Wednesday, July 28, 2010

Senggugut selepas kahwin

Hari ni kawan baik saya datang setelah hampir 4 bulan menyepi...erk kawan baik tu period la..

pelik sungguh..ade kah sebab overstress dengan tender marathon skang ni?atau adekah disebab kan saya minum monavie malam tadi??power btul kalau sekali minum terus period.

ok sebenarnye saya nak tanye...ade tak sesapa dulu yang mase anak dara die senggugut teruk..pastu bila dah kawin dan beranak ,senggugut terus ilang!angkat laptop plis!

Dulu sebelom kawin memang saya punye senggugut teruk la jugak..stok guling2 atas katil la..pastu dengan sakit belakang la..moody yang amat toksah cakap la..tapi saya takdela tahap sampai kena makan ubat..cukup dengan tuam dengan bende panas atas perut pastu tidor..kalau time skolah dulu..bungkus air panas dalam platik pastu balut ngan tuala atau sapu minyak panas kat perut.

Elok pas beranakkan afif senggugut saya pon ilang....saya pon period jarang2 ade...maybe sebab BF dan amik injection hormon tu kan...3 atau 4 bulan sekali baru datang.

bukan ape..sebab dulu sebelom saya kawin mak saya pon ade cakap..kalau kuat senggugut skang..nanti senang nak beranak (sebab die pon kuat senggugut pastu beranak 6 orang semua senang je) hahaha tipu je..saya susah gile nak beranakkan afif dulu..siap kena induce pon taknak bukak2 jalan..pastu mak cakap lagi..nnt pas bersalin..hilang la senggugut tu..hmm yang ni mungkin btul la kot kan.

so ape pandangan anda?

17 comments:

Lin said...

b4 kawin senggugut teruk gak tapi takdela sampai pitam+muntah.telan panadol je ilangla after sejam. alhamdulillah masa bersalin dipermudahkan sbb rasa sakit tu cm senggugut. 4jam je rasa sakit terus beranak..tapi pas besalin after 3-4bulan period, senggugut gak tapi tak seteruk dulu.so teori mak farah tu boleh diterima pakaila jugak kat aku. :D

mrsDudE said...

betul kot pasal senggugut before kawen if teruk, dah kawen ok.. sebab kakak aku masa anak dara, senggugut mmg stok tak leh bangun, asyik la gi jumpa doc mintak painkiller.. last2 doctor ckp, you kawen je la.. komfem senggugut hilang.. and it's true.. setakat senggugut sikit2 je tu standard la.. takde la sampai teruk macam before kawen..

Hanz said...

Farah...i terbalik kot-lah..masa anak dara happy jer biler period, tak pernah senggugut & pms bagai tapi bila dah beranak dua, wei, sakit pinggang nyer, sakit belakang, pms, moody segala...sajer nak torture hubby kah? ekekekekeke

aNnAsUe'G said...

saya dulu time anak dara, siap buleh lompat2 bersukaria lg bile time period. tp sejak 2 menjak ni bile period, seksa je rasa. tp xde la sampai guling2 & kene mkn ubat semua. huhu.

littlehumblelynn said...

farah

same goes to me lah..masa anak dara confirm seminggu demam kalo period..dgn senggugut tahap dewa punya..dah kawin,.beranak..mmg hilang........magic betul!!tp bab kata senang beranak tuh..x menjadi kat saya ler nampaknya..yg sulung bertarung 17jam dlm labor......

Diyana Zulkifli said...

lin:aku stok guling2,pitam,muntah sblum kawin.huwaa.

pas kawin,sakit teruk jg.tp hmm.lps kawin ni,mmg spjg bfeed..tak period.tataula kan,mcmane..snggugut lg ke tak.dl lps branak mia.tak period gak.alih2 lekat je ali

Lady of Leisure said...

i jenis senggugut teruk.. i ada gak dgr org kata lepas bersalin boleh hilang tapi ada je my fren yg lepas bersalin tak hilang..huhu

Yan said...

mmg penah jugak dengar orang kata senggugut lepas bersalin akan ilang..

tp untuk yan rasenye lepas bersalinkan Qis dulu... senggugut still ade, masih same macam ms anak dara.. tp yan punye senggugut takdela heavy mane... cam member sampai pengsan2... ade yg sampai berpapah2.. ade plak sampai tak datang keje..
senggugut tu still bole dihandle..

Yan said...

senggugut tu terjadi pasal darah tak dapat keluar dengan lancar... or tersumbat kot... tu pasal lepas kawin dikatakan da tak senggugut..

AdD said...

betullah kata Yan tu... senggugut ni sbb darah xlancar... tu sebab sakit... ada satu herba yg boleh buat senggugut hilang forever... Pernah dgr Herba Maharani?

iEfa said...

takkk pon...b4 kawen sengugut teruk..pas kawen pon sengugut gak...fes day mmg sengugut kaw2 punyer....tp taklaa beguling2 mkn segale pain killer smue...kire bleh laa betahan jgak...

cume nyer b4 kawen period tk betul...pas beranak period teratur plak :D

eiNa said...

yepp... me pun before kawin senggugut smpai pitam2... guling2.. kena makan ponstan or ubat tahan sakit then baru ok..

tp pas kawin.. 1thn lps deliver aira x period sbb cucuk then bile stop cucuk 6 bln lepas, period dh normal cam biase dan alhamdulillah dah tak senggugut..

Elyn said...

aku dulu stok pitam kalau senggugut. sakit tu takyah ckp la mcm org beranak terduduk takle buat keje.

now bahagia betui senggugut dah takde. cume sesekali je rase perut tak selesa. alhamdulillah!!!

armouris said...

info tentang senggugut di SIHAT SELALU - Soal-jawab Senggugut

Anonymous said...

srjyzent vimax, bRgGALs sjgs67j [url=http://vimax3-4.com]vimax[/url] siuisuios ascasff buy vimax pills fwefwefwefwe vimax pills ohwohow8 [url=http://vimax3-4.com]vimax pills[/url] iugiaiu

Ina Mamat said...

Kelakar:) Kat sini Ina nak kongsi dengan wanita2(lelaki tak boleh)… kepada anda yang ada senggugut, boleh cuba pad herba Avail. Dah ramai yang try dah memang berkesan menghilangkan senggugut…
boleh baca pasal pad herba nie kat http://www.goavail.com/pad-herba-fc-bio-sanitary-pad/

Kalau ada soalan, boleh tanya saya.

Terima kasih.

Ina Mamat

Epul Jaguh said...

Biasanya senggugut ni menyerang gadis-gadis sunti yang belum berumahtangga. Kalau dah kawin pun masih kena senggugut tak tahu nak kata apa. Tapi takkan nak dibiarkan aje senggugut tu? Kalau suami-suami prihatin macam saya confirm dah tak senang duduk tengok bini menggelupur camtu. Nak cari gak kot-kot ada penawar senggugut lepas kahwin ni. Ada testimoni senggugut yang too good to be true takmo lah. Nak cari yang real punya.. huhu.

Awards ~~thank you!