Wednesday, July 3, 2013

17 weeks.. bye bye morning sickness

Alhamdulillah..baru ada kesempatan nak update blog yang dah bersawang ni hari ni..

Sejak masuk minggu ke 15 ,muntah - muntah dah hilang and masuk mingu ke 16 loya pon takde lansung.fuhh..rasa lama sungguh nak habiskan fasa mabuk tu kali ni...now tengah happy enjoying my pregnancy sebab boleh makan macam2 dah hahaha 

Berat pon dah bertambah..masa mabuk teruk tu berat hilang 5kg..now dah naik mendadak sebab makan pon boleh tahan banyaknya..okla nak update sikit pasal life 2 bulan menghilang ni kan.

1. Akif dah 1 year!!yeayy budak debab yang berat dah 12 kg tu dah pon setahun..kalau pi mana2 semua tak percaya dia setahun sebab die besar macam budak 2 tahun.Baju die sekarang pon kami beli saiz 2 tahun.Celebrate birthday kat rumah tokma di Terengganu sebab masa tu saya baru je sihat.tak larat la nak buat party besar2..buat kecik2 je dengan family.takpe nanti akif 2 tahun insyaAllah kita buat party besar2 sikit sekali dengan abang and adik. tak lama lagi dah nak jadi abang Akif ..makin meriah la rumah kita.


2. Abang Afif pulak berat maintain tak naik2...16kg je..tu pon kadang2 kena paksa makan..kalau larat saya suapkan..kalau dapat masuk 10 suap dalam mulut die tu macam dapat menang loteri la  happynya..cuba jugak pelbagaikan lauk kat rumah (yer saya dah start masak semula ) tapi tula sedey btul tengok kuantiti dia makan. cuba kalau bagi junkfood..aiiihh cepat aje licin. 

3. Baby dalam perut dah masuk 17 weeks..almost half way to go..Alhamdulillah baby sihat dan keadaan baik.Dah scan last week..insyaAllah mungkin yang kali ni gegirl kata gynae...tapi apape pon semua kuasa tuhan.saya pon tak beli apapa barang lagi..tunggu sampai masuk 7 bulan nanti la baru start nak membeli .Barang2 macam breastpump,carseat ,stroller semua ada dan masih elok lagi..even barang2 confinement pon ada lagi separuh elok boleh guna..cuma nanti nak beli jamu dan bengkung yang baru..kalau betul baby girl maksudnya baju2 abang die memang totally takleh pakai.so kena banyak borong baju la nanti.

4. This time bersalin saya decide nak berpantang sendiri di rumah..Afif dah besar dan takdela susah sangat nak urus..Akif saya hantar balik Terengganu sebulan sementara nak sihat balik..jadi saya cadang nak ambik confinement lady untuk seminggu atau 2 minggu untuk jaga and urut saya time  pantang..boleh bagi cadangan cofinement lady yang elok? dah kena start booking dah kot ni kan sebab bulan 12 ni dah nak bersalin.

5. Pregnant kali ni saya macam pemalas sikit..bukan pemalas nak buat kerja rumah..tapi pemalas nak keje kat opis hahahaha..pastu badan saya cepat sangat penat..so kerja2 rumah saya biasanya buat pagi2..kalau masak pon awal2..pastu saya rehat dan tido..malam pon tido awal..pukul 9.30 paling awal and pukul 11 mlm paling lewat..nasib baik budak berdua tu jadual tidonya awal..Akif mula2 memang jenis tido lewat..tapi sejak saya mengandung ni ajar la dia tido awal dan Alhamdulillah kadang2 pukul 9 dah tumbang penat sangat agaknya main dengan abang.Tengah2 malam ada la bangun sekali atau 2 untuk minum susu..tapi pastu lena balik sampai pagi.Betulla..Tuhan takkan uji kita kalau kita tak mampu..dalam tak larat nak jaga anak2 kecik dengan keadaan badan yang cepat letih ni..Tuhan permudahkan tempat lain.Alhamdulillah.


Okla nak pi makan jap...kalau rajin saya update lagi maybe next week haha..gile pemalas skang nak update blog.







2 comments:

hijauoren said...

alhamdulillah ... mmg betol Allah hanya akan uji kite ikut kemampuan kite... mcm aku pun .. tiap kali laki aku p outstation, anak2 aku ok je pg2 and tgh2 mlm xde la meragam bagai nak tidokan pon senang.. cuba kalo laki aku ade, mcm2 peel nak kene layan b4 tido mlm n sebaik shj bangun pg.. sbb Allah tau kalo Dia uji aku waktu laki aku outstation mmg nangis la aku hohoho

littlehumblelynn said...

Hi Farah

Lama betul sy x jgk blog nih,samaler kita preggy thn nih..bila due?

Awards ~~thank you!