk tambah,pakai cd mmg sgt jimat farah,walaupon penat sket,tp sgt puas hati

Farah said...

to all:thanks for sharing ur opinion here..

yer betul2.mungkin ade yang kulit sensitif so kena jugak pakai pampers yang elok dan berkualiti.

pakai CD memang menjimatkan..cume kena rajin skit la kan.

ramai yang kate pet pet pon ok..so maybe boleh try jugak :D


to reet:first time i dengar mamipoko jadi mamipokai hahaha

MAT NOR said...

Wife pun baru place order online fitti ni RM26.90/pek, beli 3 pek terus sekali dengan 1 set botol susu philip avent RM119.90, dapat diskaun RM30. Harap2 minggu depan sepupu saya dapat terima for her baby. Wife nak p beli by hand payah takde transport dan nak p hantar lagi turun naik bas leceh, nasib ada LAZADA murah dan jimat lagi selalu ada offer tambah2 place order by mobile. Beli hujung minggu Jumaat - Ahad selalu dapat diskaun RM30.

M@Ri@ M@Ri@n@ said...

So far anak sy guna Drypers ok..
harganya berbaloi dgn kualitinya..

So skrg sy dah jd penjual pempers :)

kepada sesiapa yg berminat nak beli pempers Drypers & pet pet.
boleh whatsapp sy.. 0176770447

MAT NOR said...

Wife saya sebelum ni beli diaper Fitti online kat lazada. Sekarang ni beli kat 11street. Rajin sungguh dia shopping diaper walaupun kami belum ada anak lagi. Tolong belikan untuk anak buah dia. Baru2 ni beli 12 pek drypers kat 11stret, 9 pek drypers superhero M80 dan 3 pek drypers S88 pada harga RM20/pek masa offer 11.11 di 11street sebab guna kupon diskaun memang jimat. Wife lebih prefer beli online sebab lagi murah setelah compare harga dengan tesco online dan katalog econsave. Huggies Pants M60 dan Petpet M76 boleh dapat harga RM 20 - RM 25 setelah guna kupon diskaun. Kami lagi 6 bulan baru ada baby harap2 ada lagi offer di 11street untuk bakal baby kami.

Awards ~~thank you!