Friday, October 15, 2010

Sedang bereksperimen lagi....

Semalam saya telah membawa pulang sekotak susu sustagen junior berperisa vanila dan jugak sekotak fresh milk goodday dari Giant.

Balik tu nampak afif macam lapar susu je..saya pon bancuhla sustagen tu.

mula2 die pegang macam excited nak minum..masuk mulut tak sampai 2,3 sedut dicampaknye botol susu tu..

Saya sua kan lagi sekali..die tuangkan aje susu tu atas lantai..sabojelaaaa! susu tu bukan murah nak oiii..

Tak puas hati..

Saya masukkan plak fresh milk goodday dalam botol susu afif..sua kat die..eh nak plak die minum!habis plak tu!

tapi saya perasan lepas die minum fresh milk tu saya nampak naik merah2 sikit kat pipi afif..hmm die memang ade allergi to cow's milk tapi takdela serius sebab tak sampai 10 minit merah2 tu dah hilang.

This morning,saya cuma bekalkan 1 botol EBM je kat bbsitter afif..sebotol lagi saya letak fresh milk dan jugak saya bekalkan susu sustagen..yela cuba je..mane tau die reject sustagen tu semalam sebab die nampak saya ada ke..kot kot la ngan bbsitter die nak ke kan.

hasilnye.. fresh milk habis! sustagen tetap kena reject.

errrr..ok ke kalau bagi fresh milk je kat afif? saya rasela kan sebab die dah besar and makan pon dah macam orang besarkan so khasiat dah cukup kat situ .selebihnye fresh milk tambahan untuk kalsium,,lagipon saya masih BF die bila kat rumah/malam.

Kawan opis saya baik hati bagi saya sikit susu anak die brand promil..saya nak ingat nak cuba jugak jap lagi..tengok die nak tak.

Kalau die reject jugak..saya memang end up bagi afif fresh milk nampaknye pasni..lagipon ramai yang kate kalau fresh milk senang sikit..boleh beli yang kotak kecik tu takyah pakai air panas sume nak bancuh.

p/s: thanks kawan2 yang komen di entry lepas..ramainye jugak yang nak bagi sample susu..tima kasih yer..kalau nak bagi saya terima je hehe tp cemane plak nak amik?? kalau umah dekat ok je.

7 comments:

Liz Rohaizat said...

farah,boleh je bg fresh milk. dia pun dah nak 2 tahun. batrisyia dulu pun kitorang intro to fresh milk lepas dia setahun lebih sikit kot. maybe sbb fresh so rasa susu tu ok.

don't worry to much. sumber kalsium tu pelbagai. beri dia fresh milk 2 gelas sehari. selebihnya, berikan makanan yg mengandungi kalsium.

jgn stress ok?

FaznFaz said...

hahahahahha.... aku rasa bebudak bf akan ada masalah sama kut... diorang dah biasa rasa susu ibu, tu yg payah.... faheem mmg reject semua susu yg aku try kat dia except dutch lady, soya n milo.... selalu kalu gi tesco, mmg beli air kotak dia je laaa.... aku pun risau gak sebenarnya, takut tak cukup khasiat susu lepas ni.... tapi happy gak, takyah bancuh susu bawak air panas segala.... kat seven-e, petronas sumer boleh dapat susu hahahahha!!!!

Min Aina Ila Aina said...

Saya pun bagi Sofiy (1 tahun 5 bulan)minum susu segar di masa-masa senggang (cicah roti, bancuh dengan nestum dan cornflakes) supaya dia boleh terima rasa susu lembu walaupun saya masih menyusukan dan masih mengepam.

mrsharis said...

mat salleh mmg bg anak2 diorg minum fresh milk..
klu tgk xde allergik ok la tu..boleh teruskan :)

liza said...

boleh jer kalau ko nak bagi fresh milk..kat mana2 boleh beli..:)

tapi kalau jadi singgah umah weekand ni..bgtau yer..aku bg sampel susu wafiy:)

siti said...

salam akk,,waaa macam2 kerenah la jaga budak ni..maknanya nak jadi ibu ni kena banyak bersabar la ya.adakah tahpa kesabaranku tinggi??sy ni da la cepat marah,,mintak2 tak jadi camni bila dah ada baby macm akk nti,,cool je k.farah ni..

cik puan akish said...

emmmm....same la dadif dia pon tak suke sustagen tuh.....maybe sustagen tuuh cair sgt kot....

idea jugak neh...boleh eh kasi depan tuh fresh milk aje....emmm

Awards ~~thank you!