Monday, March 19, 2012

Semua dalam satu

Assalammualaikum..

Fuuh!lama gile tak update blog ni..tiap kali bukak blog dan nak update terus terkenangkan kerja lain yang lebih penting..so tutup la balik..so ni pon saya sempat update on weekend je kat rumah.

Nak dekat 3 minggu tak update so mestila byk citer kan..jadi saya ringkaskan jela dalam satu entry yer..haha sebab tu tajuk pon jadi semua dalam satu..gile pemalas la tuan blog ni.

1. I'm approaching 7 months this week..alhamdulillah,setakat ni everything normal cuma badan sedikit cepat rase letih..perut dah makin besar dan berat saya bertambah2 memandangkan selera makan mmg tak pernah nak surut :P...adik afif dalam perut adalah sangat aktif..kalau tendang bukan main skit2..memang boleh terperanjat la mama die kalau time tu tgh tido pon.barang2 preparation untuk mama berpantang dah start beli..barang2 baby je belom lagi..next month akan beli all out sempena bonus haha malas nak kuar beli skit2..

kali ni nak try postnatal care tanamera..tapi set die tak berapa lengkap..so kena topup dengan nona roguy juga nanti,,

2. Alhamdulillah rezeki kami bertambah2..saya dapat promotion naik pangkat baru2 ni dari assistant manager ke manager..hehe twitter friends ramai yang dah tau sebab saya selalu update kat sana..ada a few stage yang saya kena lepas dulu sebelum layak naik..syukur sangat2 segalanye dipermudahkan dan semuanye cepat dan pantas plak tu..memang rezeki anak2 btul la..dan yang paling menggembirakan ialah promotion ni memang usaha bos saya sendiri untuk upgrade kotak saya tu..meaning semua kerja yang saya buat still the same cuma gaji dan benefit bertambah.

3. Daddy afif now tengah kemaruk nak masuk marathon.. die join Brooks Run last week held at bukit jalil.saya dan afif kena heret sekali kununye nak bagi sokongan padula and toksahla di tanya nombor berapa..yang pastinye beratus2 hahaaha..apape pon die cakap bes gile and i should join next time..yer la bang..tunggula saya habis beranak dulu apape pon..


daddy and his friend..rekod daddy untuk 10km ialah sejam 21 minit..okla tu..first time kan.

budak kena paksa bangun seawal 5 pagi..larian untuk 10km start kol 6.15 am tapi habis pon cepatla..kol 8 am kami dah balik.

4. Daddy afif plan nak masukkan anak die klas judo..saya rasa macam kecik sangat je afif nak masuk tapi biledah pergi lawat kelas judo comel plak tgk budak2 kecik baya afif yang dah start belajar martial art ni..so we decided akan enroll afif untuk kelas judo next week..mama takleh ade sama sebab anak saya ni kalau nampak mama die memang melekat jela..so first kelas nanti daddy afif jela pergi.then 2nd and 3rd memang tinggal je terus 2 jam kat situ..kelas judo ni dekat je ngan rumah..so okla kelas pon setiap ahad pagi je start kol 8.30am.

mula2 tak berani..diri tepi je..master tu ajak join tapi die taknak.
budak2 yang 2 orang tgh berlatih tu umur 4++.

kelas dah nak habis..afif dengan bangganye cakap kat budak2 tu "daddy korang takde,kite ada daddy"...ha sapelaaa ajar anak aku camni ni???siaplaa pasni die kena tinggal kat situ..die tak tau nasib die lagi hahaha

balik dari kelas judo pergi makan nasi dagang kat subang dulu then singgah barbershop nak gunting rambut afif..sekolah nak bukak balik kan..so rambut kena la baru juge.

5. Start minggu ni saya dah start dengan projek baru..projek la sangat hahaha..since perut dah besar and rasenye balik keje macam dah letih gile ok nak masak..tapi taknak makan luar/tapau sebab serius rase rugi lagipon bukan sedap sangat pon (chewaah mcm la saya masak sedap sgt tapi atleast sedapla kat tekak suami n anak hihi)..so saya plan masak byk2 sekali time weekend..atleast dapat cover 2-3 hari punye lauk sekali pon okla kan.

