Tuesday, August 10, 2010

Selamat Berpuasa dan Bisnes Bermusim dah mula!

Alhamdulillah tahun ni dapat lagi kite jumpe bulan ramadhan yang mulia ni kan....so kat sini saya nak ucapkan Selamat Berpuasa dan juga Selamat Bertarawikh everybody!

Cakap pasal tarawikh ni kan..sedih jugak sebab sejak ada anak ni tak pernah lagi buat maksudnye tahun lepas memang saya miss la 30 malam tu huhu..jangan la cakap suh buat kat umah yer..yang solat wajib 5 waktu tu pon saya sembahyang ikut dan je...laju je sebab kalau di biarkan afif sekejap je dah macam2 bende yang di buatnye..kang kalau tak die yang duduk kat kepala sejadah tu haaa bile mase nak khusyuk?

So maybe tahun ni nak jugak buat tapi kena balik umah mak la..upah adik2 saya jaga jap so saya dapat sembahyang dengan tenang kat masjid..insyaAllah..gitula niatnye..harap2 plan menjadi hihi..

Oh lagi satu nak cerita pasal bisnes bermusim ni..alaaaa macam kuih raya....ha musim2 raya je ade kan...saya panggil bisnes bermusim hahahaa...saya pon tak terkecuali jugak buat bisnes ni time raya..

3 bende yang saya jual:

1. Kuih raya
2. Kerepek raya
3. Mekap raya

ha banyak tak? alaaa saje2 carik duit lebih time2 nak raya ni kan...modalnye?air liur je..yang barang2 saya ambik terus dari pembuat/pembekal hahaha..alaa kena la rajin sikit bergerak pergi department ni..department tu..nak promote barang kan..takat ni nampaknye yang paling laku adalah mekap raya hahaha sebab tak ramai kot yang jual..kuih raya n kerepek ni dah biasa sangat kan tapi masih jugak lagi ade yang nak order.
oh saya memang tak publishkan barang2 jualan di blog..sebab target customer adalah di pejabat dan sedara mara sahaja..kang publish kat blog kang..kena hanta la..kena pos la..i malas u hihihi..senang COD je.
oklaaa..kepada yang lain2 ade gak ke buat bisnes bermusim ni?
p/s:teringat kat pak usu saya..tiap kali nak raya je..die mesti jadik tokey mercun...ntah mane die dapat stok pon saya tak tahu.

9 comments:

Iryani Noor said...

slamat berpuasa & bertarawikh buat farah sekeluarga =p..

sama la kite, berbusiness ikut musim.. saya lak jual kuih sampan utk MIL.. tolong menolong.. hehehe

Hanz said...

Salam Ramadhan Farah..

azzamoro said...

ko jual make up ape babe?

Lady of Leisure said...

ramadhan kareem to u and family..
:)

semut-terbersin said...

kan? ada anak kecik mmg tak dapek laa nak terawikh..aku pon terkilan gila taun lepas langsung tak dapat terawikh..nak buat kat rumah, aariz bukan bleh dibiar sorang lama2..ada je dia nak buat..taun ni pon cam sama je..takde org nak jage..keje niteshift pon satu hal menghalang..sedehnye..
selamat berpuasa kepada ko n asri!
wah ko berbisnes? hish ada je idea ko nak tambah pendapatan kan? jadik ceggu tusen laa, jual kueh raya laa..macam2..makeup raye pon ada? huish pelik ni..camne rupe makeupnye? lain dari makeup biasa ke?

iem said...

Salam Ramadhan Farah..

Diyana Zulkifli said...

ya.ya.btul.solat 5 waktu tu pn,tak kusyuk.mia suke naik duduk belakang saya,bila saya sujud.tp pandai plak dia turun,stp kali saya gerak nak berdiri..haish.

jujurnye cakap..saya pn last yr,dptla kot 1-2 mqlam je terawikh di rumah.itu pn sbb anak tido kepenatan lps mgrb.hmm.harapnya,tahun ni..dua2 tu penatla tido stp kali malam menjelma..haha

p!nkerton said...

selamat berpuasa farah! dan selamat berbisness juge hihi

Drama Mama said...

wah wahhhh...mekap raya tu you juai make up apa farah? sangat la creative k! tetiba teringat...alamak stock mekap tak cukup untuk raya nih!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Awards ~~thank you!