Friday, February 11, 2011

To be positive in every way..

susah sebenarnye nak jadi orang yang positif je sepanjang mase ni kan..maksudnye ape jadi pon..kite tak boleh nak komplen..ape jadi pon kita tak boleh nak merungut.

Bila jadi full time working mother..lagilaaa you have to be positive all the time..kena belajar separatekan masalah kerja die pejabat dengan hal di rumah..bila balik rumah kena transform menjadi isteri dan ibu.takleh serius sangat macam kerja kat opis..kat rumah jugak kena pandai let go masalah yang ada kat opis..takleh nak carry balik rumah..takut kang kita marah orang kat opis tapi bawak sampai ke rumah kita lepaskan pada suami dan anak pulak.not good you know..

I admit..memang mula2 masa saya pegang jawatan baru ni..agak 'kanchong' la jugak..kelam kabut..balik rumah dengan keadaan yang sangat penat..dan terbawak2 plak hal keje sampaikan afif yang jadi mangsa kena marah..tapi by the time i realized that buat ape la nak marah2 budak kecik tu kan..anak ni nak attention kita je bila dah sehari tak nampak muka mama die..bangun je mama dah takde..balik plak tak sampai beberapa jam dah kena tido...bukan lama pon nak layan die..dalam 2-3 jam..pastu die dah tido..so saya rasa saya patut hargai setiap masa yang saya ada bersama keluarga..every second that i'm with them i should treat them well and make them happy btul tak?

Alhamdulillah nowdays..saya dah boleh kontrol..bila banyak masalah kat opis. tinggalkan kat opis! i should not carry it back home. kat rumah nak happy2..nak layan manja2 ngan suami dan anak.even husband saya pon cakap i improved on my anger management now..so ape rahsia die? i have to be positive in every way! kalau asik negatif je..memang laa asik nak marah je kan hhahaha .bila asik marah2 rezeki pon susah nak masuk...bila semuanye kita ambik positif..masalah pon senang je nak selesai and rezeki mudah je masuk.InsyaAllah.

Happy Friday to everyone! esok dah weekend bleh rehat puas2.

tata~

10 comments:

yatie chomeyl said...

itulah semangat yag kita cari..stay positive dear!

isabelle said...

tabik la kat u.
i kalo dah penat keje, mesti mood sweng

lily lotus said...

happy weekend to u too :)

CuppyCakeMommy said...

tabikk spring juga..u mmg kentall

btw babe..i ada buat promotion puzzle sets for afif..jom terjah

CuppyCakeMommy said...

tabikk spring juga..u mmg kentall

btw babe..i ada buat promotion puzzle sets for afif..jom terjah

yujiayao said...

For those of you who are purchasing Faucets,we realize that this is one of the most important purchasing decisions you will make. You have made the best choice in choosing one of our Bathroom Sink Faucets,Kitchen Faucets or Shower Faucets, as they are constructed of the highest grade materials to ensure that your new Faucets lasts forever. You can be confident in your purchase as each item comes with a no hassle 30 day return privilege.

mariaariffbaby.com said...

yeah..
kekadang kita ni alpa
saya pun kekadang ilang sabar ngan karenah anak..
kita berusaha jadi mummy yang terbaik ok..

mummy_adam said...

biasanyer on d way balik rumah, dlm kete akan sesama mengeluh n lpskan rasa penat or marah.. so bila sampai umah dh better.. hehe

rina a.k.a jaijina said...

betul tu, sebagai ubu yg bekerja, mmg kene pandai bahagi tugas antara pejabat & rumah..kadang² terbawak jugak masalah rumah kat opis..

Farah . 5577 said...

betul farah...
kite mmg slalu nak positif n xnak mood swing psl keje effect bile ada kt rumah n family...
tp kekdg tu cannot help it kan, mcm i masa baru dpt tau kena retrench tu kepala serabut sbb fikir ini dan itu, plus pregnant kan, jd mood adalah sedikit tak menentu.. cepat jer nak marah.. tp bile dh termarah diorg tu rs bersalah nk mati kan..
haish... hehe

Awards ~~thank you!