Thursday, September 5, 2013

Priorities

Assalamualaikum.

Nampaknya cita2 nak update blog setiap minggu tak kesampaian..paling sempat pun dapat update sebulan sekali hahaha tu pun terpaksa curi2 masa kejap masa kejap masa working hour (matikla kalau bos baca ni hahaha)

Sebab utama jarang update adalah MASA!!! yup masa itu bukan emas je..berlian,permata hahahah..i have to set my priorities..kalau tak memang tak terkejar semua bende and badan penat sia2 je.

Lepas raya..fokus balik kerja..kerja sungguh2 sebab nak meet target sales yang ditambah2 plak..dahla nak mencarik sales pon semput..tambah lagi dah tengah2 tahun ni..but anyhow..Alhamdulillah murah rezeki..projek ada je masuk..tak kira besar ke kecik ke..tapi tulah nak mengejar project delivery sampai close tu yang penat.

Lunch hour saya gunakan untuk nap sekejap..dapat 15 minit pon jadikla..perut dah besar and saya pon jadi cepat penat so perlukan rehat secukupnya..kadang2 husband ajak lunch date kejap..jumpa kat restoran terus (dia naik motor so senang nak merempit sana sini) ..tujela masa peaceful berdua kan..nak borak heart to heart..gossip (yup kami melayan gossip artis/office) kah kah kah..kat rumah dedua balik pon dah penat tak sempat nak borak lama2 pastu tido..husband pon penat juga tolong apa yang patut and mana kerja rumah yang saya tak sempat macam sidai baju,cuci pinggan mangkuk.

Sebulan sekali saya akan panggil maid on weekend untuk cuci kipas,mop bawah katil and mane2 tempat yang rasa saya tak larat nak besihkan ,cuci toilet and tingkap. Kalau sempat maid ni siap tolong lipat baju lagi.okla berbaloi bayar pon.

Top priority sekarang ialah family...kerja ofcourse la kena siapkan..tapi syukurla kerja flexible hour..kadang2 tak masuk opis pon sebab satu hari sampai 2-3 meeting kat tempat customer..Tu pun sedaya upaya balik awal..malas nak bersesak2 sebab kaki pon dah start mengembang dan bengkak.Balik terus prepare food for dinner..still prefer makan rumah selagi saya larat masak ni.then melayan homework afif sambil suapkan akif makan..main kejap dengan budak2 tu atas katil then kol 10 semua kena tido.

Lepas anak2 tido kadang2 saya hadap laptop kejap sebab nak balas email and siapkan proposal yang tak sempat nak siap kan kat opis.so memang takde masa la kan nak update blog dah hari2 pastu saya pon join diorang tido..I'm wondering macam mane orang yang kerja+anak ramai boleh plak update blog tiap2 hari..pastu bukan 1 post je..lebih 2-3 post satu hari..hebakkkk!

For me,as full time working mother..memang kadang2 ada masa rasa nak berhenti kerja duduk rumah jaga anak je kan lagi2 bila anak pon dah makin ramai ni (zaman ni 3 consider ramai la kan?)..tak larat nak kejar semua bende..but then kalau kita set priority apa yang perkara yang kita betul2 kena buat and perkara2 yang boleh di tolak tepi dan tak perlu buat insyaAllah kita takdela rasa beban sangat..oh ya one more thing husband pon kena main peranan...saya memang mengaku saya bukan superwoman haahaha. so saya memang tak larat nak urus rumahtangga dan anak2 sorang .Alhamdulillah tuhan bagi saya partner yang sangat memahami dan bertolak ansur.

6 comments:

syue wana said...

masa sekolah dulu tanya cita2..
xde sorang pun kata nak jadi suri rumah berjaya..heheh
la ni sy pun impikan duduk di rumah xyah keje..hahah

jom singgah..
untuk tambah ilmu didada
dan ada sesuatu yg istimewa
www.freevitamin.my

Rose Azadir said...

Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

yatie chomeyl said...

sama lah kita. i pon priority skrg pada family & anak2, dh xsmpt nk update blog smp 30 entry sebulan macam dulu2. skrg dpt 3 entr sebulan pun dah cukup bagus hahahha

lily lotus said...

saya pun dah jarang update blog. memang priority kat keluarga jer. lagi2 as a working mom. apepun semoga selalu happy dengan family..

Diyana said...

Saye lg lameeeee x update...xsempat....uuuu

Diyana said...

Saye lg lameeeee x update...xsempat....uuuu

Awards ~~thank you!