Friday, November 26, 2010

23 months

Terlambat plak update milestone afif bulan ni...biasala lepas cuti seminggu memang keje menimbunla kan menanti bile balik opis..blog pon tak sempat nak update sangat.

Anyway just a quick one tentang perkembangan afif..

1. Menyebut dah makin jelas dan dah pandai buat ayat..contoh:mama,nak minum air.
2. Dah kenal huruf A-Z...walaupon ade lobang2 tak kisahlaa hahaha
3. Dah kuat berangan..kalau main kereta siap ngan bunyi...main ngan toy ultraman pon sama..kadang2 menyanyi sorang2 lagu ape pon tak tahu.
4. Susah sikit nak bukak mulut suruh makan...mama die la jenuh pk nak masak apela untuk budak sorang makan..tapi kalau ade geng makan memang die laju la tak kire lauk ape pon.
5. Currently hampir 80% dengan formula milk..hanya tgh malam je kalau afif terjaga dari tido saya BF sebab malas btul nak pergi dapur bancuh susu die hahaha..dah terbiasa nak dkt 2 tahun tak pernah bangun bancuh susu.
6. Berat afif tak sampai 10kg akibat cirit birit teruk hari tu..dalam proses nak menembamkan die balik..tp agaknye memang keturunan kot..makanla banyak mane pon..badan tang tu jugak naik pon tak banyak sangat.
7. bila tangkap gamba dah pandai buat 'peace'
8 Bila masuk rumah,die dulu bagi salam.


Antara vocab afif..

apip =afif
nokma=tokma
ukak=bukak
nomen=ultraman
acut=kasut
no= nose
ulut=mulut
yuyu=susu
nenek=nenek
ayam=ayam atau burung
eoww/cat=cat
alaikum=assalamualaikum





makin banyak keletah afif yang selalu buat saya ngan husband tergelak besar..kadang2 tgh tido mengigau bercakap hahaha..ada sekali tu suruh makan ubat kol 5 pagi sebab demam..kitorg suruh bukak mulut..die jawab" taknakk !nak tido" hahaha pandai plak menjawab tu.

lagi 2 minggu afif masuk 2 tahun..haihh rase cepat sangat anak ni membesar..ingat lagi dulu mase bawak balik rumah..besar tapak tangan jeee..skang ni dah boleh berlari.bercakap.rindu btul mase afif baby dulu *air mata dah bergenang*.

11 comments:

M.i.r.a.n.d.a said...

"taknak. nak tido". haha. pandai tu. adib skrg pun sikit2 sebuk nanak2..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

nuha pulak sebut ultraman- tomen :p

dah dekat nak 2 tahun yer..

Jehan Najib said...

kejap je tgk anak2 ni dh besar kan... how time flies..

cik puan akish said...

pandai afif...tak sabo mau dadif lak cam neh..reti ckp...=)

wan nurul hezrina abd halim said...

nampak bijak jer dierkan?mairapun pandai mintak air..nok air.pagil mummy ma,tak nok..shushu..hehe..cepatjer budak besarkan?

semut-terbersin said...

aper algik? cepat lah buat satu lagik macam afif!hihi

:: m.u.n.i.r.a :: said...

farah..afif buat peace ke tu? shumil gile!
dah besar dah anak kita kan?

littlehumblelynn said...

farah

wah dah besar anak bujang dia!!leh tambah dah ni..hehehe..

Hanz said...

:) cute jer baca cerita terkini keltah afif...

isabelle said...

peminat ultraman jugak rupanya...

sYaFiQa said...

salam...anak kita lebih kurg gak umoq yer...

Awards ~~thank you!