Monday, October 25, 2010

Bila anak dah tak lalu nak makan nasi..


jadi mak ni memang mencabar kan?..dari kena pk nak bagi anak susu ape. sampailaaa nak bagi die makan ape .... dah la plak tu makanan plak kena sesuaikan..6-12 bulan lain..1-2 tahun lain..dan seterusnye..sampai bila pon tak habislaa kena pk hahaha

bile anak taknak makan,mula susah hati..yela kalau anak tu debab takpe jugak..ni dahla kurus sekeping,kalau tak makan jadi tinggal rangka agaknye.
lately,afif kurang gemar nak makan nasi...bende2 lain macam nugget,fries,hotdog tu semua die layanlaa...tapi bende2 camtu bukan elok sangat pon bagi selalu..bagi roti ade inti kat dalam (coklat ke kacang ke) ,inti tu je yang habis..rotinye elok melopong tak makan pon.

so babysitter afif bagi idea suruh saya masakkan pasta kat afif..hmm apelagi kelam kabut la saya menggoogle resepi2 pasta yang simple2 kan kena ngan tekak budak.

so inila hasilnyee...


macaroni dengan sup ayam.


macaroni tuna goreng..nampak je merah tapi tak pedas pon sebab saya letak prego tomato sos tu..hmm yang ni mama die pon layan jugak hehe..


Atleast pasta ni leh la gantikan nasi yang die taknak makan tu kan..saya still masakkan jugak sup ayam and sup sayur ke rumah bbsitter sebab kat sana nak plak die makan nasi sebab ade kawan2 sekali..kat umah sendiri memang susah.


Macam mana gaya die makan tu toksah cakapla..terkangkang ade..mencangkung ade..yang dah jatuh lantai kutip balik masuk mulut pon ade hahahaha (dun worry mama die rajin mop lantai) tak kisahlaa janji makan!


p/s:pasni nak belajar buat pancake/lempeng plak..kot-kot la afif suka makan.

18 comments:

MRS. K said...

thanx for sharing yang.. anak i suke makan nasi.. telur goreng lagi la die suke..

arin said...

anak arin yg sulung : mmg payah nak di suruh makan.kalau laju pun makan anything yg ada meehoon.

anak yang nombo dua : pemakan gk. mebi dah biasa dgn memcm rasa thru susu ibu kot.

Lin said...

MASA SARA TAK SUKA MKN NASI,MMG NI LA MENU HARI2 DIA. SATU MANGKUK PENUH TU DIA BOLEH HABISKAN SORG DIA..

yatie chomeyl said...

untung afif ada mama yg rajin masak macam2 utk penuhi selera dia ;)

liza said...

dia dah busan laa tu kut makan nasi..wafiy aritu ada sekejap tak nak makan nasi..nak makan pasta jer..lepas dah busan pasta..dia makan nasi balik:)

cik puan akish said...

aha....idea2....my dadif pon tak suke mkn nasi la..bengang betol..kalo junk food tuh..adehhhh bukan men lagi..padehal tak diajar pon..dia reti sendir...;)

fizamior said...

hihihihihi comel jek afif. penuh penghayatan betul mkn. sedap sgt la tu... ekekekeke....

aku pun senang msk pasta or spaghetti jek sbb budak2 ni mcm suka makan benda2 yg mcm tu. nk msk nya pun senang. :)

mummy_adam said...

adam pun xberapa nk makan nasi n kdg2 i tukar ngan mihun sup n dia sgt suke.. n dia suka makan bubur jugak..

mariaariffbaby.com said...

uhuhuhuhuhu...
ecah pun sekarang susah nak abiskan nasi..

tapi dia suka makan fish memanjang..ratah ler..

AdD said...

Anak den lagi problem.. umur 2thn tp xsmpi 10kg... mmg susah giler nk bg makan... kalau angin dia nak mkn dia mkn... kalau bukan angin dia jgn harap... Pastu kalau mkn nasi, nasi aje dia nak... lauk2 tamau... kalau nak tgk dia mkn byk pun kena bw g chicken rice shop... itu pun tgk angin gak tu.. kecik halus aje org nyer... yg si Adik size dah hmpir sama ngan kakak, lmbt bg mkn mengamuk mcm kena bantai... bab2 junkfood... xyah ajar, budak2 otomatik akan suka.. xpernah beli pun.. g shopping dia sendiri tiba2 minta... confirm

mrsharis said...

nuha pn kurang makan..or memilih makan. Boleh la try menu afif ni..

Drama Mama said...

wahh afif makan sampai tutup mata! nikmat tuuu! hahahaha

i guess diorang nya mood untuk makan ni pun ada ups and downs. macam irfan ada one time dulu baya2 afif dia start boring ngn nasi...time tu macam2 lah try buat. i buat fish n chips sendiri lah...pasta n others lah. macam2. now dah ok balik, senang masak nasik ja..alhamdulillah!

http:/twinkywinkystars.blogpsot.com

Yati said...

Peh.. sehingga menjilat sudu tu... sedapnya mama Afif masak. Rasanya, tak perlu risau sangat. Semua budak-budak ada time dia, dia tak nak nasi. Tapi dia makan benda lain. Lagi-lagi, bila dia stop susu badan, selera dia dah lain.

siti said...

anak akk sama dengan ank sdara sy..sush sgt nak makn..bila ada kwan je dia makn..makan plak sambil main2..memg x gemuk punya..

nieda said...

anak2 meningkat naik mmg mcm tu. kena sentiasa fikir utk variety food. kdg2 pening juga kan!!

isabelle said...

feel betul muka si afif mkn tu.
mesti sedap betul

eman~~ said...

sdapnyerrr

Elin said...

Hi salam kenal...

emm sedap kan macaroni goreng n sup...coz my dotter pun i buat macaroni with sup..(nak variety kan masakan).Ada juga sos pasta from Heinz...lalu jugak my dotter makan.. Gud info. nnt try buat pancake plak k...sure Afif suke. I pun tgh belajar buat pancake for Afrina :)

Awards ~~thank you!