Friday, February 10, 2012

Afif- Potty train

Anak bujang dah masuk 3 tahun 2 bulan..Alhamdulillah now dah berjaya potty train afif..walaupon tak sepenuhnye..tapi part kencing tu dah lepas..cuma part poo poo jela bermasalah sikit..die prefer membuang mase kita pakaikan die pampers and sejak tak pakai pampers 2-3 hari ni (malam or even kluar pon tak pakai) die taknak membuang lansung!!

Semalam die mengadu sakit perut..then bile kita tanye nak yak (berak) ke? die kate takmo..then tanya nak pakai pampers ke? die takmo jugak..last2 lepas saya sapukan minyak angin terus die tertido.sian..

Mak2 sekalian yang ade experience macam ni ade tips tak?

Risau plak saya die dah tak membuang dah 3 hari..kat sekolah teacher tak ingat plak die ade poo poo ke tak tapi hari ni saya mintak teacher die monitor la..kalau takde jugak,memang balik nanti terus ke klinik.

anak bujang hensem bergaya nak pi birthday party kat futsal stadium..siap bawak bola sendiri.

Oh actually yang start potty kan afif ialah teacher die..n then bila saya tahu terus saya continue kat rumah..tak lama pon..dalam masa seminggu afif dah leh kencing sendiri kat toilet.

Maybe sebab afif dah paham bahasa..cume mula2 tu ade la 3-4 kali terbabas,..siap ade terbabas dalam kereta ok..jenuh saya bersihkan..tapi lepas tu dah ok..now kalau keluar pon bila die nak kencing dia akan cakap.

Mudah sebenarnye potty train anak ni tapi sangat2 perlukan kesabaran yang tahap dewa lagi2 saya mengandung manela larat nak angkat2 sangat..pastu bile die dah terbabas kenala mop lantai..anyhow..syukur,dah almost berjaya potty train afif cume part nak poo poo jela masalah sikit.

Me at 22 weeks

7 comments:

isabelle said...

utk potty train ni...mmg kena byk sabar. tapi dlm 2,3, minggu je..lps tu insyaAllah ok.
ko cuba ajar biar dia rasa poo-poo tu kotor, sbb tu kena poo-poo kat toilet.
dan lg satu, keep asking him (ni paling memenatkan)...sbb kena ulang dgn kerap.

Nanak said...

anak i masuk 2y bln4 ni..ingat nak potty train tp since blm pandia cakap susah jg..huhu..

~ As ~ said...

comelnya perut kau farah...hehehe.
Azam pula terbalik, poopoo nak pula ke tandas, tp pee tu selalu terbabas, sabar je aku.

adianiez AIDA said...

1- tanya dia selalu nak kencing / berak tak.
2- before tidur, kencing dulu.
3- bangun pagi, kencing dulu.
4- bila dia terbabas, bebel skit hi hi hi... nasihat ler.

nota kaki : klik & ziarah ~ AIDA'S HOME SWEET HOME ~

CHeeSYaNa said...

Zarif pon dulu camtu, kata owner taska Zarif sbb budak2 ni dia takut rasa gravity tu.. Dulu, zarif taknak cangkuk/ duduk langsung.. sambil berdiri camner nak keluar kan? So, what i did is everytime dia poo (with air mata sbb taknak poo kat toilet), suh dia jirus poo dia tu, so dia sgt excited nak 'babai yak' :D

Alhamdulillah skrg ni dah pass le bab poo.. tp pee plaks yang terbabas kalau dia leka sgt main.. so, kita yg kena alert if tgk dia dok pegang bird dia tu..

Nurull 101 said...

Dania 2Y 11M tak berjaya lagi. baru start sminggu before sy miscarriage last week. Skrg stop balik sbb kene pantang plk. Dania masalah die, tak kuar langsung bila bwk ke tandas. Dia mmg tahan. Nak pujuk ke tandas pon 1 hal. Dia ngade2 sgt mentang2 mak die sndri yg jaga. pening jgk kepala. Smpi hubby ckp, sampai gugur mak awak (dlm keadaan melawak)...

Farah Ikin said...

Salam...Farah
Kin nak tanya sesuatu..tentang nak jadi member untuk fitness first..ur hubby keje sana kan..berapa fee dia yer?skang kat ofis..tak leh nak email kat gmail u..sebab nak sgt tanya tu yg post comment kat sini
kalau ada masa leh lah email kat i farah.ikin@gmail.com

Awards ~~thank you!