Tuesday, February 9, 2010

Tips mengempiskan perut selepas bersalin c-sect

Tiba-tiba saya teringatkan kata2 tukang urut yang mengurut saya hari tu..tengah2 die urut perut saya ..die tanye bagaimana saya berpantang tempoh hari sebab perut saya tak macam orang bersalin c-sect .katanye..selalunye orang yang bersalin c-sect ni perut susah nak turun balik..die pernah mengurut orang yang pernah bersalin c-sect..badan kurus tapi perutnye masih macam orang mengandung 3,4 bulan..ekeke ade sedikit bangga la kan sebab kire tukang urut tu puji la perut saya tak buncit.

Nak kata perut saya flat takde lemak lansung tu memang tipula kan sebab nak dapatkan perut yang flat means you body must be really2 fit (fit macam badan cameron diaz tu)..saya ke gym pon tidak..setakat workout (sit up ) kat umah je dan jaga pemakanan saya untuk mengelakkan perut menjadi flabby dan bersparetyre..yang penting saya tak perlukan bantuan corset atau girdle bila saya nak pakai baju kebaya atau baby T..actually saya memang takde masalah la bab mencarik baju ni hahaha


Ok berbalik pada topik..semasa mengandung lagi..saya dah ade strong will untuk berpantang secara berhemah means takde nak skip2 atau ngelat2 la..sebab saya sangat2 takut kalau saya tak dapat balik shape badan saya yang dulu hahaha serious makcik takut gile!bagus jugak ade perasaan takut tu sebab die buat saya bersemangat untuk berpantang..

masa ni berat saya dah mencapai 70kg! now 52 kg lalallalaa..



lagi satu saya dah tengok sendiri bezanye makcik2 saya mengelat mase pantang dulu dengan mak saya yang berpantang dengan strict..mak saya dah berumur 50 tahun masih maintain lagi berniaga dan buat kerja rumah sendiri tanpa bantuan maid..makcik2 saya plak umur 40 dah bising2 cakap badan masuk angin la..cepat letih la..see! ade sebab kenape kite perlu berpantang..kalau tidak, takkan la orang2 dulu cukup menitik beratkan amalan berpantang ni.



So bila saya dapat tahu kena belah..first thing yang saya risau adalah PERUT ku!!! macam mane nak kempis cepat ni sebab selalu sangat dengar cerita orang bersalin c-sect takleh bengkung sebab tu perut diorg susah nak turun huhuhu..



Tapi alhamdulillah..tukang urut saya mase dlm pantang dulu tu agak moden..die yang advise sebenarnye orang bersalin c-sect ni boleh je di bengkung dan di urut...

so kat bawah ni adalah perkara2 yang saya buat mase dalam pantang dulu untuk mendapat perut macam anak dara balik..



1. Berbengkung siang dan malam sampai habis pantang..tapi saya start lewat sikit..lepas seminggu lebih bersalin baru saya start..sebenarnye kalau ikutkan hari ke 3 lepas kluar spital tu dah leh start bengkung.



-Saya hanya bukak bengkung tu time mandi dan buang air je..tidor pon dengan bengkung!

- Saya sapu krim pati halia sebelom guna bengkung tu..lepas tu lapik keliling pinggang dengan kain batik kemudian berbengkung

- Bengkung yang saya guna plak jenis strap-on...bukan yang kena ikat2 lilit2 tu yer..mak saya beli kat kedai farmasi tak silap harga dalam 25 ringgit je.



2. Jaga makan dan diet



- Makan makanan orang berpantang...kurangkan makanan berminyak...yang goreng2..masak lemak elakkan..jangan bedal nasik lemak dalam pantang..hahaha

- for BF mother..jangan buat alasan untuk melantak sebab susu saya banyak jugak walaupon saya hanya makan dalam 1atau 2 senduk nasik je untuk lunch ngan dinner..breakfast dan minum petang plak dengan biskut kering dan milo..saya masih lagi boleh buat stock susu.