Hari ni saya start buat stok untuk 2 hari dulu..dah prepare siap 2 lauk ,singgang ikan merah dan juga ayam masak merah..sayur plak dah siap potong2 sume termasuk bawang..so balik keje tinggal masak sayur jela..nak sediakan byk2 alahai peti ais comel sangat..suami plak willing nak masakkan nasi time die rehat tengahhari (opis die dekat je ngan umah) ...memandangkan saya dah serius buat bende ni jadinya kami akan belila peti ais besar skit juga dlm masa terdekat..lagipon nanti nak simpan stok ebm lagi kan untuk anak no 2..so berbaloi la nak beli peti ais besar pon..
bekas hijau and biru tu lauk dah siap masak..sayur dlm bekas jernih dah siap potong.

Lega atleast dah takyah pk nak masak ape kan untuk 2 hari..balik keje tinggal heatkan dalam microwave dan dapur pon bertahan la lama sikit bersihnya hahaha..tak larat nak mop lantai dapur yang melekit tiap2 hari pas masak..yela saya pon bukan ada maid dan rasenye dengan syarat2 mengarut dari pihak indonesia pasal maid ni ade baiknye takyah ambik lansungla senang..jadi dengan cara ni harap2 saya dapat serve yang terbaik untuk my family..hehe bukan kpi kat opis je nak jaga..yang kat umah kena jaga jugak kan.....tapi saya pon bukannye superwoman,tak larat nak buat semua bende jugak nanti lagi2 dah anak 2..so memang ade plan nak hire weekend maid nanti..every week atau every 2 weeks tengok keadaan macammane.

hah banyak lagi nak citer tapi cukupla kot untuk entry ni..ni pon dah panjang gile cam karangan sekolah hahaha..

oh pada yang bertanya pasal kat mane nasi dagang sedap yang saya makan tu..nama kedainye selera terengganu kat fudkot ss19 subang jaya..ade time pagi je yer..dah masuk tghhari die tutup dah.

10 comments:

yatie chomeyl said...

congrats dh naik pangkat jd manager...murah rezeki baby dlm perut u tu ;)

SOHO Mama said...

Dah lama tak menyinggah. Ye la I pun lama hari tak update blog hehheh
Congrats on your promotion! And congrats on taking on a 'new project'. I pun setahun lebih takde maid..lepas masak memang harus mop. On top of other things..
Your husband's timing okay jugak tu, first timer & I dengar Brooks' route dia boleh tahan jugak. Ingatkan dia untuk register Standard Chartered KL Marathon (I call it the Hari Raya of Marathons..). :)

Farah Ikin said...

Farah.....Tahniah atas rezeki

Fara nak tanya kelas JUDO tu berapa ringgit yer?

CHeeSYaNa said...

congrats on ur promotion!! Dah g assessment lom?

hijauoren said...

farahhh congratez on your promotion... =) nk kumen sket je.. bab simpan cooked meal dlm fridge tu... better avoid to keep telor skali kat dlm tu.. salmonella merebak nnt....

Elyn Sani said...

Congrats again beb!!

Farah said...

Yatie:thanks!

Kak millie:haha die mmg nak register for stdd chatered tu.i'll remind him.thanks!

Kin:baya afif tu die caj 60 je sbln.

Yana:assessment dah pi.result pon dah dpt.

Mona:sib baik ko bgtau.cepat2 aku kuarkan telur dr peti ais.thanks!

Elyn:thanks!

semut-terbersin said...

haaa mmg mengada kan yg pasal maid tu? trus aku kensel nak amik maid! tah apa2!

leeja said...

Congrate dear

Eliss Mie said...

wah tahniah dpt promotion :) aku ingat nak masukkan nuha ke taekwando tapi asyik terlupa tanya cikgunya.

Awards ~~thank you!