Friday, December 9, 2011

12 weeks dan terus bertabah

Assalamualaikum..

Thanks pada yang memberikan komen pada entry yang lepas..atleast dapat jugak membantu saya buat keputusan..dan setelah di timbang tara pros n cons..kami tak jadi la anta afif ke rumah MIL.sebab nanti sure mama die yang emosi lebih hari2 nangis rindukan anak..memangla tak larat nak layan kerenah afif skang tapi die jugakla kekuatan saya..kalau die takde sunyinya rumah saya nanti...siang die duduk rumah bbsitter,kat sana saya tak risau..kawan ramai..makan pon terjaga..mak die kate afif makan banyak..sampai kat rumah..dah petang..daddy afif akan beli dinner siap2..tak kisahla delivery ke tapau ke..pastu malam memang daddy jela melayan die..saya masuk je isya pas semayang terus masuk bilik baring2 dan tido.

Lagipon 19hb ni..afif dah start orientasi sekolah...haa kelas ko dak 4 tahun masuk tadika pon ade orientasi ok..actually macam trial laa..cuba untuk 2 minggu..serasi ke tak..kalau ok terusla register untuk setahun.

Pasal potty train..saya dah bincang dengan teacher CIC..die kate takpela afif pakai pampers dulu..nanti diorang pon akan tolong potty train kan..tak taula betul ke tak realitinye nanti (atau ayat sedap nak pujuk anta anak ke sana kan) ..tapi bile dengar kate takpe tu..haihh lega ok! harap2 saya cepatla saya sihat dan dapat potty train afif semula and hopefully bile afif tengok kawan2 die yang lain mase kat CIC kencing dan poo poo kat toilet.die pon pandai la ikut .

Saya pon dah masuk 12 minggu /almost 3 bulan..kalau dulu time afif ,masuk 4 bulan mabuk saya hilang..so bertabah la yer lagi beberapa minggu..agak lega jugak skang ni selera makan saya dah bertambah..perut sentiasa lapa..lambat sikit makan perut akan pedih..tak tahan btul..so kalau kat opis ni memang banyak la stok makanan saya..dengan roti,buah,pagi2 mintak kawan tapaukan bihun goreng..tengahhari lain plak..ha pastu bekalan kismis memang tak penah putus..tula yang membantu kurangkan rase loya kat tekak ni..kalau tak,ape yang di makan sure kluar balik..cuma rutin muntah tetiap pagi lepas gosok gigi tu memang takleh nak buat apela..redha jela.

Bile saya pk balik..Allah tu maha adil..die beri kita ujian berkadar dengan ape yang kite mampu tanggung sebenarnya..syukur jugak sebab saya kerja agak flexible..kalau x perlu ke opis saya boleh kerja dari rumah je...janji keje siap...tapi selalunye saya memang datang opis pon cuma saya balik awal jela sbb nak elakkan jem..dapat plak teammate yang baik2..meeting/sitevisit kat luar skang ni diorang wakilkan...daddy afif lagila flexible..die yang tentukan masa untuk train client2 die..so pandai2la dia susun jadual kan..kadang2 pas tidokan afif semua..die kluar balik kerja kol 9-11 malam and nasib baik jugak gym die dekat sekangkang kera je..5 minit dah sampai.bolehla lari2 kejap kan kalau emergency.

Ade sorang kakak kat opis saya ni (non exec) hari2 datang opis naik bas and perjalanan untuk datang opis lebih 2 jam (tukar 3 bas) ..tapi Alhamdulillah..Allah mudahkan die kat tempat lain..die kata mase mengandung sikit pon die tak mabuk..aktif macam biasa...cume bile dah sarat tu letih bawak perut jela..huhu insaf bile dengar citer die k..saya ni banyak dah tuhan mudahkan urusan saya..naik keta pon auto..rumah pon jarak takdela jauh sangat..suami pun banyak tolong..tuhan bagi sikit je dugaan saya mabuk mase mengandung tu pon bukan lama 4 bulan je..jadi bersabar dan bertabahla yer..dugaan orang lain lagi besar..so saya taknak mengeluh2 dah..cuma saya harap dan doa sangat kali ni saya di permudahkan bersalin..amin.

Okla sambung bebel lainkali..happy Friday everyone!

4 comments:

NisS Fharid said...

farah, congrats pregnant lg. sama baya la baby kita nnt. hehehhehe. aku pun dah 18w+ dah pon. mmg letih la skit dgn ngandung nak handle sorg lg, tambah2 aku ni raisha baru je setahun. tp aku pun tak sampai hati nak tggalkan dia kat org lain. be strong ok. take care

Fitri Senin said...

farah masih kuat lg tu..blh kategori yang mmg flat giller..ye..bertabah ok!!!chaiyok

Nanak said...

kuatkn semangat ye..teringat sy dulu2 pn klu berus gigi, konfem muntah lepas tu..huhu..dan sy pn tak pernah putus bekalan kismis..take care.

LIP (^_^) said...

Samalah fara I pun anta anak ke cic..he is 4years old.dah reti poo2 n wee2 kat toilet tapi xreti cuci sendiri.pihak cic kata akan train him to wash.

Awards ~~thank you!