Tuesday, August 10, 2010

Anak bercakap pelat

Afif dah nak masuk 20 bulan lagi seminggu..nak kate die dah petah sangat bercakap memang tak la...tapi dah ade sebutan2 yang die dah boleh bercakap dengan betul dan kite sebagai orang dewasa boleh paham..

Kat rumah saya dan bbsitter memang tak ajar afif bercakap pelat..maksudnye kami sendiri tak saje2 nak bercakap pelat dengan anak..tapi saya perasan ade beberapa sebutan yang afif tak dapat sebut dengan betul..atau saya kire sebutan pelat la kan sebab mula2 tu tak dapat tangkap ape die sebut.

1. nak yuyu - nak susu
2. busuk- buyuk
3. nanak -taknak
4. amam - tanda die nak makan
5. kaku-takut


haaa..takdela banyak sangat ...cume risau la plak kan takut pelat ni berpanjangan dan terbawak2 plak sampai die ke 3-4 tahun ke.

Selain dari cube betulkan ape yang die sebut tu dengan bercakap balik secara normal..kitorg jugak kerapkan bacakan afif buku cerita..tapi banyak buku cerita dalam bahasa inggeris la mungkin afif konpius di situ hahaha..

lagi satu perkara yang saya pelik..dalam buku atau kat tv pantang nampak gamba makanan..die akan sebut "mmmm sedap" siap dengan lengguk2 kepala yang tak tahan tu hahaha..

hmm so ape lagi cara terbaik untuk hilangkan pelat anak ek? ade tips?


afif,busuk laaa!


18 comments:

Diyana Zulkifli said...

huhu.afif dah 20 bulan ek?lbh krg mia tapi kan..anak saya langsung tak mo sebut apa2.ari2 mmg cam paksa dia sebut pkataan tp jns degil sikit ank dara ni.main tunjuk je brg dia nak. sebut amma ngan appa ja pandai.aduhlah.

yerp.jgn biasakan cakap pelat dgn anak.itu jln terbaik.

azzamoro said...

pada aku kan, part yang cakap tak pelat dengan anak n betulkan sebutan dia tu paling bagus la.

lame2 dia okkk.. ala.. afif BABY lagi, kang tetibe dia cakap - MAMA TENGAH BUAT APE TU..

tak ke pengsan ko.. kkekek

nieda said...

wow dah byk word afif ni..

Liz Rohaizat said...

kalau x silap, anak hanya boleh sebut certain 'bunyi huruf' dlm usia tertentu. sebab tu ada yg pelat. nanti lama2 dia ok sendiri.

yg penting, kita as parents jgn ckp pelat dgn anak. ckp je mcm biasa. dan jgn sesekali marah anak berckp pelat. nak betulkan pun, betulkan elok2. jgn bg pressure sgt. sbb mengikut kajian, bila kita marah anak kita ckp pelat, lg la dia salah ckp sbb dia takut tersalah ckp.

good luck

Yan said...

budak belajar skit skit..

macam Qis..
dulu dia sebut 'maklang' dia as bayang.. da lame2 skit bertukar jadi 'makyang'.. tp skang.. dia dah pandai sebut dgn jelas 'maklang'

yan plg penat nak betulkan word2 yg ade huruf 'k' sebab dia mesti akan sound like 'c'.. cth pokok jd pocok.. selalu dah betulkn.. tp still dia sebut camtu..
pastu skang.. klu kite sebut.. dia plak tlg betulkan..
"bukan rambutla.. ram..but!"
padahal same jekan bunyinye. tp dia tetap ulang2.. sbnarnye dia ejek kite balik sbb kite selalu betulkan word2 dia..

Jiji said...

Aku rasa kan baby ni.. dia ada huruf tertentu je.. lidah tak habis gulung.. anis susu jadi shu shu..barney jad maa ni.. cat jadi tet..bolster.. boter.. bnyk la merepek lagi bahasa dia!

CuppyCakeMommy said...

lama2 ok la tu i rasa..adik saya pelat sampai besar..pastu atok bagi minum air zam zam..terus hilang plat

CHeeSYaNa said...

Farah, aku pon taknak Zarif cakap pelat.. tp kadang2, aku n cheese ter'baby-talk' ngan Zarif.. Rasa cam cute plaks.. Skrg, dah jadik cam habit.. susah nak tukar balik.. =(

Yati said...

Comelnya Afif buat mulut camtu..
Hmmm.... bagi kak Yati, awal lagi tu, nak cakap kan dia pelat, sebab baru 20 bulan kan... Teruskan je cakap macam biasa dan betulkan sebutan dia kalau pelat. Takde budak-budak yang sama. Macam anak sulong kak Yati dulu, 2 tahun dah pot-pet, pot-pet, macam popcorn. Ha, kan dah tak terlayan, tanya banyak sangat. Anak kedua, 4 tahun baru bercakap. Anak ketiga, boleh la sikit-sikit. Besar sikit lagi, afif ok la tu. :)

alyyani said...

pelat tak lama tuh. lama2 sure makin improve. :)

Lady of Leisure said...

hehe baby lagi memang pelat kot kan.. kalau dia tak pelat nanti kita pulak yg hairan hehe

senioritasara said...

farah : i baca mmg stages of baby pelat ni normal....at least till 2 yrs of age...yg ptg kita ckp dgn dia jgn pelat.lama2 dia ok!

Drama Mama said...

comelnya afif cakap yuyu! biasa tu farah. memang ada certain alphabet yang susah diorang nak sebut. sama la irfan pun ada gak alphabet takleh sebut especially L. cuma dia tak berapa pelat. most words memang dia cakap orang boleh faham.

i ada tulis pasal benda ni once recently http://a-drama-mama.blogspot.com/2010/07/mama-nak-makan-ghabbit.html

but not to worry lah. they'll outgrow of their pelatness once lidah dah lembut nanti. :-D

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Farah . 5577 said...

tak yah risau kot farah, mmg biasa akan ada sesetengah huruf yg diorg takleh nak sebut. give it time. lama2 ilang sendiri.

mcm nadhrah dgn "r".. tahun ni baru dia dpt sebut nama dia nadhrah dgn betul.
sblum ni nadah je.. hehe..

aah, yg penting kite ckp mcm biasa dgn dia. sbb ikut bpk aku ckp kan, dari telinga budak ni sebutan dia dh betul sama dgn kite, jd kalau kite ajar dia baby talk dia takkan ubah ke yg betul..

aNnAsUe'G said...

insyallah. selagi kite teruskan ckp mcm biasa & tak pelat nnt lama2 afif pon ikut la. jgn risau k.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

jom join ga saya berkaitan cd ini linknya

http://littlemummydaddy.blogspot.com/2010/07/littlemummydaddy-giveaway-contest.html

p!nkerton said...

takpe kot farah, lama2 dia ok sendiri, tapi kita kena maintain cakap biasa (x pelat) dgn dia la. athirah pulak cakap shushu ;p

mrsharis said...

normal kot..nuha pun belum pandai sgt bercakap. Cuma dia suka tiru words dlm upin ipin.. :)

Awards ~~thank you!