Friday, March 23, 2012

28 weeks and abang afif

Salam Jumaat..waahh rase minggu ni sangat pantas..tetiba dah sampai Jumaat..tapi elok jugak takdela rase slow sangat nak tunggu masa sampai due date kan..banyak keje yang saya perlu kejar sebelum bersalin..atleast kalau dapat meet sales target lebih separuh bulan 6 ni rase lega la skit..now saya kluarkan je proposal byk2...hanta selagi boleh hahaha macam nila kje orang sales yer..macam kerja sendiri la..nak rehat2 tu boleh tapi make sure target kena achieve dulu kalau tak nanti time komisen nganga la tengok orang lain dapat banyak..awak tak dapat huhu.

Now i'm at 28 weeks...maksudnye dah masuk 7 bulan!hoayehhh!!
selera makan macam tak surut2..tapi takleh sumbat banyak2 mesti rase macam nak terkeluar balik..so kontrol la jugak kan..plus gynae dah bising suruh kawal makan sebab berat saya tiap kali jumpa die naik banyak..orang lain sebulan naik 1/2 kg..saya sebulan naik 3kg! huahuahua...latest berat saya mase checkup isnin lepas ,72 kg..ok kunun2 hajat dihati takmo lebih dari 75kg bila bersalin..agak2 mampu ke weii..ade lagi 3bln lak tu huhu..

Abang afif (die dah start panggil diri dia abang kadang2 haha) plak now makin sensitif dengan saya..dengan daddy die takdela sangat..kena marah skit dengan saya mula meraung mintak tolong daddy die..sikit2 nak daddy..sikit2 nak daddy..tapi bile nak tido pandaila plak peluk kaki atau tangan mama..nak gak menyelit kat mama.

Afif now dah masuk 3 tahun 3 bulan lebih..dah tak pakai pampers lansung and dah tak minum susu formula..botol memang dah lama tak hisap..rase macam cepatnya besar anak bujang saya..bila saya bagitahu orang anak saya dah tak minum susu formula ade jugak yang komen kata eh boleh ke stopkan susu ? dan compare anak dia sebaya afif yang minum susu pagi+petang+ malam ikut jadual (dah mcm jadual makan lak) ....FYI, saya tak stop kan pon..stok susu S26 dia ada lagi kat umah tak bukak2 lagi tapi dia sendiri taknak minum dah..tapi bagi saya takdela risau pon dia tak minum susu formula sebab:

1. Afif bukan jenis memilih makanan.Sayur,ayam,ikan,daging semua dia bedal..makan pon tak pernah lak miss..sarapan,brunch,lunch,dinner semua makan..kalau lambat skit mulut die bisingla cakap lapa nak nasik.

macaroni sup+ayam+carrot..makanan simple camni pon die belasah je sampai habis

2. Susu masih juga minum hari2 tapi bukan susu formula la..dia minum susu dutch lady dalam kotak tu..memang wajib hari2 minum sekotak.takyah suruh..dia ambik sendiri dalam peti ais.

bekal afif hari2 ke sekolah

3.Nak kata kurang kalsium..kalsium tak semestinya kena ambil dalam bentuk susu tepung kan? macam baru2 ni gynae bagi saya calcium dalam bentuk gula2..saya kongsi makan sehari satu biji dengan afif..dia ingat tu gula2 hahahaha..pagi2 umpan dia nak mandi dengan bende ni :P ..so lepas ni kena buat stokla gummy calcium ni.sedap weii!


baru dapat seminggu dah tinggal separuh sebab kongsi dengan afif..kena cari kat farmasi lagi ni.

Cal-D..combination of Calcium and Vit D

Ada tak anak korang yang macam afif? dah reject susu formula umur 3 tahun..selalu dengar budak suka hisap susu sampai susah nak berhenti..tapi afif reject sendiri.Should i be worry?


11 comments:

Moments to Remember said...

Anak saya umur 2 tahun setengah dah x nak minum formula. Hari2 minum dutch lady kids 1-6 to 4 kotak sehari. Mcm2 flavour & sejuk that's why tu yg dia lebih suka.

azzamoro said...

hari hari kau bekal ape untuk dia? ni bekal untk bf ker lunch? sekolah bagi makan kan?