3. Berpantang minum ais/sejuk selama 100 hari lepas bersalin.



Yes i did it! saya tak minum lansung air sejuk..even air tembikai pon tak minum sampai skang..tebu lagi laa..panggil la saya oldskool tapi saya bangga dengan hasilnye..serius..like i said..ade sebab kenape orang2 tua suruh berpantang.



4. Breastfeed your baby!

Ia membantu mengecutkan rahim anda dengan cepat..so maksudnye membantu mengempiskan perut anda dengan cepatla jugak kan..plus it also does help me to lose weight!

So pada saya..untuk mendapatkan perut kempis selepas bersalin c-sect..yang paling penting adalah penjagaan diri kita semasa dalam pantang..saya nasihatkan janganla ngelat2 masa dalam pantang..berpantang la dengan elok..kalau setakat kluar rumah sekejap maybe ok..tapi bab pemakanan tu elok la di jaga sebab perut yang buncit adalah di sebabkan lebihan2 lemak di badan anda hasil dari pemakanan anda sendiri..ok maybe ade yang cakap yela anak baru sorang memang la perut tak tebal lagi..hahaha yela sebab anak baru sorang la saya jaga betul2.cuba kalau anak dah berderet2 pastu tak jaga plak..lagi worst!bagila pakai baju mahal mane pon..tapi kalau bab perut tu membonjol kan dah tak cantik rupenye.

ok to all new mother..selamat berpantang..semoga kite dapat kembali bentuk badan macam sebelom mengandung/anak dara dulu k!

17 comments:

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

yerp..setujuuuu!!! mmg kena b'pantang dgn penuh disiplin klu nk dpt yr figure back..

me, myself duk b'pantang kt umh mak dlu..mak sgt lar tegas bab2 pantang nie..ant. yg i kena buat tym pantang:

1. b'barut herba + bengkung 10meter 24 hrs per day..

2. b'tungku 4-5x per day

3. b'stokin 3 lapis..rambut tonjet

4. 44 ari x kuar umh lngsung

5. pantang mnum AIS lbh 2 thn (smpi skg msh x mnum air kelapa muda)

alhamdulillah berkat ikut ckp mak, dh kurus blk..perut pun flat (skg pkai jeans size 24 dgn bntuan belt).. hehe.. mmg bagus sbnrnyer ikut pantang btul2 nie coz mak slalu ckp bdn nk pkai lama..mybe skg kite x sakit ape2 but tnggu lar 5-10 thn lg.. tym tue bru lar skit segala urat sendi bagai klu x pntang btul2.. hehe..

senioritasara said...

topik yg mmg best!sbb i pon sama.stress lepas bersalin c-sect.but alhamdulillah...pantang 100 hari tu n also krim limau halia mmg menolong....anyway....yg penting kena positive.mesti nnti slim

Elyn said...

aduh tak csec pun perut berlipat camne tu farah?? nampak sgt mkn dh tak jaga sekarang ni. btw jeles tgk perut u flat tau!!

Jiji said...

gila hebat ko.. aku stokin masuk tengah hari dah tanggal (tp ni hujung hujung laa hari ke 30 keatas)

fizamior said...

aku pantang sama mcm ko... haha!!!!
tp aku xblh nk tahan nafsu mkn aku tu la..aaaaaaaa!!!!!!!!

mummy_adam said...

wah jeles nie... sbb perut i dh start membuncit.. hahaha.. benci n buruk

Foxy Farah said...

comelnya u 9months tu. mcm tak percaya je. now u slim giler! mcm model :)

eiNa said...

tahan tu bengkung masa tido..huhuuhuu..

Ummi Salsabila said...

farah,i buat sume tu ms pantang.mmg jaga btol.except pantang ais /air sejuk smpi 100hari.hehe.tak tahan btolla..

BF mmg wat kite slim kan.:)

Lady of Leisure said...

tabik spring sama farah.. uwa nak jugak berat 52 ... hehe..

MeL MikaiL said...

wow wiii tips berpantang yg sgt useful utk mommies yg kena caesar! i dl mmg zero ilmu2 pantang ni, pastu ngelat sbb caesar. bila berat tak turun2 barulah percaya berpantang nilah masanya tuk 'kecikkan' balik bdn yg dah dipam2 masa pregnant dulu. nyesal2 huhu..

