Wednesday, September 19, 2012

My life as a mother of 2 heroes...

Assalamualaikum..

Lamanye nak tulis pasal topik ni tapi asyik bertangguh je sampai akif dah masuk 3 bulan pon..

Alhamdulillah lepas 3 bulan baru rase mcm boleh tarik nafas lega sikit sebab dah boleh atur dan susun masa dengan betul..takde kelam kabut sangat macam mula2..tapi everything kena set early.kalau barang2 anak and baju kerja malam kena siapkan..atleast pilih mane yg nak di pakai n bawak masuk dlm bag.

Pagi pergi kerja saya akan kluarkan 5 botol EBM...1 untuk panaskan pagi tu incase si akif melalak time bersiap and then 4 botol lagi bagi babysitter..rules yang saya buat..if kluarkan 5 masuk balik 5 botol..kalau tak stok memang akan susut tanpa sedar..now stok susu  akif maintan dalam 40 botol lagi..cukupla if ade emergency nak outstation ke tetiba kan..kerja macam saya ni bukan boleh kire

Pagi2 saya akan siap mandikan akif hari2 sebelum hanta bbsitter..ni memang saya willing nak buat..bukan bbsitter suruh pon..afif ,daddy die la uruskan..lepas setel hanta diorang ke babysitter and sekolah..baru dapat pergi keje dengan tenang.

Kat opis..saya akan pam sempat pon 2 session je..tapi 1 session boleh dapat 10oz means 2 botol susu..so bawak balik dalam 4 botol selalunye..kat rumah time malam,saya akan pam 1 botol lagi..Akif ni demand tinggi jadi susu memang banyak..tak sampai 2 jam sure breast dah bengkak..malam pulak die jenis tido lama..so dapatla pam susu tu.

tidor malam saya pon dapatla plus minus dalam 6 jam sebab akif akan tido pukul 9-10 malam lepas tu jenis bangun sekejap untuk menyusu je then sambung balik tido sampai pagi..sebijik macam afif dulu..rasenye anak jantan ni pattern tido hampir sama kot..abang afif plak kalau tido dah memang tak bangun2 sampai la pagi.

Tapi ade satu la perangai akif yang kontra dengan abang die..jenis tak suke berjalan sangat..kalau bawak berjalan ade jela tak kena..mase raya ari tu setiap rumah kot melalak..tapi once masuk kereta elok je..stress mak! hahaaha mama die dahla kaki jalan..tengok gamba kat bawah  mase attend wedding kawan..punyela besor mulut melalak..padahal tempat tu beraircond..takdela panas pon..kalau afif dulu..time huru hara pon die boleh tido kat rumah orang.




Kat bawah ni plak video saya ambik masa afif sibok tengok boogie show dekat cbeebies channel..adik die pulak jadi penonton..time maghrib biorkan budak berdua tu kat depan tv je senang so that saya leh semayang kejap,mandi and masak ape yg sempat.


video

3 comments:

atulhani said...

pam la selagi boleh hihi.. dulu cara aku bekalkan ebm, aku keluar frozen ebm 10oz, , fresh ebm 10oz untuk baby 10oz..bekukan 20-30oz. tapi zaman tu dah berlalu.. skang bekukan 10oz je, kluarkan frozen ebm 20oz.. stok dah berkurang.. huhu

CHeeSYaNa said...

Rindu nyer nak breastfeed.. Farah, if ko bagi 5 botol tapi tak habis, ko buat apa erk? bagi die botol time malam?

Farah said...

atul:itula kena merajinkan diri untuk pam..setakat ni tula yg mampu.

yana:depends kalau still beku,aku masukkan dlm utk thaw so that esok pagi boleh panaskan n minum.kalau dah cair aku habiskan botol tu time malam.

Awards ~~thank you!