~aYu~ said...

abang tak sabar nak dapat adik yer.. anak sy yg si kakak dah 4 tahun still minum susu kat botol lagi.. dia kurg nak makan nasi.. so minum susu kt botol je yg byk..

yatie chomeyl said...

eh menarik la calcium gummy tu,i jenis xsuka minum susu..so kena cari supplement utk tambah kalsium dlm badan. nanti nk mintak SIL poskan dr msi ala..rasanya kat sini xde jual kot

FaznFaz said...

hahah farah!!! anak aku langsung taknak susu formula since stop bf!!!! aku dah try macam-macam like dumex, s26, anmum gain iq etc.... semua pun dia reject!!!!

susu dutch lady tu aje yg dia ok minum!!! so, belasah je laaa.... pg, bangun minum sekotak, bawak bekal school 2 kotak, n malam sebelum tidur 1 kotak....

kalau yg kids punya tu macam kecik sgt n mahal.... sekali minum sampai 2 kotak, so takpelah!!!! minum je yg biasa....

tapi aku dah lama x letak susu tu dlm fridge, sbb anak aku ada problem tonsil, kalau makan/minum sejuk byk sgt, nnt tonsil cepat bengkak n terus lead ke demam....

Nida Mohd said...

Wah bagusnya Afif..saya tengah duk pikir2 cemana nak stop susu Adam. Bukan takmo bagi dia minum susu ke ape, tapi sebab terlalu banyak minum susu dia jadi takmo makan nasi. Susah betul nak bagi makan..pastu picky eater..Adam pun bulan 4 ni dah masuk 3 tahun..

CHeeSYaNa said...

Tak payah risau.. Bak kata owner taska Zarif, as long as makan makanan yg seimbang dan mencukupi, it is enuff. In fact, kat nursery Zarif, start budak masuk 2 thn 6 bulan mmg diorang dah start gradually kurangkan minum FM and target to stop terus waktu 3 years.

lily lotus said...

eh mcm best gummy tu!

hijauoren said...

sori farah.. aku cam pnh dgr yg calcium utk org dewasa xbleh bg pd budak bwh 6 tahun.. tp xdpt la nk bg source nye kat sini.. just mcm terigt penah baca n just nk share ngn ko..

Farah said...

moments to remember: oh ade geng jugak afif hehe..lega saya denga.

azza:alaa ni utk makan bfast dia je.kadang2 nugget/sosej/roti sapu nutella..kat skolah bagi makan juga.

ayu:oo kalau kurg makan nasi rasenye afif pon kena paksa minum susu kot.

yatie:yer sangat menarik hehe i pon susah nak minum susu..kalau jenis ni okla.laju je.

illa:hahaha aku rase 2 tahun anak2 kite bf diorang dah takmo susu lain gamaknye..susu kite plg sedap!

nida:try stopkan die minum thru botol dulu..saya dulu start afif 2 thn lebih bagi die susu thru sip cup tu je.gud lak yer!

yana:waah bagus nursery zarif yer..maksudnye dieorg titik beratkan jugakla pemakanan anak2 kite.

lily:yer bes..saya nak beli lagi :D

mona:oh ye ke?tp yg gynae aku sendiri recommend leh makan ngan anak..die tau afif 4 thn..aku try google pasal ni tapi takde lak jumpe pasal jenis calcium takleh bg budak cuma yg aku dpt info,untuk budak 1-3 tahun perserving dibenarkan 700g and untuk budak 4-8 thn 1000gm..yg gummy ni perserving baru 500gm.sekali bagi sebijik kat afif shud be ok.

Rin said...

Farah,

anak akak yg 2 boys pon da stop susu. Faaz stop ard 2yo, Faiz lg cepat 8 bln. BF sampai 6 bln, then mmg tukar2 susu. Dutch lady pon xnk.
Tp doktor kata xpe, coz dua2 suka makan. Berat n tinggi ok je peningkatannya.

Tapi nak tanya, cepat betul Aliff dah x pakai diaper, macamana latih?

Awards ~~thank you!