Tuesday, September 7, 2010

Pasal weaning

Lagi beberapa hari afif nak masuk 21 bulan..lagi 3 bulan je nak masuk 2 tahun..maksudnye dah hampir 21 bulan jugak saya fully BF afif selama ni..fuuhh lega rasenye sebab perjalanan menyusukan afif dengan susu saya sendiri selama 2 tahun hampir berjaya..

tapi saya rase bulan depan mungkin saya akan start campur susu formula untuk afif..maksudnye siang FM..malam BF tu pon time tido jer..pelan2 la untuk stopkan die dari BF sampaila umur afif 2 tahun..

saya plan untuk weaning lebih awal sebab dah tak tahan dengan gigi afif yang hampir penuh tu..huishh lagi2 gigi taring die tu..tajam btul!tahan jela time die menyusu tu..bile die lepaskan memang rase lega sangat..tu tak masuk lagi time die mengigit waktu tidor..boleh menjerit saya di buatnye..haih saba jelaa..nasib baik takde yang berdarah2 tapi pedihnye memang tak tahan btul!


lagipon start january tahun depan..kami plan nak masukkan afif ke sekolah..yer sekolah! bukan nursery..sekolah separuh hari pastu duduk rumah bbsitter sampai petang..so kalau nak hanta ke sekolah memang saya kena stopkan die menyusu sebelom january nanti kan? kalau tak mahu mengamuk die kat tadika sambil jerit t*t*k!! t*t*k!!! haaaa sudah!

sedih tu memang laa ade jugak...tapi saya rase cukupla sampai sini saja perjalanan saya..saya memang takde plan pon nak menyusukan afif lebih dari 2 tahun..cukup 2 tahun..tutup kedai! hahaha

kalau tak nanti rasenye lagi susah nak stopkan die menyusu kan? macam adik saya bongsu tu..nak masuk 5 tahun baru berhenti..tu nasib baik la sebab mak saya tak kerja..layan die sorang je kat umah.

hmm skang ni tengah pening nak bagi susu ape?? saya ni memang buta FM...brand ape yang bagus dan sesuai untuk afif?? saya patut consult dengan paed ke pasal ni??ape method terbaik untuk stopkan BF yang efektif??

haaa banyakkan kemusykilan saya.Kalau sapa2 ade pengalaman sila la share ngan saya yer.

Mekasihh!

15 comments:

Lin said...

hm...cm aku dulu,aku kasi dulu sara minum air kotak DL tu..pastu slowly tukar ke yg FM DL..sampai skrg dia minum susu DL je..memula mmg susah,dia akan igt gak kt nenen..tapi lelama dia sendiri akan jadi geli nk isap nenen dh pastu..hehehe

Elyn said...

ko beli FM pek kecik dulu farah. kalau sesuai br leh continue. kang beli pek besar die tak suke dh rugi. FM ni terpulang poket gak. ade murah ade mahai. kene survey2 harga.

Liz Rohaizat said...

maybe boleh ikut ape yg Lin suggest tu. setahu saya, DL mmg ramai budak boleh tolerate.

tak perlu kot awal2 nak terus target yg mahal (yg ada byk 'benda baik' tertera di label) sbb afif pun dah nak 2 thn. dia hanya perlukan 2 gelas susu sehari utk keperluan kalsium. plus dia dah lama dpt kebaikan susu ibu.

MeL MikaiL said...

ha'ah beb, u try pack yg kecil dulu..xpn mintak la sample pack ke dulu..enfragrow a+ ada a few flavors. bole kasi afif try. maybe dia suka..

isabelle said...

haih..tingat masa nak wean off kan adam dulu. last2 i gak yg rasa sedih sbb rasa dia dah xheran dgn bon2. tapi tpaksa la, sebab dah gatal nak conceive kan?:P
psl FM tu, u trydptkan sampel2 dulu dr klinik & supermarket & customer service diorg. then u try la.
i dulu try & error lama gak.sib baik dia nak susu murah jer.hehehe

Marsha~ said...

lamanye dapar fully bf ek? tahniah... eh.. dia tak geget ke ek?

Hanz said...

Farah, sebenarnya fresh milk lagi better dari formula sebab shell life fresh milk sekejap dari formula so chemicals is lesser. Khasiat susu yang asal berkurangan bila dah jadi powdery form itu sebab dia tambah nutrien tambahan which is artificial nutrients....

Most of my BF friends will bagi fresh milk bila dah wean from BF..macam kami dua2 kami bagi sebab kalu nak totally Dutch Lady fresh milk, lagi high cost kan...

Hanafi yang dah nak masuk 7 starts with Dugro since 3 years old,kadang2 alternate with Dutch Lady..same with Hambali..

Tapi this month kami nak start bagi susu kambing brand Hi-Goat. My parents minum tu & sesuai untuk semua peringkat usia. Even kat sekolah agama Hanafi pun ada jual.

Hanz said...

And, another thing nak add, avoid giving flavoured milk..again..artificial sugar / flavour / chemicals reasons...even kalu Solivite (atau Vitagen seangkatannya) give the original taste.

liza said...

mmg sedih bila dah stop BF..tapi macam ko cakap..lagi dia besar n makin pandai..lagi susah nak stop..
skrg ni bila wafiy dh stop BF..aku rasa sedih n rindu sangat2 saat dia neneng n rapat dgn aku.Tapi yg bestnya sejak dah stop ni..dia lagi senang nak tido.Lepas minum susu..tepuk2 peha n dia cium nak bau neneng..pastu terus tido.Lena sampai ke pagi plak tu.

aku mula campur bagi wafiy minum FM bila dia baya2 afif..nak bagi dia taste. Susu ada banyak jenis.Macam elyn kata..terpulang pada poket gak..

camner aku stop BF..aku cakap kat wafiy neneng sakit n bila dia nak tgk..aku letak sirap..dia pun nangis n kata mama sakit..n sampai skrg dia akan tepuk neneng n suruh aku letak ubat sebab sakit..hehe

p!nkerton said...

aku pun dulu buta FM. 1st try kasi isomil, terus athirah stay dgn isomil je (wpon bau tak sedap huhu) bagi yg lain sumer dia reject!

mama... said...

hye!!..saye pon dlm proses nk wean off kan my amirah..sbb tgh pregnant + susu dh kering + sakit bile time dier nenen... ape yg saye try skrg ialah ltk asam jawa kt nenen.. so bile dier nk isap, dier rase masam..pastu siap buat bunyik yek..yekk..hahaha.. tp kdg2 jadik kesian.. x ltk asam.. trus dier nenen makin kuat.. huhu..kesimpulannye, hati mau keras... gud luck to u...

azzamoro said...

haah mcm hanz cakap aku tengok ramai moms yg nak wean off bagi fresh milk. ko try ahh. suruh dia sedut gune straw. lagi senang. boleh wean off botol terus.

fizamior said...

congrats farah! ko mmg hebat bf afif sampai sekarang. erm try packing kecik2 dulu yea. takut dia tak suka kang membazir la pulak kan?

Lady of Leisure said...

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin
:)

Drama Mama said...

FM macam2 brand ada kan Farah ikut budget u lah. kalau nak best2 nya pediasure, enfagrow ok gak. macam irfan just middle range..dia minum mamil gold dumex. ok gak for brain dev. AA DHA smeua tu. semua bergantung pada budget u. hope it helps :-D

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Awards ~~thank you!