Tuesday, January 15, 2013

Power pumping kaedah berkesan untuk tambah stok susu

Walaupon ni dah anak ke dua yang breastfeed tapi ni first time saya buat kaedah power pumping sebab stok susu memang dah tahap kritikal dan demand dari Akif tak berkurang eventhough dah start solid food..stok hari jumaat minggu lepas tak sampai sedozen maybe sebab saya period and lagi satu last week agak bz saya terskip sesi mengepam waktu pagi untuk 2-3 hari..ha hamikk terus drop supply susu aku.

Apa power pumping tu?

Power pumping involves using regular pumping techniques and setup, but in a unique way. The idea is to mimic a baby who is nursing frequently to increase a mother’s supply, as is common in the nursing relationship during a growth spurt. To power pump, hook-up as you would for a normal pumping session, pump for 10-20 minutes, rest 10 minutes, then pump another 10 minutes, then rest for 10 minutes, then pump again for 10 minutes. The mother does this for about an hour, once per day, to increase supply.

Itulah yang saya buat start weekend lepas..pam 10 minit (double pumping) rehat 10 minit dan pam lagi 10 minit sampai cukup 10oz untuk kedua2 botol..untuk sabtu dan ahad..saya dapat kumpul almot 23 oz susu..kira banyak la ni sebab bear in mind during weekend saya kena direct feed akif juga..saya pam susu masa akif dan kenyang makan dan tido.selalunye without power pumping during weekend saya hanya dapat kumpul paling banyak 10 oz.




Stok susu hasil power pumping during weekend


Stok kembali meriah..hehe..saya still continue lagi power pumping until today..atleast sampai seminggu la nak generate balik demand susu tu kan.



One happy customer

Trust me..kaedah ni memang sangat membantu untuk boost up balik susu..cubalah kalau tak percaya.

3 comments:

CikPuanHaLia said...

Thanks for the info farah. Aku mmg risau x blh buat stock since kali ni susu tk byk sgt. Hanya dpt 3oz utk satu sesi (both brst)..huhuhu

atulhani said...

aku penah wat gak.. tapi skang dilanda kemalasan huhu

Elyn Sani said...

nanti aku berguru dengan ko ek. aku pun dah lupe cemana dulu zaman aku bf wafiq ekekek

Awards ~~thank you!