Monday, October 1, 2012

Supplements

Assalamualaikum...

I were a bit worried bila berat Afif turun lepas raya dari 13.4kg to 13.2 kg..umur dah nak masuk 4 tahun berat maintan 13kg.. jenuh bagi makan tapi takat tu jela jugak beratnya..tinggi bertambah which makes him look thinner..yela dah sampai nampak tulang selangka..tak ke risau..

Bukannye Afif tak makan lansung tapi portion yang dia makan tak memberansangkan sekarang..makan nasi dah la sangat slow..kunyah 44 kali dulu baru telan.  kalau suapkan die sejam la baru habis.kalau suruh makan sendiri lagila teruk adela 3 suap je kot masuk dlm mulut pastu kata dah kenyang..kalau bagi nugget/sosej semua tu lajula jugak makan tapi tak bolehla bagi selalu..fruits die still suke sebab tu kat rumah ni restock je fruits kalau habis especially mangga dan anggur..2 buah ni memang favourite dia.itu pon saya dah cuba variety kan makanan2 dia..masakkan pasta..kadang2 balik keje dah tak larat sgt nak masak belikan die wantan mee or kuey teow (ade 2 restoran cina muslim yang buat kuey teow tak pedas and not so oily) takut die dah bosan dengan nasi ayam..makan tu makan jugak but like I said earlier..portion yang dia makan tak banyak.

So lepas buat survey kat kawan2 dan google baca review semua..we decided to give Afif Pediasure as supplement.Ini  memang tujuan untuk naikkan berat..saya bancuhkan setiap pagi (ikut sukatan macam dekat tin) during breakfast and malam before dia tido.Afif still taking his breakfast,lunch,minum petang dan dinner macam biasa.

Mula2 risau jugak takut die taknak minum,tapi pujuk punya pujuk,puji2 sikit..haa habisla secawan..dah 5 hari minum setiap pagi dan malam..naik 100gram berat die..ni isi 1 tin Pediasure yang 900g tu dah tinggal separuh..1 tin cost us about RM 70++...hmm ni sebulan rasenye perlu beli atleast 3-4 tin..nak beli tin besar terus tak jumpa pulak yang perasa coklat..ade vanilla je..takpela untuk anak..nasib baik adik dia still fully breastfeed..so takde kos untuk susu.

Rumah kami penuh supplement..yang 2 besar tu supplement husband..kate nak dapat badan gedang kan..kena la minum supplement jugak haha..
kat luar tin pon ada sebut  "catch up growth"..harapnya berat afif naik banyak la dengan supplement ni.

p/s: mak2 mana yang bagi pediasure kat anak,does your child become hyperactive?afif macam susah nak tido bila minum ni sekarang..pukul 10 malam pon mata segar bugar ajak main.


9 comments:

Anonymous said...

Salam :), anak I no 1 always ade weight problem dari kecik lagi smpi sekarang. always below the progress chart. pegi jumpe paed mase die 3,4 yo. and mmg dr cadangkn macam2 termasuk lah tukar susu tapi bile I pk2 balik rase macam ok kot. just go with the flow. mase die 3,4 mmg susah gak nk tgk die makan. tapi bile maik besar makin ok die punye selera makan. n still badan die mmg x naik2. mane2 pergi orang kate x makan lah ape lah. sabar aje lah mama die ni. nak buat camane kn, diam aje lah. trace back your instinct kot. mcm my daughter tu mmg lasak sikit. just 2 cents from me. :)

mamamarina

Anonymous said...

kak farah, muadz since umur 1 tahun dah minum pediasure..dia minum vanilla..biasa saya beli yg tin besar rm134..saya beli kat kedai ubat cina (sensei)murah sikit..kalau kat Telok saya beli kat kedai sederet dgn masjid..kedai tu jual pampers & susu je..

-Nurul-

Eliss Mie said...

anak aku pun x naik2 berat dia tahun ni tapi 17 kg dah. sebab dia kalau mood x makan, satu hari tak makan. bila makan, satu hari makan sampai muntah :p hahaha.

M@y said...

Salam,
Try amik mealshake shaklee..sy bukan ajen tp anak2 sy de prob badan x naik gak. Lepas amik mealshake tu Alhamdulillah berselera..badan masing2 pun dh nampak berisi. Asyik ke dapur je mintak makan ;p

Nida Mohd said...

Dulu anak saya yang sulung pun pernah ada masalah berat badan sampai tiap2 bulan kena pegi check sbb klinik gomen kan..lps tu doc suggest minum pediasure la, tapi sebab mahal ckit kan hrga dia..saya tak try pun, saya bagi anak sustagen..alhamdulillah, masalah berat dia beransur pulih dan naik sejak dia minum sustagen..lega sangat2 masa tu sbb klinik dah suruh refer hospital takut anak saya ada masalah talasemia..

ShilaShower said...

adam minum pediasure skarang. sbb dia eczema kan, so doctor suggest ni sbb lactose free. berat nampak naik sekilo, tapi yesssssss tido ya ampunnnnn lambat. kul 12! ke sbb rasa vanilla aku pon tatau lah, tapi bangun pun kul 11 ler. ahaha so aku biar je lah

Puteri said...

Farah,

Ilhan pun minum pediasure tp bukan sebab dia underweight tp sebab dia picky eater. Dia minum yang vanilla flavour.
Yes sangat hyper sebab sedia maklum formula milk kan byk gula. I usually try my best not to give him the milk dekat2 bedtime.Siang2 je.

Now adik dia Zayyan is underweight. Paed recommend Pediasure jugak. Buat adik fully bf so dia refuse other white milk. I try choc milk baru dia nak tapi tu pun kat taska je minum. With me mmg dia reject. So far adik belum menunjukkan tanda2 hyper.

Paed also recommend Zayyan take Appeton with Lysine to increase his appetite.

Maybe u can try mana tahu berkesan utk ur son.

kusuma said...

hai farah...

sum agree dgn may... my daugther amik meal shake(shaklee), tp amik sebelum tido... alhamdulilah, skg dh masuk 3tin.. kalo makan tue, x mcm dulu lagi... berat pn nmpknyer mengikut umur dia... x hyper, before 10pm, dh nganto, on time..

Min Aina Ila Aina said...

Anak saya pun ada masalah sama. makan banyak juga tapi berat takuk tu je. Nak cuba meal shake tapi risau pulak kalau dia taknak minum. Macam mana rasa meal shake tu ye, sedap ke?

Awards ~~thank you!