Sunday, November 18, 2012

Afif Legoland Adventure!

Assalamualaikum...

Tak sempat nak tunggu hujung bulan..tengah2 bulan dah jejakkan kaki kat sana..kami ke johor bukan semata2 nak ke Legoland je..kami bawak mak saya sekali yang berhajat nak ziarah kakak dia dan juga sorang mak sedara yang dah sebulan terlantar di hospital kat sana..jadi menyelam sambil minum air la ni.

Bertolak dari KL pukul 4.30 pagi..sampai di Pasir Gudang (rumah kakak mak) around 9 pg..lepak2 kejap..mandikan anak2..pukul 10pagi kami gerak ke Nusajaya..sesat barat kejap.. rupenye Legoland ni kat hujung2 Nusajaya..lepas tu signboard die nak dekat2 baru ada..sampai dah pukul 11 lebih..beratur lagi beli tiket pulak..punye la panjang q..tapi sebab kaunter banyak..so agak lajula..pukul 12 baru masuk.

Sebab ramai yang advise kata Legoland panas (terima kasih yang tinggalkan komen)..so saya tinggalkan Akif dengan mak saya..kesian pulak nak bawak si debab tu..die dahla tak tahan panas berlengas..mau mengamuk je nanti..actually saya mmg pernah jejak Nusajaya ni..sebab dulu penah ada projek kat sini..tapi tu 4-5 tahun lepas laa..tak sangka development kat situ agak lembab (sorry to say)..kalau tengok tak jauh beza keadaan dengan 4-5 tahun lepas.masih padang jarak padang tekukur lagi.

Do's and don'ts :

1. Pakai baju nipis dan yang serap peluh..kat sini panas berlengas..maybe sebab dekat dengan laut.
2. Kalau tak pakai kupon/voucher..better beli tiket online..kami dapat voucher free 1 adult 1 kid..sebab tu gigih beratur..kami ada 2 voucher jadi ajak adik bongsu saya sekali..jimat RM220.
 3. Bawak payung/stoller untuk budak kecik..memang Legoland sediakan stroller tapi kalau org ramai stroller pon tak cukup.
4. Baca arahan pada setiap entrance game..jangan nak marah2 staff Legoland tak tentu pasal sebab anak hangpa dah penat2 beratur lepas tu tak dapat main sebab tak cukup tinggi atau terlebih umur (banyak sangat drama mcm ni kat Legoland hari tu..memalukan ok!)
5.Most game kat Legoland ni start dengan ketinggian 100cm dan 120cm keatas..Afif ngam ngam 100cm..so dapatla main banyak game jugak.
6. Makanan dan minuman dalam Legoland adalah 4 kali ganda mahal..nasi ayam 5 ringgit boleh jadi 18 ringgit.dahla tak sedap!Next time bawak makanan sendiri jela yer.
7.Ramai yang bawak baby tp pada saya kalau ada option boleh tinggalkan baby better jangan bawak sebab panas sangat..tapi yang bagusnya Legoland ni banyak tempat berteduh dan tempat rehat..surau,toilet semua selesa dan bersih.

Beratus gamba ambik,,tapi upload sikit je..kang muntah plak orang tengok hahaha

 Afif paling excited bila sampai.
Tu kat belakang tu beratur nak beli tiket..
1st ride yang kami naik..setengah jam tunggu ni!siap dapat tengok drama free plak time beratur..ntah kerabat mana nak naik ride without queuing..kalau nak sangat dapat special treatment buatla proper way..ni mak bapak yang teman2 anak diorang beratur marahla..punyela sabar semua orang tunggu giliran masing2.tetiba ada orang potong q pulak.
 Happy daddy
 Legoland Express..pusing2 satu legoland city
Tak cukup tinggila nak oii...awak tu 100cm je..mak usu dengan daddy die la sakan main ni.
 Miniland
 Yang bes kat Legoland ni..ade banyak game boleh main 1 family contoh macam Rescue Academy..bersungguh daddy and afif pam air nak padamkan api.
Legocity Airport
 Beetle Bounce..suprisingly Afif tak takut la plak naik bende ni.

 Junior Driving School..Afif bawak Nissan Latio jugak hahaha
Keluar dari Legoland before 6pm..habis berlengas2 badan..dalam kereta semua pengsan..mama yang drive balik Pasir Gudang.

Walaupon panas berdenting kat sana..tapi game dia bes2..so definitely we will go again..tapi tungu Afif tinggi sikitla cecah 120cm hahaha..banyak game yang kitorang tak sempat nak explore sebab tengok ramai sangat orang beratur..so next time nak avoid pegi time cuti sekolah eventhough kami pergi ni hari Jumaat (bukan public holiday) tapi still ramai orang.


6 comments:

FaznFaz said...

ko pegi panas???? aku pegi hujan wehhh!!!! dgn anak2 berhujan bagai, blk kl terus demam!!! hahahha!!!! anak aku stress sbb x lepas tinggi nak naik roller coaster!!! muahahahahha!!!! aku pun stress gak sbb x leh naik ride sbb preggy... hahha!!!

tp kan, aku rasa, kalu duk johor, berbaloi gak amik annual pass tuh, free jer leh datang.... tp sbb duk kl, tunggu laaa semua anak cukup tinggi baru datang balik....

mariaariffbaby.com said...

mmg seronok kan legoland tuh
kami baru p 2x as amik annual pas. but mmg kena tabah skit bawak budak tecik :D

kita hari tuh pun ada buat entry pasal legoland ni
http://mariaariffbaby.com/2012/09/03/some-recommendation-for-improvement-of-legoland-malaysia/

adianiez AIDA said...

plan aida nak gi januari depan terpaksa batal. asben kata, tunggu izzat besar skit lagi... nak gi hello kitty land skali nanti ;-)

semut-terbersin said...

huish nampak sikit je org beratur tu farah..aku pi khamis lepas, lagikkk pannnnjaaaangg queue! silap kitorang tak check plak rupe2nye khamis tu johor cuti! caiss! lagik berjam2 kitorang beratur nak main!tp nasib baik kitorang dah kali ke-3 pergi..

untung afif tinggi sikit..aariz 90cm++ tak cukup gak tinggi dia..sian! banyak gak tak dapat main..

eh next time kalu nak pi, ajak kitorang!ajak mancet skali! dia pon sebok nak pi legoland gak tu.. pi ramai2 baru syiok kot kan? ada laa geng si aariz nanti..

hilangkan bau ketiak said...

bestnya, teringin nak gi ke sini..

Farrah said...

Bestnya pergi dengan anak2. Saya belum sempat ke sana lagi...

Awards ~~thank you!