Wednesday, August 18, 2010

Update sedikit tentang kerja

Sekejap je kan rasenye dah seminggu kite berpuasa..skang ni tengah sibok pk bajet2 raya plak..baju raya semua dah tempah..kuih raya pon semua dah tempah..langsir raya? pakai je la yang lama hahahaha duit raya blom tukar lagi..haihh semuanye nak kena kluar duit ni hehe..takpela sekali setahun kan kite beraya kan.

Oh ya..saja nak update pasal job hunting saya sebulan/2 bulan yang lepas..saya dah stop job hunting buat mase skang ni ...walaupon ade a few company yang mintak view resume tapi saya ignore je..nampaknye macam takde rexeki je kat tempat lain ni hahaha ke saya demand tinggi sangat?..saya sendiri pon skang rase macam dah selesa balik keje kat sini..

Minggu ni saya dah pindah ke floor lain...dah tak nampak lagi dah muke bos cilaka yang lama tu..haihh senang sikit rase otak ni..tgk muka die hari2 walaupon dah bukan bos saya tapi nampak lagi muke kat ofis tu rase semak otak..

Bile dah bertukar floor lain..dapat plak jumpe geng2 baru ehehe..rase macam tukar tempat kerja jugak la kan..environment pon baru..cume kerja saya jela tetap sama.

Bos saya yang skang ni plak kena extend die punye transfer ke department lain sampai ade pengganti hahahah..makcik suke! sebab die baik..

So saya bagi mase sikit lagila untuk saya kerja kat company skang ni lagi setahun..tengok cemane kpi dan bonus saya tahun depan hahahaha..

tapi betulla ape yang sesetengah orang cakap..bile kite dah selesa dengan benefit yang di beri kompeni skang..memang susah sikit kite nak terima tawaran dari kompeni yang tak bagi benefit yang sama atau kurang ..

macam mane la tak berat hati..skang cuti 25 hari..yang saya pergi interview hari tu sume offer 14 hari...cuti adalah sangat penting untuk mak-mak macam saya...skang kompeni bagi medical benefit kat saya ,suami dan anak2 termasuk caj bersalin diorang bayar..kang pergi tempat lain cover saya sorang je..epf plak kompeni bagi 16% skang ni..haihh banyak sangat beza tu!

so saya betul2 kena fikirkan balik pasal bende ni..sama ada jump ke kompeni yang offer sama benefit atau stay dulu buat sementara waktu ni..saya anggap interview2 yang saya pergi hari tu sebagai latihan pada saya..yela bagus jugak kan..dah lama tak kena interview hahaha

Oklaa..nak sambung buat kerja plak.tata~

9 comments:

Hanz said...

Farah, kalu benefits best, cuti banyak, pejam mata, pekakkan telinga, continue jer keje kat situ..kalau me-lah..

Farah . 5577 said...

betul2..
bile kite jd mak-mak ni mcm2 kite kena pikir, bukan shj gaji.. benefit juge sgt penting kan..

tp tmpt i keje so far mmg cuti al semua sama, so tu yg bile interview xtanya sgt psl cuti.. kalau dpt cam u 25 hari, syg tu nak tgl.
suke kat tmpt baru ni sbb ada option utk work from home kalau ada emergency, anak sakit ke.

CHeeSYaNa said...

Farah, aku pon sama cam ko.. sbb kenangkan benefit ler aku stay.. Plg aku suka is epf employee contribution 19% and medical benefit yg cover bersalin.. Tp, if tgk gaji pokok, mmg sedih.. kawan2 lain sume gaji besor...

azzamoro said...

banyakknyer epf ko 16%. untung la lepak situ. dahla cuti lame.. *jeles*

Anonymous said...

Good fill someone in on and this enter helped me alot in my college assignement. Gratefulness you for your information.

yatie chomeyl said...

betul2x, cuti mmg paling penting bg mak2 mcm kita ni kan

Lin said...

yup agree with hanz...abaikan je..tahan je la..janji benefits ok. :D

isabelle said...

to me, cuti tu i x heran sgt. tapi medical benefit adalah sgt penting. buatlah istikharah beb....

Elyn said...

huhuhu bile dh jadi mak mak ni aku pikir cuti je nak byk heheehe

Awards ~~thank you!