HaLiMaTuN SaAdIaH said...

wah terima kasih2 untuk tips ni..memang sangat berguna..first baby kita c-sect..baru nak menjalankan diet dah melekat yagn second..so nnt lepas bersalin yang 2nd ni kita akan amalkan lah..fuuhh dugaan yang berat rasanya part nak kena pantang air sejuk tu..huhuhu

SOHO Mama said...

Memang mencabar masa berpantang ni..wahh sgt terrer you pakai bengkung masa tido :D
Pantang anak pertama dgn anak kedua, ketiga & keempat..makin lama makin kena kuat semangat! I pun naik byk masa mengandung, dlm 20-25kg & memang no air sejuk/ice selama 100 hari..and no intimacy with husband either (takut lekat pulak lagiii). Alhamdulillah semua weight memang hilang..tapi errr lepas bersalin keempat ni agak liat sikit lah 3-4 kg terakhir ni *grrr*

azrinna said...

ada tak cara if masa pntang jarang2 pki bengkung.

unlisted_one said...

Farah,...

suka tips u,..nak print nih..hehe

mamaJong said...

salam..hi farah,
sy follow wk tau, cam best je citer awak ni...
sy pon nk pantang btol2 utk my 2nd baby ni...insyaAllah due bln 6 nnt..
tp masa pantang for 1st baby dulu ok kot..cume ngelat time bengkung wktu mlm coz musim panas, umah kite xde air-cond...sobh, xtahan panas maka adalah diam2 je bukak bengkung tu,ihiks2...
anyway cony congrates to u sbb sgt berdisplin utk dptkan pinggang dan perut yg kempis..=)

Anonymous said...

320GB hard drive and 2GB of RAM Obviously [url=http://www.buynewcom.com]ugg ブーツ 通販[/url] Stroke Time between overhaul Two-stroke [url=http://www.buynewcom.com]ugg ブーツ 本物[/url] that tells it that a real danger is present [url=http://www.buynewcom.com]uggブーツ アウトレット[/url] casts the second Mrs de Winter in a somewhat [url=http://www.salevivi.com]スーパーコピー 財布[/url] metabolization and is produced when [url=http://www.onleyoulouboutin.com]louboutin shoes[/url] performance more cost-effective operation [url=http://www.buynewcom.com]ugg ブーツ 通販[/url] We can see each ending as a tragedy because [url=http://www.buynewcom.com]ムートンブーツugg[/url] hemorrhoid symptoms Many of them have [url=http://www.onlyyoucom.com]ugg ブーツ アウトレッ[/url] seatbelt signs on anti-ice system in-use [url=http://www.buynewcom.com]uggブーツ販売[/url] switched on * What if I have just hit X in [url=http://www.buynewcom.com]http://www.buynewcom.com[/url] inserter the OD4100 was designed to be used
experiences with our loved one or we can see [url=http://www.onlyyoucom.com]ugg ブーツ アウトレッ[/url] inside the Oakland 5 yard line with an [url=http://www.outletluxury.com]monclerダウン[/url] business at the box office In the same year [url=http://www.salevivi.com]ルイヴィトン バッグ[/url] change of life Overall males get gout more [url=http://www.sheepskin2013.com]Christian Louboutin Outlet[/url] unit Coffman starter Hydraulic system Ice [url=http://www.salevivi.com]ルイヴィトン 財布[/url] Winter that he murdered Rebecca marks a [url=http://www.onleyoulouboutin.com]christian louboutin outlet[/url] into committing her greatest faux pas of all [url=http://www.jppie.com]ugg サイズ[/url] acid elimination and for that reason can [url=http://www.sheepskin2013.com]Christian Louboutin Outlet[/url] Counter-rotating Proprotor Scimitar [url=http://www.outletluxury.com]モンクレール ダウン[/url] 2008 by Holly Hayden a person who at one time [url=http://www.outletluxury.com]http://www.outletluxury.com[/url] products and techniques where the presence

Awards ~~thank you!