Friday, September 14, 2012

Si keding dan si debab

Assalamualaikum..


Rindunya dengan blog sendiri..memang keadaan diri sedikit huru hara lepas cuti raya..macam2 hal terjadi..kalau sapa yg ade follow saya kat twitter tu tahula kes adik saya kena buli kat asrama sampai hospitalized..tapi bende ni taknak cerita panjang lagi sebab dah jadi kes polis and masih dalam peringkat siasatan..harap2nya cepatla selesai..dan adik pon tengah stage recovery dari trauma.

Akif pulak saya dah ambik semula dari mak..seminggu lebih jela hanta kat mak lepas tu saya merayu babysitter abang afif yang 1st dulu mintak tolong jaga akif untuk bulan ni sahaja..nasib baikla die nak.mane tahan jauh lama2 dengan anak..satu malam pon tak boleh tahan..asyikla teringat budak debab tu..lagipon kesian kat mak..nak jaga adik yang tak berapa sihat lagi and nak jaga akif sorang2.

Tapi sangat syukur pada tuhan..walaupon banyak masalah dan huru-hara..kami masih diberikan kesihatan yang baik..syukur masih diberikan nikmat yang paling berharga dalam hidup.kalau sakit satu bende pon tak boleh buat.
My world

Now anak-anak semua dengan saya..badan memang letih tapi hati senang..sangat tak sabar nak tunggu saat balik kerja dan sampai kerumah sebab nak gomol budak 2 orang tu...yang Afif makin lama makin meninggi..keding dah nampaknye sebab  berat maintain macam tu tapi tinggi je bertambah..hmm ade tips tak nak bagi anak keding macam ni debab sikit? nak kata tak makan..selera makan die normal..maksudnye time makan die makan la..tanye teacher kat skolah pon katanye Afif makan macam biasa..

Perangai caring and penyayang makin menyerlah..kalau mama tengah sembahyang n adik nangis..die la tukang bagi susu (sy memang prepare 1 ebm untuk minum time maghrib sebab waktu sembahyang singkat jadi takut terlepas )..tukang selimut adik kalau sejuk.boleh harap dah.

Yang Akif pulak makin debab..dah masuk 3 bulan pon..last timbang masa die 2 bulan berat dah 6.8kg ok..haa ni next week checkup 3 bulan..saya boleh jamin berat die nak masuk 8kg..haaa ni belum makan lagi.
kalau minum susu, sekali minum mesti 4-5oz..kadang2 boleh minum 2 botol sekali..tapi lepas tu die akan tido 4 jam tak sedar2..dah pandai berborak plak tu..n sekarang ni kalau tengok saya pakai tudung die dah tau dah excited sebab ingat nak bawak die kluar jenjalan..budak debab ni memang suke jalan2 ok..dalam kereta mata meliar tengok keluar tingkap

Sekali pam session memang akan dapat 2 botol sekaligus..thanks to FS..i lap u!

 Ni mase nak anta Akif ke rumah mak semalam sebab bbsitter ade appointment kat hospital..penuh ruang carseat tu hahaha
Akif pon macam afif dulu..kena duduk carseat dari newborn ..Afif dah 3 tahun dah pandai  kluar carseat sendiri jadi memang takleh nak kawal. la bab tu..setakat ni paling jauh pernah drive sensorang dengan anak2 ialah dari rumah mak klang- kota damansara..ambik masa dalam 40 minit- 1 jam  tengok pada keadaan trafik..Akif saya terpaksa letak kat depan eventho sebenarnye tak recommended sebab kereta jenis ada airbag..tapi susah la plak nak managed kalau letak die kat belakang..EBM saya prepare siap2 sebotol untuk diminum..so kalau melalak..saya sumbat je dengan EBM hehe.

Oklaa banyak ni sempat taip..dah nak balik dah ni..Selamat Hari Malaysia!




2 comments:

azzamoro said...

debabnyeeeee wehh..rase nak gomol2 hehe

Nurhayati said...

semangat akif. sedap tgk badan dia. berat dah dia ek. beza benor ngan ariq. dia 5kg je tp tu pun nauzubillah penat dukung huhu

Awards ~~thank you!