Monday, December 5, 2011

Buntu dan sedih

Assalamualaikum...rasa lamanye tak menaip dlm blog ni..almost sebulan kot.
serious..diari hidup saya sepanjang sebulan lebih ni adalah sgt membosankan..so memang takde ape yg menarik nak share.

Cuma last 2 weeks (mase minggu sebelum awal muharram tu) saya berjaya travel ke terengganu jumpe PIL yang baru balik dari haji..lepas tu duduk sana seminggu lebih..MIL saya la dok jaga saya ngan afif..hubby balik KL kejap naik flight dan datang semula the next weekend untuk amik kitorang balik.

Hari2 biasa..kol 6 pagi dah bangun dan wajib setiap pagi muntah yang kuning2..urghh rase die bile lalu tekak toksahla cakap..sangat takbes ok..

kol 7 dah gerak ke opis dan hanta afif ke bbsitter..7.30 dah sampai and kul 3 ptg biasanya saya dah cabut balik sebab saya tak tahan nak drive ptg2 waktu jem..sebenarnye drive tak jem pon dah mabuk..nasib baik opis ngan rumah di kire takdela jauh sgt dalam 30 minit dah sampai.

Pernah sekali saya buat saya meeting +site visit kat tmpt customer..balik opis tghhari terus flat sampai tertido2 kat kerusi ha..letih sgt badan rasenye.

Tu cerita weekdays..cerita weekend lagila bosan..dari pagi sampai ke malam..dok terperuk kat umah..pagi2 saya cuba jugakla kemas umah semua..berjayala jugak mop lantai semua kan masuk tengahari terus flat sampai ke malam..dok jela atas katil tak kemana pon..saya nak kuar pon takut..dahla pundi kencing ni cam bocor je rase..setiap sejam mesti nak terkencing..rase rimas sgt k.

Paling saya sedih skang ni..saya rase cam saya tak dapat jadi mama yang baik pada afif..kesian sangat kat die..makan tak teratur..bila nak bermanja saya tak layan..afif ni ade time2 die nak kita suapkan makan..so kalau x suap..die x makan la..saya plak tak larat nak layan..husband pon die dah penat buat kerja rumah yang lain kadang2 tak terlayan gak.jadinya die merajuk taknak makan..mase duduk ngan MIL seminggu hari tu..badan die nampak berisi sikit..bile balik KL balik terus susut...huhu siannye anak saya..malam2 saya peluk die time tido terasa sangat anak saya kurus...

Husband cadang hanta afif ke rumah MIL saya kat terengganu tu..terus saya menangis k..siapala sanggup nak jauh2 dari anak..kalau hanta sana dahla saya susah nak jumpa die..tapi bila pikir2..kat sana die memang terjagala..dan saya memang lagi prefer afif duduk rumah MIL saya dah umah mak saya pon..

bila jadi camni..saya rase benci sangat dengan keadaan saya camni yang tak larat..memang saya rase saya macam manja terlebih pregnant kali ni tapi bila saya cuba jadi kuat lagi teruk jadinya..hari2 saya doa cepatla mabuk saya ni berakhir..dah nak masuk minggu ke 12 dah pon tapi tanda2 mabuk saya berkurang takde pon lagi huhu..hari2 rase lemau..hari2 rase tak sedap perut dan tekak..setiap mase plak tu.. saya tak tahu dah..habis cara nak hilangkan loya ni..sedih sangat bila tugas yang kite sepatutnya buat tapi kita tak dapat laksanakan..

Patutke saya hanta afif ke rumah MIL saya?

9 comments:

naiey said...

Salam farah..sabar..mmg perit tp kalau anak bejauhan lg perit...nai pernah tinggalkan auni kt umah MIL 4hari tuk dia belajar baca time 1st week cuti sekolah aritu..tp tiap2 malam menangis rindukan dia...mmg tk tahan even ada adiknya bersama....tetiba rumah rasa sunyi sepi...tekanan jiwa lak rasa..hihihi...sabar dear..insya Allah setiap penat lelah, sakit dan perit semua ni akan membuahkan rahmat yg indah...sabar..semoga morning sickness cepat2 berakhir...take care...

liza said...

aduhai..boleh ke ko babe afif jauh gitu..tapi dengan keadaan ko yg tgh mabuk lagi ni..maybe its the best..Aku doa moga ko cepat ok..amin

Lin said...

hm..sabar k.early pregnancy stage mmg cmni.dulu kita mabuk² tapi takde sapa nk kacau..skrg ni blk keja penat letih lagi..pastu kena lyn kerenah anak sulung pulak. sabar k..tak lama tu.

dulu MIL saya pun ada ckp, time sya pregnant klu tak larat dia nk bwk sara blk johor. tapi saya yg tak nak kasi.yela mmg dia ada kdg tu tak terlayan..tapi bila dia takde kita pulak sunyi. so gagahkan diri gakla. masa ni la nk lyn dia..esok ada adik dia, takut tak terlayan sgt dah.

Am said...

sabar farah..insyaAllah x lama lagi dah ok.. moning sickness bbygirl kut hihi.... aku mmg dah biasa tinggal insyirah dengan MIL sbb bila kena OS/course sampai seminggu, aku prefer dia ddk sana sbb kdg2 hsbn aku nk jumpa client mlm2 xde sapa nk jaga..

memula mmg sedih sgt...tetiap hari tepon, nangis2..tp bila dah 2-3x aku pun dah ok...mmg lebih terjaga dan ko pun rasa selamat..cuma rindu la..

isabelle said...

aku rasa kalo ko hntr afif ke rumah MIL, nnt ko pulak emotional breakdown sbb rindu kat dia.
hmm..xpe la.it's part n parcel of life.
aku hrp x lama lagi benti la morning sickness ko tu. sabar ye

iZa said...

salam farah,situation kite lebey kurang sama..rasanya tak salah kite hantar anak duduk sementara ngan mil..temp measure sementara body kembali normal..ini ayat aku pujuk diri sendiri..

aku pon mungkin terpaksa hantar iffat duduk ngan mil kat kelantan sbb bleeding time pregnant nih masih berterusan..so aku mmg tabley nak buat keje berat2..

atulhani said...

kalau teruk sgt keadaan awk pd pndpt sy elok juga hntr umah MIL. tri 1 pun dh dkat abis, mudah2an mabuk awk hilang yer. beruntungnya sy dulu peknen xde morning sickness.

LIP (^_^) said...

Moga morning sickness farah cepat berakhir...

semut-terbersin said...

Hantar je lah dia farah, senentara nk abih morninh sickness ko ji.. Dah abih morning sickness, trus la pi amik dia.. Dia sure ok punta kat sana.. Sbb ada org melayan.. Ko kene sabar n tahan rase rindu je la.. Anggap je macam ko anta dia pergi babysitter ari2.. Berpisah jugak kan ari2 bila ko anta dia pergi bbstter.. Lgpon tak lama kot dah ko nye morning sickness ni..

Awards ~~thank you!