Wednesday, November 24, 2010

Demam sebab cerai susu..btul ke?

Afif demam semalam..takdela panas sangat..check temperature dalam 38.then saya bagi ubat demam terus ok..bagitau kat ummi (bs) afif..die cakap maybe afif demam sebab bercerai susu.

ye ke? memang camtu ek kalau budak nak bercerai susu die akan demam?

memang saya dah kurang breastfeed die 2,3 hari ni..waktu nak tido pon saya tak bagi walaupon afif melalak nak jugak..tapi die nangis tak lama la..dalam 5 -10 minit minit tu tak dapat die tido je sendiri..

memang la sayu kan denga die menangis nak t*t*k tp saya kuatkan jugak semangat taknak bagi..dah 2 malam buat camtu..nampaknye ok je afif boleh tido sendiri cuma tula demam la plak budak sorang ni sebab tak dapat t*t*k 2 malam hahaha.

So ibu2 yang lain ade experience macam ni jugak ke?

14 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

my nuha ok ajer lepas cerai susu.tadak demam ker haper tapi pengambilan susunya adalah berganda.sekilo seminggu ajer boleh abes..pengsan aku !!

CuppyCakeMommy said...

aaaggghhh...tak lama lagi my turn pula nak ceraikan susu mia..
tapi tulah dia still takmo fresh milk ke..formula ke..haihhh...risau dah ni..

wan nurul hezrina abd halim said...

mummy bab2nie mmg sedihlah...xrelakn nk lepaskn susu

Drama Mama said...

alahai kesiannya afif. takpa farah kalau betul u nak cerai kena la kuat semangat kan.

i rasaaaaaaa la kan, konsep sama macam i tak nak kasik irfan isap pacifier dia dulu kot..dia memang over addicted sampai 24 jam nak benda tu ada kat mulut so bila stop demam dekat seminggu. tapi lepas tu ok alhamdulillah.

all teh best!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Elyn said...

farah seingat aku mmg wafiq pun ade demam la lepas cerai susu... demam suam2 kuku je. sbb mntk tek, mak die keras hati x bagi hihih

arin said...

aduih. belum lagi cerai susu untuk si zara ni. lg dua bulan ++ adik dia dah nak kuar tengok dunia.

atulhani said...

boleh sampai demam-demam yer.. hmm saya takde pengalaman lagi, so mmg tak tahu leer

semut-terbersin said...

huu arituh masa aariz tak dapat t*t*k pon dia demam gak..tp tatau laa kalu kebetulan mmg dia nak kene demam bukan sbb tak dapat t*t*k ke ape..lepas tuh dia asik malam je..siang ok je..skang dah 3 4 minggu, baru betul2 sehat..alhmadulillah..

Yan said...

normal kot budak2 demam... tak tauler penyebab dia ape...
beraleh bulanpn leh demam..

liza said...

wafiy takder plak demam masa cerai susu..aku rasa depends atas anak jugak kut..mmg kita akanm rasa kesian bila dia nangis2 mintak neneng..ko kena kuatkan hati..2 years of breafeeding journey finally will come to the end..masa aku aritu..aku rasa sedih sangat.doanya moga Allah akan memberi aku lagi peluang untuk anak yg seterusnya.

fizamior said...

ko dah cerai susu ye? aku still xblh nk ceraikan lagi. she still wants it.. huhuh

isabelle said...

i x ingat lak lil adam demam tak dulu tu.
sebab i was so carried away by my emotions.
over betul mama kau ni, adam

Anonymous said...

nasib la boley cerai susu...sy nie masih xboley lagi...runsing gak nie...kesian kat adik asyik berebut susu ngan abg..yg abg pon actually xde BF sangat sebelum nie...minum susu formula jer + BF bile tidur mlm only...tp start ade adik nie menjadi2 lak perangai...susu formula xnak langsung...nak BF memanjang...kalau adik tengah mnyusu...die tolak jer adik nyer..hadoii...camne nak buat ek..any tips??

Farah said...

pn anon: ni pendapat saya la yer..kalau xnak terima takpe..saya rase elok lebihkan adik dan ajar si abang utk beralah sebab si adik baru nak dapat zat2 yang bagus dr susu ibu td.

saya ni tak pandai sgt nak ajar macam mane sbb anak pon baru sorang tp dengan anak saya ni saya tegaskan mmg mintak pon tak kasi..so that die tahu dah tak boleh..bile kite kejap bagi kejap tak die pon konpius.so tetapkan yang abang untuk berhenti sepenuhnya dan adik pula maintain.

Awards ~~thank you!