Wednesday, May 2, 2012

nesting mode and preparation

Hallloooo!!

Saya rasa sekarang saya tengah dalam fasa nesting mode..kejenye asik nak mengemas..tp sebab tak berapa nak larat mengemop/mengelap semua tu saya pass sikit keje kat cleaner..oklaa berbaloi jugak..memang habis licin lantai rumah diorang kejerkan..dari hall ke bilik air..sampaila tempat sidai baju kat belakang dapur tu pon diorang cuci sekali..kipas2 n tingkap semua saya mintak lapkan sekali..nasib baikla rumah kecik..2 orang cleaner datang..saya bayar 50 ringgit untuk 2 jam..so sempatla setel semua.

Kain baju yang dah berbulan2 tak lipat.habis setel saya susun dalam almari..haha tu makan 2 hari jugak nak siapkan..banyak gile rupenye kain baju umah ni!!padahal duduk 3 orang je..untuk afif terpaksa pindahkan baju2 die dalam almari lain..dah tak muat nak kongsi dgn kitorang dah..so hasilnye jumpa la almari comel ni kat ikea..hahaha sebab comel sangat jadi terus beli tanpa survey kat tempat lain..




kononnye almari ni nanti nak dikongsi dengan adik die..tapi tengok gaya macam tak muat je..adik punya kena cari lain jugak nanti.

Barang2 adik afif plak ,boleh kata 80% complete..takdela semuanya saya beli baru..especially baju memang byk recycle afif punya..beli adela 5-6 helai je yang newborn size..nanti tak cukup..pas bersalin beli la lagi..onlineshop kan bersepah2..takyah susah2 kluar pon.
siap2 beli botol..dulu afif saya pakai brand NUK je..harap2 adik die ni pon tak banyak songehla nak brand mahal2.

ni antara 2 bende yang wajib ada kalau breastfeed..medela purelan 100 ni memang berjasa btul kalau kena nipple crack.

this time saya invest pam lebih baik dari afif dulu,dah order pon Medela FS dari sini and tak lama lagi sampai yeahh!

hehe tak sabar rasanye nak start breastfeed semula.. saya pilih Medela FS sebab sesuai dengan kerjaya saya skang..susah kalau pakai spectra 3 sebab kerja sekarang bukan macam time afif dulu..now meeting sana sini..asikla kat atas jalan raya..so agak2 tak sempat pam kat opis..saya pam la dalam kereta je nanti..as i said before..kalau bab breastfeed ni bagi saya,nak seribu daya..taknak seribu dalih..semoga perjalanan breastfeeding saya juga dipermudahkan nanti.

Now dah leh start packing2 barang untuk bawak ke spital..barang saya dah siap..tinggal barang baby je tak masukkan lagi..dalam minggu ni setelkan jugak n letak siap2 dalam kereta.


p/s: hari ni terasa sangat kepala baby menyucuk2 kat bawah..nyilu yang amat!

p/p/s: baby kali ni saya tak sempat nak buat kenduri doa selamat di rumah..dulu time afif ade juga buat kat rumah PIL..so yang kali ni saya mintak mak n abah buat di masjid je..lebih mudah dan ringkas..saya minta agar dapat bersalin normal kali ni dan anak saya lahir sihat serta sempurna.amin.

9 comments:

Nanak said...

semoga dipermudahkan semuanya :)

FARAH said...

Bile due kak farah?all the best ya..mudah2n sumenye dipermudahkn..n hopefully kak farah n baby sht I'Allah..

yatie chomeyl said...

ameen..semoga semua baik2 je :)

semut-terbersin said...

Wowwieee syioknyee ada fs! Semoga semuanya dipermudahkan dan berjalan lancar..roger2 ler kitorg kalu dah deliver

Am said...

FS dah sampai farah.. thanks sbb link to blogshop aku ;)

CikPuanHaLia said...

yeyeah..tak lama lg bby nk kuar.

Good luck farah, semoga semuanya selamat dan dipermudahkan. Amin

misha.w said...

cantiknya almari afif.

btw farah, all the best to u & adik baby. insyaallah dipermudahkan semuanya..:)

Eliss Mie said...

semoga dipermudahkan urusan.amin

Cik Puan Diksu said...

berapa harga almari kat ikea tu?

Awards ~~thank you!